Званично: ВАР стигао у Хрватску!

Цена 1. 500. 000 евра! Почетак примене у другом делу сезоне 2019/20.

Фудбал 27.02.2019 | 19:55
Званично: ВАР стигао у Хрватску!
Извршни одбор Фудбалског савеза Хрватске званично је на данашњој седници потврдио да се у Првој хрватској лиги од пролећног дела сезоне 2019/20 уводи ВАР технологија.

Шта то значи за хрватске прволигаше? Они ће морати да обезбеде просторију за помоћне судије, односно видео арбитре који ће прегледавати и анализирати снимке спорних детаља. Истовремено, сви прволигашки стадиони мораће да добију посебну ВАР лиценцу.

Хрватске судије ће такође морати активно да учествују у поступку увођења ВАР-а, па ће их ће Савез послати на едукацију у јануару, а на листи судијске комисије наводно је већ 20 имена. Судије на терену мораће да прођу део обуке, док ће ВАР арбитри морати комплетну. Она се састоји од седам етапа, а неопходна је како би се што мање времена за игру трошило на анализу, односно како се ВАР технологија не би примењивала погрешно.

ФИФА ће, прма најавама, покрити 80 одсто трошкова овог пројекта који укупно кошта око 1.500.000 евра. ВАР су досад већ увели у шпанској, италијанској, немачкој и француској лиги, односно у Лиги шампиона и на Мундијалу, а ускоро ће почети да га користе и Енглези.

Извор: моззартспорт

Фото: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар