Ko će s kim u ABA plej-ofu? Pred nama je foto-finiš!

Nedeljni "večiti" derbi mogao bi da nas približi okršajima Zvezde i Partizana i u polufinalu ABA lige.

Košarka 28.02.2019 | 23:10
Ko će s kim u ABA plej-ofu? Pred nama je foto-finiš!
Nacionalni kupovi su odigrani, poslednji kvalifikacioni FIBA "prozor" završen je prošle noći i saznali smo imena svih učesnika Mundobasketa.

Od utorka, ABA liga će se ponovo vratiti u centar pažnje ovdašnjih ljubitelja košarke i tu će ostati sve do kraja aprila i okončanja "jadranskog" plej-ofa.

Pred nama su tri poslednja kola ligaškog dela, koja će iskristalisati definitivni izgled polufinalnih parova plej-ofa, ali i otkloniti nedoumice timova sa drugog kraja tabele - učesnika borbe za opstanak.

Kostur ABA plej-ofa dobio je prvi jasan obris i pre pauze, kada je Crvena zvezda mts teoretski izborila prvo mesto i prednost domaćeg terena kroz doigravanje. Za sada, to je jedino što je definitivno poznato, jer ćemo podelu preostalih karata možda saznati tek u poslednjem kolu.

Naravno, ne bi moralo da bude tako.

ABA plej-of počeće polufinalnim serijama na dve pobede, u kojima će se sastati Zvezda protiv četvrtoplasiranog i drugi protiv trećeg. Pobednici će se plasirati u finale i na tri pobede će igrati za titulu i plasman u Evroligu.

Predstojeći, nedeljni derbi Zvezda (18-1) - Partizan (13-6) biće repriza nedavnog finala Kupa Radivoja Koraća i imaće važan rezultatski značaj za crno-bele, među koje će se u odnosu na Niš vratiti Aleksej Nikolić i Rade Zagorac, pod uslovom da se oporavi.

Sa druge strane, Zvezda će nastupiti značajnije ojačana (igraće Kej-Si Rivers, Mohamed Faje i Majkl Odžo) i eventualnom pobedom će izvesno "birati" Partizan za protivnika u polufinalu, pod uslovom da do kraja ne bude velikih iznenađenja.

S obzirom na to da se Cedevita (14-5) izdvojila na drugom mestu, još jedan trijumf protiv Zvezde u kratkom periodu približio bi Partizan osvajanju treće pozicije, u direktnoj trci protiv aktuelnog šampiona, Budućnosti (13-6).

Važno je istaći da u odnosu sa Podgoričanima ekipa Andree Trinkijerija ima bolji skor u međusobnim mečevima, ali i nezgodniji raspored.

O Cedeviti i drugoj poziciji

Osim što Cedevita (skor 14-5) ima po jednu pobedu više od Budućnosti (13-6) i Partizana (13-6), protiv oba konkurenta ima i bolji međusobni skor - sa crno-belima 1:1 i koš-razliku "plus dva" (84:87, 76:71), a sa "plavima" 1:1 i koš-razliku "plus tri" (63:58, 78:80). Zagrepčani u poslednja tri kola gostuju Krki i Olimpiji, koje se bore za opstanak, a domaćini su Mornaru.

Posle derbija, Partizan će igrati protiv Igokee kod kuće i gostovaće FMP-u u Železniku, dok će Budućnost do početka plej-ofa imati lakši zadatak, da pobedi Zadar, Megu i Cibonu.

U takvoj situaciji, a s obzirom na trenutno stanje na tabeli, nameće se zaključak da će crno-belima za treće mesto biti potrebne pobede i u derbiju i u naredne dve utakmice.

Sve bi moglo da bude jasnije već u nedelju.

Pročitajte raspored učesnika plej-ofa... 

PREOSTALI MEČEVI UČESNIKA PLEJ-OFA

20. kolo: Krka - Cedevita (2. marta), Crvena zvezda - Partizan (3. marta), Budućnost - Zadar (4. marta).
21. kolo: Zadar - Crvena zvezda (9. marta), Partizan - Igokea (9. marta), Olimpija - Cedevita (10. marta), Mega - Budućnost (11. marta).
22. kolo: Cedevita - Mornar (15. marta), FMP - Partizan (16. marta), Crvena zvezda - Mega (16. marta), Budućnost - Cibona (17. marta).

TABELA: Crvena zvezda 18-1, Cedevita 14-5, Budućnost 13-6, Partizan 13-6, Mega 10-9, FMP 8-11, Zadar 7-12, Mornar 7-12, Cibona 7-12, Igokea 6-12, Olimpija 5-13, Krka 5-14.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar