Мурињо тражи клуб и поручује: Само желим мир!

Португалац први пут говори о плановима за будућност након отказа у Манчестер јунајтеду. . .

Фудбал 04.03.2019 | 15:00
Мурињо тражи клуб и поручује: Само желим мир!
Жозе Мурињо је напустио клупу Манчестер јунајтеда након пораза у великом дербију против Ливерпула на Енфилду. Већ дуже време се видело да у великану из Манчестера нешто не штима и да однос између тренера и играча није на завидном нивоу. Након тога је на клупу дошао Оле Гунар Солскјер и од тада клуб из црвеног дела Манчестера живи прави сан. Очекивало се да и Поругалац врло брзо крене у остварење циљева, али је још увек без ангажмана. Чини се да нигде не жури, у опширном интервјуу за енглески Дејли Телеграфкаже да је већ одбио бројне понуде европских великана, јер жели да буде свој на своме.

“Не желим нове конфликте у будућим клубовима. Желим да одем у клуб у којем влада слога и где не тече зла крв, тај клуб мора да има неку структуру.“, рекао је Мурињо за Дејли Телеграф.

Не јури место у неком од великана – напротив, Португалцу је битно само да клуб има амбицију да напредује и буде високо котиран у неким од најјачих европских лига.

“Током каријере радио сам у свим могућим условима. Толико пута слушамо о томе како се менаџер не слаже са спортским директором, те се играчи не слажу са менаџером... Ипак, оно најбоље из играча увек изађе у ситуацији када у клубу влада добра атомсфера, а тада чак није ни битно да ли у клубу постоји читава хијерархија.  Наравно да клуб мора да има амбицију, па сам зато недавно одбио једну понуду. Желим да играм на високом нивоу.“

То је само први од два захтева. Не жели Мурињо да изнова преживљава неслогу која је била присутна у Манчестер јунајтеду.

“Желим да радим са људима које волим, са којима сам срећан. Неопходно је да делимо исту визију. Таква ситуација је била у Интеру – не кажем да таква ситуација влада само тамо. Ако је овај услов испуњен, онда је успех загарантован.“

Признаје ипак да постаје све теже. Да се ситуација битно променила у последњих неколико година, пошто је сада доста теже разговарати са самим играчима, јер се у све то врло брзо умешају породица, агенти, доктори...

“Толико тога вам одвлачи пажњу током сезоне. Некада је немогуће да се концентришете на тактику, јер увек имате неки проблем са играчима – онда они позову менаџере, докторе, кондиционе тренере... Тешко је.“

Ко воли фудбал ипак – издржи. Па Мурињо ове слободне дане користи да гледа утакмице на свим меридијанима. О Манчестер јунајтеду свакако не сме да говори, пошто је потписао занимљиву клаузулу када је напустио Ђаволе – да када оде ћути о збивањима на Олд Трафорду.

“Да, клаузула постоји, иако то нема апсолутно никаквог смисла.“

Нема смисла, сматра Мурињо, ни то што јавност сваки његов поступак сматра контроверзним и провокативним. Док се рецимо Дијегу Симеонеу опрашта и кад после победе над Јувентусом целом свету показује “ону ствар“.

“Можете ли да замислите шта би било кад бих  ја урадио нешто слично као Дијего Симеоне на мечу Лиге шампиона? Драго ми је што је такав, треба нам неко ко уноси такву врелину у фудбал, али... шта би се десило да сам се понео према судијама на начин на који је то учинио Покетино на мечу против Барнлија? Казне према мени би биле драконске.“

То је одавно научио. А највише се учи из пораза. Мада Мурињо није навикао да губи. И сада жели да направи корак ка новим победама.

“Људи кажу да је увек најбоље учити на грешкама и поразима. Има у томе истине, али моја жеља је да увек побеђујем – једноставно сам такав“, закључио је Португалац.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар