Лијек стављен ван употребе

У болницама у Српској влада несташица „доцетаксела“, цитостатика за лијечење карцинома дојке и плућа, који је крајем прошле године стављен ван употребе, јер се јавила сумња у његову исправност.  

Република Српска 26.02.2019 | 08:47
Лијек стављен ван употребе
У Фонду здравственог осигурања РС кажу да је у новембру прошле године тадашњи добављач, „Европа лијек“, затражио провјеру овог лијека у Агенцији за лијекове и медицинска средства БиХ.

– То је урађено након пријаве Универзитетског клиничког центра РС да једна серија приликом растварања има неуобичајену боју. А процедура је таква да се, чим се јави сумња у исправност лијека, он ставља  ван употребе, што је добављач и урадио по налогу АЛМ. Дакле, није утврђено да је лијек неисправан, већ је постојала сумња у исправност – наглашавају у овом фонду.

Додају да је ФЗО, још у новембру прошле године, покренуо нову процедуру набавке лијека, која је окончана овог мјесеца.

 – Сљедеће седмице ће бити потписан оквирни споразум са новим добављачем за набавку доцетаксела за ову годину. Произвођач је ”Ебеwе”, Аустрија, а добављач је „Интерпромет“. Очекујемо да овај лијек буде доступан почетком марта и да се у потпуности нормализује снабдјевеност „доцетакселом“. Овај лијек се, као и други цитостатици, набавља путем јавних набавки – објашњавају у ФЗО.

У АЛМ БиХ кажу да је, увидом у службену евиденцију, констатовано  да 12 лијекова с активном супстанцом „доцетаксел“ има важећу дозволу за стављање у промет. 

– На нашем тржишту је шест произвођача лијекова с активном супстанцом „доцетаксел“. Такође, увидом у податке о несташици, које су носиоци дозвола дужни да пријављују, утврђено је да није пријављена несташица ових лијекова, који се примењује у здравственој установи секундарног или терцијерног нивоа, а чија је набавка тендерска – истичу у овој агенцији.

У болницама у Српској на овом цитостатику има поприличан број пацијената, а онколози објашњавају да, ако лијек касни седам дана, ништа није алармантно. Међутим, ако његова несташица потраје, алтернатива је да, како би примили неопходну терапију, пацијенти лијек сами купују у апотекама.

Нема хормонске терапије

У појединим болницама у РС мјесецима нема ни ЛХРХ агониста, лијека за лијечење карцинома простате. Како су саопштили из ФЗО, и овај лијек ће бити доступан почетком марта, а до несташице је дошло зато што, како тврде, добављач није испоштовао све договорене обавезе.

ЛХРХ агонист није класични цитостатик, него хормонска терапија. Док овај лијек не буде доступан у болницама, пацијенти немају избора него да га сами купују, а да им ФЗО рефундира трошкове.

(Српскаинфо)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

др Самир

26.02.2019 08:02

На трзисту РС и БИХ се продају љекови сумљиве квалитете ако хоцете праве и квалитетне љекове купујте их на трзисту ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еx

26.02.2019 08:14

Бацање прасине народу у оци.На УКЦ Бл нема рукавица за хирурге, нема фластера, траке за лијепљење компреса, итд. Др љути и нервозни јер немају са цим да раде. Здравство је опљацкано!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еx 2

26.02.2019 09:24

Нема цега нема, основни лијекови за болове, темпетатуру, тлак... у КЦ Бањалука нема А и радници без осигурања

Name

зока калис

26.02.2019 08:31

Мозе ли Проинтер некако да набави цитостатике

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дзо

26.02.2019 08:36

Албанске пелене бесплатно дјелити превентивно у институцијама РС и Бих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

26.02.2019 13:09

Здравство је дотакло дно, даље не мозе. Опљацкали га СНСД министри. Скрбиц па сви иза њега заједно са ФЗО. Најаца мафија и криминалци су управо овде. У болницама нема лијекова ни материјала за нормалан рад. Али зато се прави хотел и трзни центар и узимају се милиони, док им пацијенти умиру због недостатка лијекова и опреме. КОГА ТО БРИГА!!! Струцњаци љекари одлазе, јел су погазени и као доктори а и са бједним платама. Један делегат у скупстини са купљеном дипломом има пет плата једног доктора. Нека нам је бог у помоци.