Posljednja kockica odbrane koja će vratiti sjaj Milanu!

Vratio se Kaldara za derbi sa Interom! Sve bolja situacija u timu Rosonera.

Fudbal 01.03.2019 | 21:00
Posljednja kockica odbrane koja će vratiti sjaj Milanu!
Pre tri meseca, Đenaro Gatuzo je jedva mogao da sastavi startnu postavu Milana. Povrede su masakrirale Rosonere jesenas, štopere su morali da igraju bekovi Abate i Rodrigez, Gatuzo je morao da smišlja neku prinudnu formaciju 3-4-3, sa klupe skoro da nije imao koga da uvede.

Povređeni su bili: Iguain, Bonaventura, Bilja, Romanjoli, Musakio, Kaldara, Strinić, dok je Konti bio nedovoljno oporavljen posle teške povrede... Od tada su se crni oblaci razvedrili na San Sirom, većina igrača se oporavila, Iguain je otišao, a pojačanja Pjontek i Paketa su eksplodirala. Izgled ekipe se potpuno promenio...

Ostalo je još malo do idealne situacije za Gatuza koja podrazumeva ceo tim na raspolaganju. OsimBonaventure koji će pauzirati celu sezonu. Poslednja kockica Gatuzovog mozaika za Milan koji će napasti plasman u Ligu šampiona je spemna da legne na svoje mesto – Matija Kaldara!

Mladi štoper je letos došao u Milan iz Juventus u trampi za Bonućija, ali je odigrao samo jednu utakmicu do sada. Ipak, njegov povratak na teren se očekuje s nestrpljenjem jer su očekivanja prilično velika  i mogao bi da predstavlja značajnu prevagu u nastavku sezone.

Kada se pojavio u Atalanti kao talentovani 20-godišnjak, Kaldara je oduševio Italiju i naterao Juventus da plati za njega oko 20.000.000 evra za njega i ostavi ga pozajmici od čak 18 meseci u Bergamu. Kaldaraje projektovan kao budući stub odbrane Juventusa i reprezentacije Italije. Zato je fudbalska javnost na Apeninima željno ičšekivala konačni prelazak u Torino.

Kada je prošlog leta kucnuo čas da zauzme mesto u poslednjoj liniji Juventusa, došlo je do šokantne trampe sa Milanom za Bonućija! Kaldara je potiao iz Juventusa bez odigRane utakmice?!

Nikome nije bio jasno kako se Bonući tada odlučio na senzacionalan povratak u Juve. Nije bilo jasno ni kako je Milan pristao da posle samo jedne sezone pusti kapitena koji je projektovan kao vođa mlade ekipe. I povrh svega, niko nije znao zašto je Juventus tako lako odlučio da budućeg komandanta odbrane žrtvuje za bivšeg ispred kojeg je samo nekoliko sezona vrhunskog fudbala.

Ipak, sve odluke su imale smisla. Juventusu je bio potreban iskusan igrač za napad na Ligu šampiona. Bonući je uvideo da nije kapitenski materijal i da ne može da bude lider Milana, a želeo je i on tu Ligu šampiona. I Milanu je savršeno odgovarao talentpovani Kaldara sa duplo manjom paltom u projektu sklapanja mlade ekipe koja će tek za koju godinu dostići vrhunac. U razlici plata na bruto nivou su Rosoneri trampom Bonući – Kaldara uštedeli preko 25.000.000 evra za pet godina. I dobili potencijalni stub odbrane...

Već tada je stvroena pojekcija o odbrani Milana koju čine natalentovaniji defanzivci italijanskog fudbala i budućnost reprezentacije. Na golu Donaruma sa 20 godsina, u odbrani bekovi Kalabrija i Konti (obojica desni, ali Kalabrija može prinudno i levo) sa 24 i štoperi Romanjoli i Kaldara sa takođe po 24 godine.

Ali ta odbrana nikada nije istrčala na teren. Prvo je dugo bio povređen Konti, potom su sitnije povrede sprečavale Kaldaru da debituje. Konačno, na početku Lige Evrope, Kaldara je zaigrao u štoperskom tandemu sa Romanjolijem ali je posle toga doživeo povredu Ahilove tetive i morao je na puzu od četiri meseca. Na San Siru od tandema Romanjoli - Kaldara imaju velika očekivanja i nadaju se da će nastaviti prekinuti slavnoi niz velikih štoperskih tandema kao što su bili Barezi – Kostakurta, Kostakurta – Maldini, Maldini - Nesta, Nesta - Tijago Silva.

Kaldara se oporavio od povrede, priključio se treninzima prvog tima, radi punim intenzitetom i očekuje da zaigra. Ipak, Gatuzov plan je da ga postepeno uvodi u ritam. Mladi štoper je odradio tek dva puna treninga sa ostatkom tima. Plan je da teren oseti igrajuči za maldi tim Milana protiv Palerma 2. marta i da posle toga debituje na gostovanju Kjeva, a da bude potpuno spreman za derbi sa Interom 17. marta u kojem bi Milan mogao da preuzme treće mesto i napravi ključni korak ka Ligi šampiona.

„Konačno je došao i red na mene. Na kraju sam tunela i jedva čekam da se dokažem i da da se oduim klubu koji je pokazao veru u mene. Iza mene je najteži period u karijeri. Pre svih, želim da zahvalim treneru Gatuzu koji je uvek bio uz mene, pružao mi podršku i bio značajan za moju mentalnu snagu. On je sjajan motivator, izaziva vranice u igraču i u najtežim momentima veruje u njih“, rekao je Kaldara.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar