Prevareni radnici u Slovačkoj

Agencija za rad i zapošljavanje BiH je informisana od strane bh. radnika u Slovačkoj Republici da su se u ovoj državi ponovo pojavili slučajevi prevara prilikom zapošljavanja radnika iz BiH.

Bosna i Hercegovina 27.02.2019 | 15:42
Prevareni radnici u Slovačkoj
„Budući da Bosna i Hercegovina nema zaključen sporazum o zapošljavanju sa Slovačkom Republikom, upozoravam radnike iz BiH da budu posebno oprezni prilikom zapošljavanja u ovoj državi, posebno imajući u vidu da su se i prošle godine radnici iz BiH žalili na prevare u zapošljavanju u ovoj državi“, rekao je Muamer Bandić, direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

„Najvažnije prilikom odlaska na rad u inostranstvo, bez obzira da li postoji sporazum o zapošljavanju ili ne, jeste kontaktirati Agenciju za rad i zapošljavanje BiH, te kod nas provjeriti uslove zapošljavanja u određenoj državi.

Podsjećam da smo mi članica Svjetske asocijacije javnih službi zapošljavanja (WAPES) te da imamo mehanizme da provjerimo uslove rada u većini država svijeta.

Zbog toga je bitno da se građani prvo obrate nama prilikom zapošljavanja u inostranstvu, a ne kada se problem dogodi“, rekao je Bandić.

On je naglasio da su procedure zapošljavanja u inostranstvu jednake za sve države svijeta: „Prvo je potrebno da radnik dobije ugovor o radu, zatim da mu poslodavac o svom trošku izvadi radnu dozvole, te na kraju da radnik sa radnom dozvolom i ugovorom o radu ode u ambasadu države u kojoj se zapošljava kako bi dobio radnu vizu.

Tek sa radnom vizom radnik može da legalno ode na rad u inostranstvo. Sve usluge posredovanja u zapošljavanju moraju biti besplatne za radnika i mogu se naplatiti jedino od poslodavca. Ukoliko nešto od navedenog nije ispoštovano ne radi se o legalnom zapošljavanju već o prevari.“

Direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH je podsjetio da je početkom prošle godine bilo desetak pritužbi na prevare prilikom zapošljavanja u Slovačkoj Republici, te da su održani sastanci sa predstavnicima Ministarstva rada, socijalnih pitanja i porodice Slovačke Republike, te Nacionalne inspekcije rada Slovačke Republike i Centralnog ureda za rad, socijalna pitanja i porodicu Slovačke Republike.

Rezultat sastanaka je bio da je pojedinim privatnim agencijama za posredovanje u zapošljavanju onemogućeno posredovanje, te su pojačane kontrole poslodavaca.

„Mjere koje smo preduzeli prošle godine u saradnji sa kolegama iz Slovačke Republike još uvijek daju rezultate jer smo obavješteni da su u novim prijavljenim slučajevima već intervenisale nadležne slovačke institucije.

Ono što je problem jeste šteta koju su pretrpili prevareni radnici, te zbog toga još jednom apeliram na sve bh. radnike koji žele da se zaposle u inostranstvu da prvo kontaktiraju nas kako bi im pružili potrebne informacije.

Tako se recimo na našoj web stranici (https://www.arz.gov.ba/nezaposleni/default.aspx?id=550&langTag=bs-BA) mogu pronaći korisne informacije u o zapošljavanju u Slovačkoj Republici koje smo dobili od njihovog ministarstva rada, te još potpunije informacije u okviru aplikacije Dunavski kompas, koja je takođe dostupna putem naše web stranice“, saopštio je direktor Bandić.

(BN)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

istina

27.02.2019 15:39

Sve drzave koje su bile u komunizmu ne postuju radnike radnik i neradnik isto a ovi sto pisu zakone onda niko nebi otiso samo komunisti imaju zakone koji se ne postuju a kapitalizam postuje radnike jer oni stvaraju dobit dok vas neko ne prevari necete naucit nista na zapadu i ako te prevari ostane ti nesto u komunizmu ne dobijes nista ja vam govorim sa svoji leda ja sam otiso prije 30 godina samo budite uporni i bice sve dobro jedino pazite ako vam pricaju bajke onda nesto nije uredu a svaki rad se isplati i moraju doci rezultati ne napuatajte u pola posla kad je najteze borte se na posten nacin i docete do cilja samo je duzi put ali siguran od lopovskog

ODGOVORITE
Name

Milodrag

27.02.2019 19:07

Pozdrav .kako migu da provjerim firmu u Slovačkoj IMI speed Janosikova 21 Žilina. Dobio sam vizu očekujem poziv za posao.

ODGOVORITE