Lijek stavljen van upotrebe

U bolnicama u Srpskoj vlada nestašica „docetaksela“, citostatika za liječenje karcinoma dojke i pluća, koji je krajem prošle godine stavljen van upotrebe, jer se javila sumnja u njegovu ispravnost.  

Republika Srpska 26.02.2019 | 08:47
Lijek stavljen van upotrebe
U Fondu zdravstvenog osiguranja RS kažu da je u novembru prošle godine tadašnji dobavljač, „Evropa lijek“, zatražio provjeru ovog lijeka u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH.

– To je urađeno nakon prijave Univerzitetskog kliničkog centra RS da jedna serija prilikom rastvaranja ima neuobičajenu boju. A procedura je takva da se, čim se javi sumnja u ispravnost lijeka, on stavlja  van upotrebe, što je dobavljač i uradio po nalogu ALM. Dakle, nije utvrđeno da je lijek neispravan, već je postojala sumnja u ispravnost – naglašavaju u ovom fondu.

Dodaju da je FZO, još u novembru prošle godine, pokrenuo novu proceduru nabavke lijeka, koja je okončana ovog mjeseca.

 – Sljedeće sedmice će biti potpisan okvirni sporazum sa novim dobavljačem za nabavku docetaksela za ovu godinu. Proizvođač je ”Ebewe”, Austrija, a dobavljač je „Interpromet“. Očekujemo da ovaj lijek bude dostupan početkom marta i da se u potpunosti normalizuje snabdjevenost „docetakselom“. Ovaj lijek se, kao i drugi citostatici, nabavlja putem javnih nabavki – objašnjavaju u FZO.

U ALM BiH kažu da je, uvidom u službenu evidenciju, konstatovano  da 12 lijekova s aktivnom supstancom „docetaksel“ ima važeću dozvolu za stavljanje u promet. 

– Na našem tržištu je šest proizvođača lijekova s aktivnom supstancom „docetaksel“. Takođe, uvidom u podatke o nestašici, koje su nosioci dozvola dužni da prijavljuju, utvrđeno je da nije prijavljena nestašica ovih lijekova, koji se primenjuje u zdravstvenoj ustanovi sekundarnog ili tercijernog nivoa, a čija je nabavka tenderska – ističu u ovoj agenciji.

U bolnicama u Srpskoj na ovom citostatiku ima popriličan broj pacijenata, a onkolozi objašnjavaju da, ako lijek kasni sedam dana, ništa nije alarmantno. Međutim, ako njegova nestašica potraje, alternativa je da, kako bi primili neophodnu terapiju, pacijenti lijek sami kupuju u apotekama.

Nema hormonske terapije

U pojedinim bolnicama u RS mjesecima nema ni LHRH agonista, lijeka za liječenje karcinoma prostate. Kako su saopštili iz FZO, i ovaj lijek će biti dostupan početkom marta, a do nestašice je došlo zato što, kako tvrde, dobavljač nije ispoštovao sve dogovorene obaveze.

LHRH agonist nije klasični citostatik, nego hormonska terapija. Dok ovaj lijek ne bude dostupan u bolnicama, pacijenti nemaju izbora nego da ga sami kupuju, a da im FZO refundira troškove.

(Srpskainfo)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

dr Samir

26.02.2019 08:02

Na trzistu RS i BIH se prodaju ljekovi sumljive kvalitete ako hocete prave i kvalitetne ljekove kupujte ih na trzistu EU.

ODGOVORITE
Name

Ex

26.02.2019 08:14

Bacanje prasine narodu u oci.Na UKC Bl nema rukavica za hirurge, nema flastera, trake za lijepljenje kompresa, itd. Dr ljuti i nervozni jer nemaju sa cim da rade. Zdravstvo je opljackano!

ODGOVORITE
Name

Ex 2

26.02.2019 09:24

Nema cega nema, osnovni lijekovi za bolove, tempetaturu, tlak... u KC Banjaluka nema A i radnici bez osiguranja

Name

zoka kalis

26.02.2019 08:31

Moze li Prointer nekako da nabavi citostatike

ODGOVORITE
Name

Dzo

26.02.2019 08:36

Albanske pelene besplatno djeliti preventivno u institucijama RS i Bih.

ODGOVORITE
Name

RE

26.02.2019 13:09

Zdravstvo je dotaklo dno, dalje ne moze. Opljackali ga SNSD ministri. Skrbic pa svi iza njega zajedno sa FZO. Najaca mafija i kriminalci su upravo ovde. U bolnicama nema lijekova ni materijala za normalan rad. Ali zato se pravi hotel i trzni centar i uzimaju se milioni, dok im pacijenti umiru zbog nedostatka lijekova i opreme. KOGA TO BRIGA!!! Strucnjaci ljekari odlaze, jel su pogazeni i kao doktori a i sa bjednim platama. Jedan delegat u skupstini sa kupljenom diplomom ima pet plata jednog doktora. Neka nam je bog u pomoci.