Тука пред ЕП: Гладан сам трка и резултата!

"Нисам ишао да гањам лични рекорд. Оставио сам малу резерву, како бих био што више гладан трка и резултата", рекао је Амел Тука, пред полазак на дворанско ЕП у Глазгову.

Остали спортови 27.02.2019 | 18:30
Тука пред ЕП: Гладан сам трка и резултата!
Босанскохерцеговачки средњепругаши, Амел Тука и Абедин Мујезиновић, јутрос су отпутовали на 35. европско дворанско атлетско првенство, у шкотском Глазгову, на којем ће од бх. атлетичара наступити још само бацач кугле Месуд Пезер.

Тука је имао норму и за трку на 400 метара, али ће, као и Мујезиновић, наступити само на 800 метара.

"Жао ми је што идемо само нас тројица. Волио бих да имамо бројнију екипу, али, ако Бог да, мислим да ћемо у наредном периоду имати више представника на европским првенствима“, рекао је Тука, који је прије три године у Београду морао одустати, јер га је у квалификацијама нагњечио и повриједио Пољак, Матеуш Борковски.  

Тука на европским првенствима, али оним на отвореном, има једно четврто (2016. године у Амстердаму - 1:45.74) и једно шесто мјесто (Цирих 2014. године – 1:46.12) те највећи успјех бх. атлетике - треће мјесто и бронзану медаљу са Свјетског првенства на отвореном 2015. године из Пекинга.

"Јако сам задовољан досадашњим припремама. Хвала Богу, најважније је да сам здрав и да не осјећам никакве болове, те да сам залијечио ногу с којом сам прошле године имао проблем. Провјере на тркама су испуниле моја очекивања. Нисам ишао да гањам лични рекорд (у дворани 1:46.33, од 10. фебруара прошле године из Гента). Оставио сам малу резерву, како бих био што више гладан трка и резултата“, истакао је Тука.

Њега у петак увече очекују квалификације. У суботу су полуфиналне трке, а у недјељу финале.

"Три трке у три дана у дворани је јако тешко, тако да ће стварно најспремнији моћи доћи до финала. Мој примарни циљ је да се нађем у финалу, јер у финале долази само шест људи, од нас 36“, истакао је Тука, који додаје да ће морати из трке у трку ићи максимално озбиљно и концентрисано, како би испунио циљ.

„Дворана је скроз другачија и пуно је више важнија тактика. Не смије се ништа препуштати случају и нико потцјењивати. Видјећемо већ у петак, у квалификацијама како ће то проћи“.

Он је додао да између прве и друге трке неће имати ни 24 сата одмора, али и да је, ипак, свима исто.

"Сви ћемо морати проћи. Зато и атлетичари који дођу с најбољим резултатом, неће имати неку предност, јер ће одлучивати скроз неки други фактори. Вјерујем да ће бити јако занимљиво првенство“, рекао је Тука.

Резултате промјена, које је урадио у тренажном процесу, те укључење нутриционисткиње из Сплита, очекује тек на љето.

"Треба да прође одређени период, да се све посложи. Идем, прије свега, растерећено у Глазгов. Нећу да се оптерећујем резултатима, ни пласманом, али, наравно да имам и неке циљеве, те да ми је жеља да уђем у финале. Ако се то и не деси, нећу себи дозволити да због нечег жалим, јер знам да ће се ово, што сада радим, одразити током љетног дијела сезоне. Али, волим се такмичити. Поготово када су ту најбољи и када су европска првенства“, истакао је Тука.

Ово ће, каже, бити прво његово Европско првенство, на којем је потпуно здрав, те има четврто-пето вријеме у Европи.

Извор: Фена

Коментари / 0

Оставите коментар