Харадинај о питању граница

Отварање граничног питања на Балкану је план Русије и председника Владимира Путина, изјавио је премијер привремених приштинских институција Рамуш Харадинај.

Србија 27.02.2019 | 07:49
Харадинај о питању граница
Он је поновио да наметнуте сто посто увећане таксе на робу из Србије неће бити укинуте док на столу не буде видео одлуку Београда о признању тзв. независног Косова.

Како је пренела приштинска Коха, Харадинај је рекао да је дијалог до сада коришћен да би се нашкодило Косову. 

"Не желимо штету од дијалога. Вратићемо дијалог без повезивања тог процеса с укидањем такси, како бисмо постигли свеобухватни споразум. Али не као договор заснован на променама граница и територија", рекао је Харадинај новинарима након седнице владе. 

Он тврди да је отварање овог питања план Русије и њеног председника Владимира Путина. 

Према његовим речима, нико неће успети у томе, јер би то, каже, значило трагедију за регион. 

Говорећи о "граници" Косова и Србије, Харадинај каже да је она дуга 381 км и да није мењана још из времена бивше Југославије. 

Та граница је, каже, потврђена и одлуком Међународног суда. 

"Ми имамо косовско-српску границу. Такође треба да је поштује и Србија", рекао је Харадинај. 

Додао је да не зна шта је хтео да хоће косовски председник Хашим Тачи када говори о тзв. Прешевској долини и истиче да Приштина нема територијалних претензија нити је спремна да прихвати признање тзв. косовске независности у замену за територију.

"Ако је то цена, признање нам не треба. Још увек можемо да чекамо. Можемо и без договора", казао је Харадинај, пише Коха.

Приштински Зери је пренео да је Харадинај рекао да би дијалог Београа и Приштине требало наставити што је пре могуће, али да ће наметнуте таксе на производе из Србије остати на снази јер, како сматра, дијалог и таксе су две одвојене теме.

Харадинај каже да не види никакву препреку за ЕУ да као посредник у том процесу не сазове састанак.

Став приштинских институција се, међутим, неће променити, тврди Харадинај.

(Тањуг)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

ДалаБу

27.02.2019 07:16

Далабу не види да се рапидно мијењају геополитичке прилике, на штету његових тутора, и да му чекање не иде у прилог. Одуговлачење му неће опростити ни његов народ, а каомоли ментори којима се измиче столица и који из године у годину постају слабију. Па Далобу, видиш да се у срце Европе уклињавају силе на чији рачун су се као до јуче смијали, а који су за кратко вријеме постали економски и војни дћинову. Узми то што ти се нуди, иначе ћеш остати без ичега. Понављаш Слобину грепку. Далобу

ОДГОВОРИТЕ
Name

За дворску луду

27.02.2019 08:47

Које то “силе” ступају на европским бину? Које су то изненадне силе, којима се до јуче смијасмо? Објасни нам :) Америма требају ратови, без обзира ко их за њих водио и ратовао. Они једва чекају да Србија учини погрешан корак. Чим се то деси, Руси ће ко фол негодовати и дати ће им се Крим у замјену за њихово немијешање на балкану (за који русе боли патка бајдвеј). Само лицни интерес. Ех, то сто вама дудук продаје мида за бубреге да вас Рус готиви, то је друга ствар

Name

Дијагноза

27.02.2019 07:16

Ако вам Амери окрену леђа, неће ти остати ни један џоинт слино једна, од вас ће остати само они у сластићарнама по Србији и у репрезентацији ЦХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Дијагноза

27.02.2019 08:21

А што би им Амери окренули леђа? Мислиш ли да они тако лако мијењају геостратешке планове. Највећа грешка коју Срби праве кроз историју је то самозаваравање о личној важности и чекање неких бољих услова за то "нешто". Сад да иселиш Србе,Албанце,Бошњаке... и населиш неке друге народе, опет би се свјетске силе на исти начин бориле око ових простора.

Name

Дора.

27.02.2019 11:16

Баш Тако.

Name

Дјука

27.02.2019 07:31

Цему зурба у демократским питањима? Ви сте Харадинај на добром путу да својом политиком толеранције и медјусобног разумијевања измедју свих насих народа и народности унаприједите економију покрајине у којој зивите. Цеститам на досадасњим напорима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

27.02.2019 08:01

Преседнице владе Косова само ти слусај ста Америка казе за русе се не сикирај они су мало зрно зна се ко у свјету влада