Посљедња коцкица одбране која ће вратити сјај Милану!

Вратио се Калдара за дерби са Интером! Све боља ситуација у тиму Росонера.

Фудбал 01.03.2019 | 21:00
Посљедња коцкица одбране која ће вратити сјај Милану!
Пре три месеца, Ђенаро Гатузо је једва могао да састави стартну поставу Милана. Повреде су масакрирале Росонере јесенас, штопере су морали да играју бекови Абате и Родригез, Гатузо је морао да смишља неку принудну формацију 3-4-3, са клупе скоро да није имао кога да уведе.

Повређени су били: Игуаин, Бонавентура, Биља, Ромањоли, Мусакио, Калдара, Стринић, док је Конти био недовољно опорављен после тешке повреде... Од тада су се црни облаци разведрили на Сан Сиром, већина играча се опоравила, Игуаин је отишао, а појачања Пјонтек и Пакета су експлодирала. Изглед екипе се потпуно променио...

Остало је још мало до идеалне ситуације за Гатуза која подразумева цео тим на располагању. ОсимБонавентуре који ће паузирати целу сезону. Последња коцкица Гатузовог мозаика за Милан који ће напасти пласман у Лигу шампиона је спемна да легне на своје место – Матија Калдара!

Млади штопер је летос дошао у Милан из Јувентус у трампи за Бонућија, али је одиграо само једну утакмицу до сада. Ипак, његов повратак на терен се очекује с нестрпљењем јер су очекивања прилично велика  и могао би да представља значајну превагу у наставку сезоне.

Када се појавио у Аталанти као талентовани 20-годишњак, Калдара је одушевио Италију и натерао Јувентус да плати за њега око 20.000.000 евра за њега и остави га позајмици од чак 18 месеци у Бергаму. Калдараје пројектован као будући стуб одбране Јувентуса и репрезентације Италије. Зато је фудбалска јавност на Апенинима жељно ичшекивала коначни прелазак у Торино.

Када је прошлог лета куцнуо час да заузме место у последњој линији Јувентуса, дошло је до шокантне трампе са Миланом за Бонућија! Калдара је потиао из Јувентуса без одигРане утакмице?!

Никоме није био јасно како се Бонући тада одлучио на сензационалан повратак у Јуве. Није било јасно ни како је Милан пристао да после само једне сезоне пусти капитена који је пројектован као вођа младе екипе. И поврх свега, нико није знао зашто је Јувентус тако лако одлучио да будућег команданта одбране жртвује за бившег испред којег је само неколико сезона врхунског фудбала.

Ипак, све одлуке су имале смисла. Јувентусу је био потребан искусан играч за напад на Лигу шампиона. Бонући је увидео да није капитенски материјал и да не може да буде лидер Милана, а желео је и он ту Лигу шампиона. И Милану је савршено одговарао талентповани Калдара са дупло мањом палтом у пројекту склапања младе екипе која ће тек за коју годину достићи врхунац. У разлици плата на бруто нивоу су Росонери трампом Бонући – Калдара уштедели преко 25.000.000 евра за пет година. И добили потенцијални стуб одбране...

Већ тада је ствроена појекција о одбрани Милана коју чине наталентованији дефанзивци италијанског фудбала и будућност репрезентације. На голу Донарума са 20 годсина, у одбрани бекови Калабрија и Конти (обојица десни, али Калабрија може принудно и лево) са 24 и штопери Ромањоли и Калдара са такође по 24 године.

Али та одбрана никада није истрчала на терен. Прво је дуго био повређен Конти, потом су ситније повреде спречавале Калдару да дебитује. Коначно, на почетку Лиге Европе, Калдара је заиграо у штоперском тандему са Ромањолијем али је после тога доживео повреду Ахилове тетиве и морао је на пузу од четири месеца. На Сан Сиру од тандема Ромањоли - Калдара имају велика очекивања и надају се да ће наставити прекинути славнои низ великих штоперских тандема као што су били Барези – Костакурта, Костакурта – Малдини, Малдини - Неста, Неста - Тијаго Силва.

Калдара се опоравио од повреде, прикључио се тренинзима првог тима, ради пуним интензитетом и очекује да заигра. Ипак, Гатузов план је да га постепено уводи у ритам. Млади штопер је одрадио тек два пуна тренинга са остатком тима. План је да терен осети играјучи за малди тим Милана против Палерма 2. марта и да после тога дебитује на гостовању Кјева, а да буде потпуно спреман за дерби са Интером 17. марта у којем би Милан могао да преузме треће место и направи кључни корак ка Лиги шампиона.

„Коначно је дошао и ред на мене. На крају сам тунела и једва чекам да се докажем и да да се одуим клубу који је показао веру у мене. Иза мене је најтежи период у каријери. Пре свих, желим да захвалим тренеру Гатузу који је увек био уз мене, пружао ми подршку и био значајан за моју менталну снагу. Он је сјајан мотиватор, изазива вранице у играчу и у најтежим моментима верује у њих“, рекао је Калдара.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар