Од чега све зависе промјене на телу током старења?

Наше тело се свакодневно мења, али ми то не можемо одмах да приметимо. Врло често помислимо како се ништа не мења, јер нас ништа не боли. Брај сајд (Бригхт Сиде) је издвојио неколико промена које се не примећују одмах, али постају очигледне с годинама.

Здравље 27.02.2019 | 11:05
Од чега све зависе промјене на телу током старења?
Први период који је важно издвојити је од 15. до 20. године. Тада се осећамо енергично и ретко мислимо о старењу. Али чак и у том периоду се дешавају промене. Наше кости престају да расту, смањује се производња колагена и почињу да нам расту умњаци.

Неким људима умњаци расту са 16 година, док некима никада не израсту. Међутим, већина светске популације добије их од 15. до 20. године.

Неки људи и са 30 изгледају као да имају 25, што је добро. Међутим, спољашње стање не мора нужно да одражава и унутрашње и постоје неке ствари које почињу да се мењају унутар организма. Мишићи се опуштају, смањују и замењују салом. Такође, више нису еластични и недостаје им колагена.

Експерти саветују да, иако изгледате добро без вежбања, почнете да вежбате. Уколико се никако не бавите спортом, ваши мишићи после одређеног периода почињу да изгледају лоше, чак и ако сте мршави.

Неки научници верују да се тело развија до 38. године, а затим почиње старење. Промене се дешавају брзо и укључују: смањен број нервних ћелија, накупљање масноћа у телу, погоршан вид, повећану осетљивост у костима и зглобовима, као и повишен притисак.

Управо зато експерти наводе да је битно одржати физичку активност, чак и ако је реч о ситним вежбама.

До 60. године људско тело се поприлично променило од младости и изглед особе увелико зависи од начина живота који је водио. Самим тим, могуће је да неки људи имају оштећене мождане ћелије, оштећен желудац или срце, као и бројне проблеме са та два органа и лошије памћење.

Старијим људима се саветује да наставе да тренирају мозак тако што ће читати књиге, испуњавати укрштене речи и слично.

Још неколико промена које се дешавају јесу промене гласа, стањивање костију, због чега људи постају нижи, мршављење, спорије зарастање рана и успорено дисање и варење.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар