Једна од три особе свакодневно заборави да опере зубе

Да је здравље уста и зуба ниско на листи приоритета људи, показује најновије истраживање по ком чак једна од три особе редовно заборави да опере зубе, преноси Индепендент.

Здравље 26.02.2019 | 10:31
Једна од три особе свакодневно заборави да опере зубе
Истраживање Колгејт Тотал, које је обухватило 2.000 одраслих, показало је да постоји неконзистентан приступ денталној хигијени и да људи не раде довољно за здравље зуба и уста.

Један од 10 анкетираних је рекао да је користио жваку уместо пасте за зубе, а 80 одсто да пати ли да се борлило са неким од проблема као што су осетљивост (33 процената), каријес (32 посто) и крварење десни (31 проценат).

Здравље уста било је ниско на листи приоритета анкетираних, када је у питању одржавање здравог начина живота, одмах иза дијете, тежине и менталног здравља. Само девет процената испитаних сматра ово питање важним.

Шесторо од 10 испитаних рекли су да нису довољно водили рачуна о оралној хигијени, а 43 посто њих рекло је да не зна како да одржава хигијену уста и зуба.

Стручњаци из ове области истичу да већина проблема који се тичу оралног здравља могу бити спречени или смањени свакодневном оралном хигијеном.

"Када се каже орално здравље, већина људи мисли на зубе. Бактерије се налазе и на језику, образима и деснима, па им је потребан сличан ниво заштите као и зубима како би се постигло здравље целих уста", кеже стоматолог Милад Шадрух..

Он сматра да се едукацијом и информисањем људи о томе колико је здравље уста важно, могу спречити проблеми на време.

Све је већи број студија које показују везу између оралног и општег здравља, а докторка Светлана Ваљаревић из службе за ОРЛ са максилофацијалном хирургијом Клиничко-болничког центра "Земун" каже да је више различитих истраживања показало да бактерије из зубних наслага утичу на повишене вредности шећера у крви, као и што доводе и до повећања крвног притиска.

Недавна истраживања су показала и да одрасли људи који имају отечене десни, које лако или спонтано крваре, имају статистички знатно лошији резултат при тестирању меморије и когнитивних функција.

Бројне студије потврђују повезаност гингивитиса са реуматоидним артритисом, од којег страдају зглобови, кожа и бубрези. Према статистици више од 30 одсто људи који имају дијабетес, имају и обољења зуба и десни.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар