Колико заиста треба да траје годишњи одмор да бисте се одморили

Када планирате одмор, једна од главних тачака коју треба да размотрите је колико дуго ћете бити на одмору.

Путовања 26.02.2019 | 10:30
Колико заиста треба да траје годишњи одмор да бисте се одморили
Да ли идете на викенд, целу недељу, или можда на дуже? Према научним истраживањима, објављеним у часопису "Студије о срећи", постоји савршена дужина одмора који има максималан благотворан ефекат на ваше здравље и добробит.

Истраживачи са Универзитета "Радбоуд" у Нијмегену, Холандија, су покушали да истраже ефекте и утицај дужине одмора на здравље и добробит човека. Дакле, која је идеална дужина одмора? 

Научници кажу да одмор треба да траје дуже од осам дана. Међутим, постоји занимљива тачка о учесталости наших одмора. Ево зашто... 

У студији су учествовала 54 учесника, који су имали просечну старост од 42,5 година и сви су били запослени. Ово истраживање се фокусирало на дужи одмор, у распону од 15 до 34 дана, са просеком од 23 дана. Научници су прегледали психолошке процесе који су повезани са дугим одласком са посла и како су се учесници експеримента здравље осећали током и након одмора. 

Учесници су пре, три или четири пута током и пет пута после одмора, оценили своје здравље и благостање, на основу шест фактора: здравственог стања, умора, задовољства, расположења, напетости и нивоа енергије. 

Резултати: 

У експерименту је утврђено да се здравље и благостање брзо повећавају током одмора, а да је осмог дана врхунац. Међутим, у року од једне недеље од повратка на посао, здравље и благостање су се вратили на почетни ниво. 

У закључку, аутори студије су написали: "Здравље и благостање су побољшани током дугих летњих одмора, али овај позитиван ефекат је био краткотрајан. Искуства за одмор, посебно задовољство, опуштање, саворање и контрола, чини се посебно важним за снагу и упорност одмора (након) ефеката. 

Колико дуго онда треба да траје одмор? 

Према ауторима студије, "садашња студија доприноси разумевању дугорочног опоравка: чести одомори могу бити важни за очување здравља и благостања". Закључак студије је да дужине одмора не утиче на здравље и благостање, већ колико често идете на одмор. 

Ако желите да извучете максимум од вашег одмора и да се стварно осетите опуштено и подлмлађено, покушајте да направите одмор дужи од осам дана и испуните своје време пријатним и опуштајућим активностима како бисте побољшали своје здравље и благостање.
 
Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар