Zvanično: VAR stigao u Hrvatsku!

Cena 1. 500. 000 evra! Početak primene u drugom delu sezone 2019/20.

Fudbal 27.02.2019 | 19:55
Zvanično: VAR stigao u Hrvatsku!
Izvršni odbor Fudbalskog saveza Hrvatske zvanično je na današnjoj sednici potvrdio da se u Prvoj hrvatskoj ligi od prolećnog dela sezone 2019/20 uvodi VAR tehnologija.

Šta to znači za hrvatske prvoligaše? Oni će morati da obezbede prostoriju za pomoćne sudije, odnosno video arbitre koji će pregledavati i analizirati snimke spornih detalja. Istovremeno, svi prvoligaški stadioni moraće da dobiju posebnu VAR licencu.

Hrvatske sudije će takođe morati aktivno da učestvuju u postupku uvođenja VAR-a, pa će ih će Savez poslati na edukaciju u januaru, a na listi sudijske komisije navodno je već 20 imena. Sudije na terenu moraće da prođu deo obuke, dok će VAR arbitri morati kompletnu. Ona se sastoji od sedam etapa, a neophodna je kako bi se što manje vremena za igru trošilo na analizu, odnosno kako se VAR tehnologija ne bi primenjivala pogrešno.

FIFA će, prma najavama, pokriti 80 odsto troškova ovog projekta koji ukupno košta oko 1.500.000 evra. VAR su dosad već uveli u španskoj, italijanskoj, nemačkoj i francuskoj ligi, odnosno u Ligi šampiona i na Mundijalu, a uskoro će početi da ga koriste i Englezi.

Izvor: mozzartsport

Foto: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar