Kimova limuzina ušla u Hanoj

Crna limuzina sjevernokorejskog lidera Kim Džong Una ušla je u prestonicu Vijetnama Hanoj, gdje će se sutra sastati sa američkim predsjednikom Donaldom Trampom.  

Svijet 26.02.2019 | 09:55
Kimova limuzina ušla u Hanoj
Putevi su u utorak bili zatvoreni, od granice s Kinom sve do Hanoja, u dužini od oko 170 kilometara, a vojnici i policija su se smjenjivali oko hotela “Melia” gdje Kim treba da odsjedne, prenijela je agencija AP. Veliki broj građana i medija stajao je iza barikada u nadi da će ugledati lidera Sjeverne Koreje.

Ispred čuvene zgrade Opere i oko hotela Metropol, za koji se pretpostavlja da je mjesto održavanja samita, na stotine ljudi se okupilo i čeka da bi vidjelo povorku automobila. Japanska televizija TBS prikazala je lidera Sjeverne Koreje koji je napravio “cigaret pauzu” u zoru na željezničkoj stanici Naning u Kini, nakon čega je nastavio put u Hanoj.

Na snimku TBS televizije vidi se Kim u razgovoru sa sjevernokorejskim zvaničnicima, kao i žena s kristalnom pepeljarom koja liči na Kimovu sestru, Kim Jo Džong. Kim je stigao u Vijetnam poslije skoro 70-časovnog putovanja vozom, a vrlo često je viđan sa cigaretom u ruci. On je doputovao s grupom saradnika, uključujući njegovu uticajnu mlađu sestru.

Lider Sjeverne Koreje doputovao je svojim specijalnim zeleno-žutim oklopnim vozom do stanice Dong Dang, na kinesko-vijetnamskoj granici i potom je do Hanoja nastavio put crnom limuzinom marke “Mercedes”. 

Sjevernokorejski zvaničnici, koji su ranije otputovali u Vijetnam, uključujući i njegovog visokog zvaničnika za odnose sa SAD Kim Hjok Čola, okupili su se na željezničkoj stanici da dočekaju Kima. Na stanici Dong Dang, dočekali su ga i vijetnamski vojnici koji su Kima pozdravili na crvenom tepihu ispod velikih sjevernokorejskih i vijetnamskih zastava.

Gomila sveta okupila se na putu u blizini stanice iako je bilo hladno i kišno jutro, navodi američka agencija. Kim se rukovao s vijetnamskim zvaničnicima i pozdravio mahanjem okupljene ljude, a potom je ušao u limuzinu, okruženu sa oko desetak telohranitelja koji su trčali dok su se kola kretala.

Telohranitelji su, takođe, trčali oko limuzine i prošlog juna na samitu sa Trampom u Singapuru kao i tokom Kimovog susreta sa južnokorejskim predsjednikom Mun Džae-inom.

Kim i Tramp, koji se drugi put sastaju, trebalo bi da razgovaraju o nuklearnom programu Sjeverne Koreje. Samit dvojice lidera održaće se u srijedu i četvrtak u Hanoju. Prošle godine u Singapuru, Tramp i Kim dogovorili su se da rade na potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluostrva.

Tramp je uoči polaska za Vijetnam saopštio da se raduje “veoma produktivnom samitu” sa sjevernokorejskim liderom.

(Tanjug)

Komentari / 0

Ostavite komentar