Haradinaj o pitanju granica

Otvaranje graničnog pitanja na Balkanu je plan Rusije i predsednika Vladimira Putina, izjavio je premijer privremenih prištinskih institucija Ramuš Haradinaj.

Srbija 27.02.2019 | 07:49
Haradinaj o pitanju granica
On je ponovio da nametnute sto posto uvećane takse na robu iz Srbije neće biti ukinute dok na stolu ne bude video odluku Beograda o priznanju tzv. nezavisnog Kosova.

Kako je prenela prištinska Koha, Haradinaj je rekao da je dijalog do sada korišćen da bi se naškodilo Kosovu. 

"Ne želimo štetu od dijaloga. Vratićemo dijalog bez povezivanja tog procesa s ukidanjem taksi, kako bismo postigli sveobuhvatni sporazum. Ali ne kao dogovor zasnovan na promenama granica i teritorija", rekao je Haradinaj novinarima nakon sednice vlade. 

On tvrdi da je otvaranje ovog pitanja plan Rusije i njenog predsednika Vladimira Putina. 

Prema njegovim rečima, niko neće uspeti u tome, jer bi to, kaže, značilo tragediju za region. 

Govoreći o "granici" Kosova i Srbije, Haradinaj kaže da je ona duga 381 km i da nije menjana još iz vremena bivše Jugoslavije. 

Ta granica je, kaže, potvrđena i odlukom Međunarodnog suda. 

"Mi imamo kosovsko-srpsku granicu. Takođe treba da je poštuje i Srbija", rekao je Haradinaj. 

Dodao je da ne zna šta je hteo da hoće kosovski predsednik Hašim Tači kada govori o tzv. Preševskoj dolini i ističe da Priština nema teritorijalnih pretenzija niti je spremna da prihvati priznanje tzv. kosovske nezavisnosti u zamenu za teritoriju.

"Ako je to cena, priznanje nam ne treba. Još uvek možemo da čekamo. Možemo i bez dogovora", kazao je Haradinaj, piše Koha.

Prištinski Zeri je preneo da je Haradinaj rekao da bi dijalog Beograa i Prištine trebalo nastaviti što je pre moguće, ali da će nametnute takse na proizvode iz Srbije ostati na snazi jer, kako smatra, dijalog i takse su dve odvojene teme.

Haradinaj kaže da ne vidi nikakvu prepreku za EU da kao posrednik u tom procesu ne sazove sastanak.

Stav prištinskih institucija se, međutim, neće promeniti, tvrdi Haradinaj.

(Tanjug)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

DalaBu

27.02.2019 07:16

Dalabu ne vidi da se rapidno mijenjaju geopolitičke prilike, na štetu njegovih tutora, i da mu čekanje ne ide u prilog. Odugovlačenje mu neće oprostiti ni njegov narod, a kaomoli mentori kojima se izmiče stolica i koji iz godine u godinu postaju slabiju. Pa Dalobu, vidiš da se u srce Evrope uklinjavaju sile na čiji račun su se kao do juče smijali, a koji su za kratko vrijeme postali ekonomski i vojni dćinovu. Uzmi to što ti se nudi, inače ćeš ostati bez ičega. Ponavljaš Slobinu grepku. Dalobu

ODGOVORITE
Name

Za dvorsku ludu

27.02.2019 08:47

Koje to “sile” stupaju na evropskim binu? Koje su to iznenadne sile, kojima se do juče smijasmo? Objasni nam :) Amerima trebaju ratovi, bez obzira ko ih za njih vodio i ratovao. Oni jedva čekaju da Srbija učini pogrešan korak. Čim se to desi, Rusi će ko fol negodovati i dati će im se Krim u zamjenu za njihovo nemiješanje na balkanu (za koji ruse boli patka bajdvej). Samo licni interes. Eh, to sto vama duduk prodaje mida za bubrege da vas Rus gotivi, to je druga stvar

Name

Dijagnoza

27.02.2019 07:16

Ako vam Ameri okrenu leđa, neće ti ostati ni jedan džoint slino jedna, od vas će ostati samo oni u slastićarnama po Srbiji i u reprezentaciji CH.

ODGOVORITE
Name

re Dijagnoza

27.02.2019 08:21

A što bi im Ameri okrenuli leđa? Misliš li da oni tako lako mijenjaju geostrateške planove. Najveća greška koju Srbi prave kroz istoriju je to samozavaravanje o ličnoj važnosti i čekanje nekih boljih uslova za to "nešto". Sad da iseliš Srbe,Albance,Bošnjake... i naseliš neke druge narode, opet bi se svjetske sile na isti način borile oko ovih prostora.

Name

Dora.

27.02.2019 11:16

Baš Tako.

Name

Djuka

27.02.2019 07:31

Cemu zurba u demokratskim pitanjima? Vi ste Haradinaj na dobrom putu da svojom politikom tolerancije i medjusobnog razumijevanja izmedju svih nasih naroda i narodnosti unaprijedite ekonomiju pokrajine u kojoj zivite. Cestitam na dosadasnjim naporima.

ODGOVORITE
Name

Realno

27.02.2019 08:01

Presednice vlade Kosova samo ti slusaj sta Amerika kaze za ruse se ne sikiraj oni su malo zrno zna se ko u svjetu vlada