Преварени радници у Словачкој

Агенција за рад и запошљавање БиХ је информисана од стране бх. радника у Словачкој Републици да су се у овој држави поново појавили случајеви превара приликом запошљавања радника из БиХ.

Босна и Херцеговина 27.02.2019 | 15:42
Преварени радници у Словачкој
„Будући да Босна и Херцеговина нема закључен споразум о запошљавању са Словачком Републиком, упозоравам раднике из БиХ да буду посебно опрезни приликом запошљавања у овој држави, посебно имајући у виду да су се и прошле године радници из БиХ жалили на преваре у запошљавању у овој држави“, рекао је Муамер Бандић, директор Агенције за рад и запошљавање БиХ.

„Најважније приликом одласка на рад у иностранство, без обзира да ли постоји споразум о запошљавању или не, јесте контактирати Агенцију за рад и запошљавање БиХ, те код нас провјерити услове запошљавања у одређеној држави.

Подсјећам да смо ми чланица Свјетске асоцијације јавних служби запошљавања (WАПЕС) те да имамо механизме да провјеримо услове рада у већини држава свијета.

Због тога је битно да се грађани прво обрате нама приликом запошљавања у иностранству, а не када се проблем догоди“, рекао је Бандић.

Он је нагласио да су процедуре запошљавања у иностранству једнаке за све државе свијета: „Прво је потребно да радник добије уговор о раду, затим да му послодавац о свом трошку извади радну дозволе, те на крају да радник са радном дозволом и уговором о раду оде у амбасаду државе у којој се запошљава како би добио радну визу.

Тек са радном визом радник може да легално оде на рад у иностранство. Све услуге посредовања у запошљавању морају бити бесплатне за радника и могу се наплатити једино од послодавца. Уколико нешто од наведеног није испоштовано не ради се о легалном запошљавању већ о превари.“

Директор Агенције за рад и запошљавање БиХ је подсјетио да је почетком прошле године било десетак притужби на преваре приликом запошљавања у Словачкој Републици, те да су одржани састанци са представницима Министарства рада, социјалних питања и породице Словачке Републике, те Националне инспекције рада Словачке Републике и Централног уреда за рад, социјална питања и породицу Словачке Републике.

Резултат састанака је био да је појединим приватним агенцијама за посредовање у запошљавању онемогућено посредовање, те су појачане контроле послодаваца.

„Мјере које смо предузели прошле године у сарадњи са колегама из Словачке Републике још увијек дају резултате јер смо обавјештени да су у новим пријављеним случајевима већ интервенисале надлежне словачке институције.

Оно што је проблем јесте штета коју су претрпили преварени радници, те због тога још једном апелирам на све бх. раднике који желе да се запосле у иностранству да прво контактирају нас како би им пружили потребне информације.

Тако се рецимо на нашој wеб страници (хттпс://www.арз.гов.ба/незапослени/дефаулт.аспx?ид=550&лангТаг=бс-БА) могу пронаћи корисне информације у о запошљавању у Словачкој Републици које смо добили од њиховог министарства рада, те још потпуније информације у оквиру апликације Дунавски компас, која је такође доступна путем наше wеб странице“, саопштио је директор Бандић.

(БН)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

истина

27.02.2019 15:39

Све дрзаве које су биле у комунизму не постују раднике радник и нерадник исто а ови сто пису законе онда нико неби отисо само комунисти имају законе који се не постују а капитализам постује раднике јер они стварају добит док вас неко не превари нецете науцит ниста на западу и ако те превари остане ти несто у комунизму не добијес ниста ја вам говорим са своји леда ја сам отисо прије 30 година само будите упорни и бице све добро једино пазите ако вам прицају бајке онда несто није уреду а сваки рад се исплати и морају доци резултати не напуатајте у пола посла кад је најтезе борте се на постен нацин и доцете до циља само је дузи пут али сигуран од лоповског

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милодраг

27.02.2019 19:07

Поздрав .како мигу да провјерим фирму у Словачкој ИМИ спеед Јаносикова 21 Жилина. Добио сам визу очекујем позив за посао.

ОДГОВОРИТЕ