Росел: Због Барселоне ми Шпанци не дају мира!

Некадашњи председник Барселоне говорио пред судом због сумње да је заједно са некадашњим председником ФС Бразила, Рикардом Теширом, вршио финансијске малверзације.

Фудбал 01.03.2019 | 16:00
Росел: Због Барселоне ми Шпанци не дају мира!
Бивши председник Барселона Сандро Росел негирао је оптужбе за прање новца и рекао да није урадио ништа незаконито везано за продају телевизијских права утакмица репрезентације Бразила.

Росел, бивши челник компаније Најки у Бразилу и председник Барселоне од 2010. до 2014. године, оптужен је за злоупотребу средстава од продаје телевизијских права и организације пријатељских утакмица репрезентације Бразила, као и од спонзорског уговора између компаније Најки и ФС Бразила.

Он је, такође, оптужен и да је део криминалне организације.

Тужилаштво је навело да је Росел помогао да се опере близу 20 милиона евра везано за провизије за утакмице Бразила у време када је на челу ФС Бразила био Рикардо Тешеира. Он је оптужен да је задржао најмање 6,5 милиона евра од тог новца.

"Није било провизија, ни легалних ни нелегалних", рекао је Росел пред судом одговарајући на питања својих адвоката.

Не очекује се да ће Росел одговарати на питања тужилаштва. Он је рекао да је потпуно нетачно да је помогао да се опере новац за Тешеиру, иако је признао да је ушао у неколико пословних инвестиција са њим. Росел је додао да није имао ништа са уговором за утакмице бразилске репрезентације.

Росел је признао да му је Тешеира позајмио новац да плати куповину стана, али је рекао да му је три године касније, уз камату, вратио тај новац.

Тужилаштво је навело да је та позајмица део шеме прања новца у коме су учествовали Росел и Тешеира. Бивши члан Извршног комитета ФИФА Тешеира, оптужен је 2015. године у САД у склопу истраге о корупцији у фудбалу. Њега истражују и бразилске власти.

Росел је рекао да је компанија из Саудијске Арабије за коју је радио, постигла договор са ФС Бразила о исплати 1,15 милиона долара за организацију и телевизијска права за 24 утакмице репрезентације Бразила. Према том договору, Росел би зарадио по 250.000 долара за сваку одиграну утакмицу. Он је навео да је после 14 утакмица раскинуо уговор са компанијом из Саудијске Арабије, пошто је одлучио да се кандидује за председника Барселоне. То је значило да се одрекао 2,5 милиона долара, на колико би имао право на основу уговора.

Росел је оценио да је постао већа мета шпанских власти откако је постао председник Барселоне. Од тада је подвргнут више од 50 инспекција пореских власти, а рекао је да је и даље на мети. У одвојеном случају Росел се сумњичи и за неправилности и малверзације приликом трансфера Нејмара из Сантоса у Барселону 2013. године.

У притвору је скоро 21 месец, а очекује се да ће суђење трајати 10 дана.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар