Ко ће с ким у АБА плеј-офу? Пред нама је фото-финиш!

Недељни "вечити" дерби могао би да нас приближи окршајима Звезде и Партизана и у полуфиналу АБА лиге.

Кошарка 28.02.2019 | 23:10
Ко ће с ким у АБА плеј-офу? Пред нама је фото-финиш!
Национални купови су одиграни, последњи квалификациони ФИБА "прозор" завршен је прошле ноћи и сазнали смо имена свих учесника Мундобаскета.

Од уторка, АБА лига ће се поново вратити у центар пажње овдашњих љубитеља кошарке и ту ће остати све до краја априла и окончања "јадранског" плеј-офа.

Пред нама су три последња кола лигашког дела, која ће искристалисати дефинитивни изглед полуфиналних парова плеј-офа, али и отклонити недоумице тимова са другог краја табеле - учесника борбе за опстанак.

Костур АБА плеј-офа добио је први јасан обрис и пре паузе, када је Црвена звезда мтс теоретски изборила прво место и предност домаћег терена кроз доигравање. За сада, то је једино што је дефинитивно познато, јер ћемо поделу преосталих карата можда сазнати тек у последњем колу.

Наравно, не би морало да буде тако.

АБА плеј-оф почеће полуфиналним серијама на две победе, у којима ће се састати Звезда против четвртопласираног и други против трећег. Победници ће се пласирати у финале и на три победе ће играти за титулу и пласман у Евролигу.

Предстојећи, недељни дерби Звезда (18-1) - Партизан (13-6) биће реприза недавног финала Купа Радивоја Кораћа и имаће важан резултатски значај за црно-беле, међу које ће се у односу на Ниш вратити Алексеј Николић и Раде Загорац, под условом да се опорави.

Са друге стране, Звезда ће наступити значајније ојачана (играће Кеј-Си Риверс, Мохамед Фаје и Мајкл Оџо) и евентуалном победом ће извесно "бирати" Партизан за противника у полуфиналу, под условом да до краја не буде великих изненађења.

С обзиром на то да се Цедевита (14-5) издвојила на другом месту, још један тријумф против Звезде у кратком периоду приближио би Партизан освајању треће позиције, у директној трци против актуелног шампиона, Будућности (13-6).

Важно је истаћи да у односу са Подгоричанима екипа Андрее Тринкијерија има бољи скор у међусобним мечевима, али и незгоднији распоред.

О Цедевити и другој позицији

Осим што Цедевита (скор 14-5) има по једну победу више од Будућности (13-6) и Партизана (13-6), против оба конкурента има и бољи међусобни скор - са црно-белима 1:1 и кош-разлику "плус два" (84:87, 76:71), а са "плавима" 1:1 и кош-разлику "плус три" (63:58, 78:80). Загрепчани у последња три кола гостују Крки и Олимпији, које се боре за опстанак, а домаћини су Морнару.

После дербија, Партизан ће играти против Игокее код куће и гостоваће ФМП-у у Железнику, док ће Будућност до почетка плеј-офа имати лакши задатак, да победи Задар, Мегу и Цибону.

У таквој ситуацији, а с обзиром на тренутно стање на табели, намеће се закључак да ће црно-белима за треће место бити потребне победе и у дербију и у наредне две утакмице.

Све би могло да буде јасније већ у недељу.

Прочитајте распоред учесника плеј-офа... 

ПРЕОСТАЛИ МЕЧЕВИ УЧЕСНИКА ПЛЕЈ-ОФА

20. коло: Крка - Цедевита (2. марта), Црвена звезда - Партизан (3. марта), Будућност - Задар (4. марта).
21. коло: Задар - Црвена звезда (9. марта), Партизан - Игокеа (9. марта), Олимпија - Цедевита (10. марта), Мега - Будућност (11. марта).
22. коло: Цедевита - Морнар (15. марта), ФМП - Партизан (16. марта), Црвена звезда - Мега (16. марта), Будућност - Цибона (17. марта).

ТАБЕЛА: Црвена звезда 18-1, Цедевита 14-5, Будућност 13-6, Партизан 13-6, Мега 10-9, ФМП 8-11, Задар 7-12, Морнар 7-12, Цибона 7-12, Игокеа 6-12, Олимпија 5-13, Крка 5-14.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар