Murinjo traži klub i poručuje: Samo želim mir!

Portugalac prvi put govori o planovima za budućnost nakon otkaza u Mančester junajtedu. . .

Fudbal 04.03.2019 | 15:00
Murinjo traži klub i poručuje: Samo želim mir!
Žoze Murinjo je napustio klupu Mančester junajteda nakon poraza u velikom derbiju protiv Liverpula na Enfildu. Već duže vreme se videlo da u velikanu iz Mančestera nešto ne štima i da odnos između trenera i igrača nije na zavidnom nivou. Nakon toga je na klupu došao Ole Gunar Solskjer i od tada klub iz crvenog dela Mančestera živi pravi san. Očekivalo se da i Porugalac vrlo brzo krene u ostvarenje ciljeva, ali je još uvek bez angažmana. Čini se da nigde ne žuri, u opširnom intervjuu za engleski Dejli Telegrafkaže da je već odbio brojne ponude evropskih velikana, jer želi da bude svoj na svome.

“Ne želim nove konflikte u budućim klubovima. Želim da odem u klub u kojem vlada sloga i gde ne teče zla krv, taj klub mora da ima neku strukturu.“, rekao je Murinjo za Dejli Telegraf.

Ne juri mesto u nekom od velikana – naprotiv, Portugalcu je bitno samo da klub ima ambiciju da napreduje i bude visoko kotiran u nekim od najjačih evropskih liga.

“Tokom karijere radio sam u svim mogućim uslovima. Toliko puta slušamo o tome kako se menadžer ne slaže sa sportskim direktorom, te se igrači ne slažu sa menadžerom... Ipak, ono najbolje iz igrača uvek izađe u situaciji kada u klubu vlada dobra atomsfera, a tada čak nije ni bitno da li u klubu postoji čitava hijerarhija.  Naravno da klub mora da ima ambiciju, pa sam zato nedavno odbio jednu ponudu. Želim da igram na visokom nivou.“

To je samo prvi od dva zahteva. Ne želi Murinjo da iznova preživljava neslogu koja je bila prisutna u Mančester junajtedu.

“Želim da radim sa ljudima koje volim, sa kojima sam srećan. Neophodno je da delimo istu viziju. Takva situacija je bila u Interu – ne kažem da takva situacija vlada samo tamo. Ako je ovaj uslov ispunjen, onda je uspeh zagarantovan.“

Priznaje ipak da postaje sve teže. Da se situacija bitno promenila u poslednjih nekoliko godina, pošto je sada dosta teže razgovarati sa samim igračima, jer se u sve to vrlo brzo umešaju porodica, agenti, doktori...

“Toliko toga vam odvlači pažnju tokom sezone. Nekada je nemoguće da se koncentrišete na taktiku, jer uvek imate neki problem sa igračima – onda oni pozovu menadžere, doktore, kondicione trenere... Teško je.“

Ko voli fudbal ipak – izdrži. Pa Murinjo ove slobodne dane koristi da gleda utakmice na svim meridijanima. O Mančester junajtedu svakako ne sme da govori, pošto je potpisao zanimljivu klauzulu kada je napustio Đavole – da kada ode ćuti o zbivanjima na Old Trafordu.

“Da, klauzula postoji, iako to nema apsolutno nikakvog smisla.“

Nema smisla, smatra Murinjo, ni to što javnost svaki njegov postupak smatra kontroverznim i provokativnim. Dok se recimo Dijegu Simeoneu oprašta i kad posle pobede nad Juventusom celom svetu pokazuje “onu stvar“.

“Možete li da zamislite šta bi bilo kad bih  ja uradio nešto slično kao Dijego Simeone na meču Lige šampiona? Drago mi je što je takav, treba nam neko ko unosi takvu vrelinu u fudbal, ali... šta bi se desilo da sam se poneo prema sudijama na način na koji je to učinio Poketino na meču protiv Barnlija? Kazne prema meni bi bile drakonske.“

To je odavno naučio. A najviše se uči iz poraza. Mada Murinjo nije navikao da gubi. I sada želi da napravi korak ka novim pobedama.

“Ljudi kažu da je uvek najbolje učiti na greškama i porazima. Ima u tome istine, ali moja želja je da uvek pobeđujem – jednostavno sam takav“, zaključio je Portugalac.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar