Tuka pred EP: Gladan sam trka i rezultata!

"Nisam išao da ganjam lični rekord. Ostavio sam malu rezervu, kako bih bio što više gladan trka i rezultata", rekao je Amel Tuka, pred polazak na dvoransko EP u Glazgovu.

Ostali sportovi 27.02.2019 | 18:30
Tuka pred EP: Gladan sam trka i rezultata!
Bosanskohercegovački srednjeprugaši, Amel Tuka i Abedin Mujezinović, jutros su otputovali na 35. evropsko dvoransko atletsko prvenstvo, u škotskom Glazgovu, na kojem će od bh. atletičara nastupiti još samo bacač kugle Mesud Pezer.

Tuka je imao normu i za trku na 400 metara, ali će, kao i Mujezinović, nastupiti samo na 800 metara.

"Žao mi je što idemo samo nas trojica. Volio bih da imamo brojniju ekipu, ali, ako Bog da, mislim da ćemo u narednom periodu imati više predstavnika na evropskim prvenstvima“, rekao je Tuka, koji je prije tri godine u Beogradu morao odustati, jer ga je u kvalifikacijama nagnječio i povrijedio Poljak, Mateuš Borkovski.  

Tuka na evropskim prvenstvima, ali onim na otvorenom, ima jedno četvrto (2016. godine u Amsterdamu - 1:45.74) i jedno šesto mjesto (Cirih 2014. godine – 1:46.12) te najveći uspjeh bh. atletike - treće mjesto i bronzanu medalju sa Svjetskog prvenstva na otvorenom 2015. godine iz Pekinga.

"Jako sam zadovoljan dosadašnjim pripremama. Hvala Bogu, najvažnije je da sam zdrav i da ne osjećam nikakve bolove, te da sam zaliječio nogu s kojom sam prošle godine imao problem. Provjere na trkama su ispunile moja očekivanja. Nisam išao da ganjam lični rekord (u dvorani 1:46.33, od 10. februara prošle godine iz Genta). Ostavio sam malu rezervu, kako bih bio što više gladan trka i rezultata“, istakao je Tuka.

Njega u petak uveče očekuju kvalifikacije. U subotu su polufinalne trke, a u nedjelju finale.

"Tri trke u tri dana u dvorani je jako teško, tako da će stvarno najspremniji moći doći do finala. Moj primarni cilj je da se nađem u finalu, jer u finale dolazi samo šest ljudi, od nas 36“, istakao je Tuka, koji dodaje da će morati iz trke u trku ići maksimalno ozbiljno i koncentrisano, kako bi ispunio cilj.

„Dvorana je skroz drugačija i puno je više važnija taktika. Ne smije se ništa prepuštati slučaju i niko potcjenjivati. Vidjećemo već u petak, u kvalifikacijama kako će to proći“.

On je dodao da između prve i druge trke neće imati ni 24 sata odmora, ali i da je, ipak, svima isto.

"Svi ćemo morati proći. Zato i atletičari koji dođu s najboljim rezultatom, neće imati neku prednost, jer će odlučivati skroz neki drugi faktori. Vjerujem da će biti jako zanimljivo prvenstvo“, rekao je Tuka.

Rezultate promjena, koje je uradio u trenažnom procesu, te uključenje nutricionistkinje iz Splita, očekuje tek na ljeto.

"Treba da prođe određeni period, da se sve posloži. Idem, prije svega, rasterećeno u Glazgov. Neću da se opterećujem rezultatima, ni plasmanom, ali, naravno da imam i neke ciljeve, te da mi je želja da uđem u finale. Ako se to i ne desi, neću sebi dozvoliti da zbog nečeg žalim, jer znam da će se ovo, što sada radim, odraziti tokom ljetnog dijela sezone. Ali, volim se takmičiti. Pogotovo kada su tu najbolji i kada su evropska prvenstva“, istakao je Tuka.

Ovo će, kaže, biti prvo njegovo Evropsko prvenstvo, na kojem je potpuno zdrav, te ima četvrto-peto vrijeme u Evropi.

Izvor: Fena

Komentari / 0

Ostavite komentar