Кимова лимузина ушла у Ханој

Црна лимузина сјевернокорејског лидера Ким Џонг Уна ушла је у престоницу Вијетнама Ханој, гдје ће се сутра састати са америчким предсједником Доналдом Трампом.  

Свијет 26.02.2019 | 09:55
Кимова лимузина ушла у Ханој
Путеви су у уторак били затворени, од границе с Кином све до Ханоја, у дужини од око 170 километара, а војници и полиција су се смјењивали око хотела “Мелиа” гдје Ким треба да одсједне, пренијела је агенција АП. Велики број грађана и медија стајао је иза барикада у нади да ће угледати лидера Сјеверне Кореје.

Испред чувене зграде Опере и око хотела Метропол, за који се претпоставља да је мјесто одржавања самита, на стотине људи се окупило и чека да би видјело поворку аутомобила. Јапанска телевизија ТБС приказала је лидера Сјеверне Кореје који је направио “цигарет паузу” у зору на жељезничкој станици Нанинг у Кини, након чега је наставио пут у Ханој.

На снимку ТБС телевизије види се Ким у разговору са сјевернокорејским званичницима, као и жена с кристалном пепељаром која личи на Кимову сестру, Ким Јо Џонг. Ким је стигао у Вијетнам послије скоро 70-часовног путовања возом, а врло често је виђан са цигаретом у руци. Он је допутовао с групом сарадника, укључујући његову утицајну млађу сестру.

Лидер Сјеверне Кореје допутовао је својим специјалним зелено-жутим оклопним возом до станице Донг Данг, на кинеско-вијетнамској граници и потом је до Ханоја наставио пут црном лимузином марке “Мерцедес”. 

Сјевернокорејски званичници, који су раније отпутовали у Вијетнам, укључујући и његовог високог званичника за односе са САД Ким Хјок Чола, окупили су се на жељезничкој станици да дочекају Кима. На станици Донг Данг, дочекали су га и вијетнамски војници који су Кима поздравили на црвеном тепиху испод великих сјевернокорејских и вијетнамских застава.

Гомила света окупила се на путу у близини станице иако је било хладно и кишно јутро, наводи америчка агенција. Ким се руковао с вијетнамским званичницима и поздравио махањем окупљене људе, а потом је ушао у лимузину, окружену са око десетак телохранитеља који су трчали док су се кола кретала.

Телохранитељи су, такође, трчали око лимузине и прошлог јуна на самиту са Трампом у Сингапуру као и током Кимовог сусрета са јужнокорејским предсједником Мун Џае-ином.

Ким и Трамп, који се други пут састају, требало би да разговарају о нуклеарном програму Сјеверне Кореје. Самит двојице лидера одржаће се у сриједу и четвртак у Ханоју. Прошле године у Сингапуру, Трамп и Ким договорили су се да раде на потпуној денуклеаризацији Корејског полуострва.

Трамп је уочи поласка за Вијетнам саопштио да се радује “веома продуктивном самиту” са сјевернокорејским лидером.

(Тањуг)

Коментари / 0

Оставите коментар