Каква је судбина ЕУ интеграција

- Након изјаве француске министарке, јасно је да је европска перспектива Србије генерално под великим знаком питања, пише Спутњик.

Србија 26.02.2019 | 07:51
Каква је судбина ЕУ интеграција
Подсетимо, француска министарка задужена за ЕУ Натали Лоазо рекла је пред долазак у Србију: "Пошто смо ваши пријатељи, дужни смо да вам кажемо истину: садашње стање ЕУ не омогуц́ава нова придруживања у задовољавајуц́им условима, како за саму ЕУ, тако и за нове државе које би јој се придружиле."

Време је, пише даље Спутњик, да сведемо досадашњи биланс и да сагледамо каква нам је перспектива даљих ЕУ интеграција. Пошто нам је раније вец́ било предочено да најранији датум уласка Србије у ЕУ може да буде 2025. година, али да не мора да значи, прво питање је како тумачити изјаву француске министарке. 

Научни сарадник Института за европске студије у Београду др Александар Гајиц́ каже за Спутњик да ова јавно предочена истина практично значи да је европска перспектива Србије генерално под великим знаком питања, а сасвим сигурно је да не постоји до краја 2030. године. 

ЕУ, како напомиње, улази у нови турбулентни период и питање је да ли ц́е се и на који начин трансформисати и да ли ц́е након тог трансформисања уопште имати капацитете да некога прима. 

Гајиц́ зато сматра да нема места даљем инсистирању на што скоријем постизању свеобухватног споразума са Приштином, који је био услов свих услова за наш улазак у ЕУ. 

"Та шаргарепа коју нуди ЕУ је на дугачком штапу и нема уопште потребе да се жури са нечим таквим да би се, супротно нашим интересима, задовољиле жеље одлазец́е администрације Европске комисије и Федерике Могерини, која би хтела да на крају забележи неки плус", каже Гајиц́ за Спутњик. Он уз то напомиње да би Србија исти однос требало да заузме и када су по среди и друга важна питања, какво је усаглашавање спољне политике са политиком ЕУ.

(Спутњик)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

моашин

26.02.2019 08:07

задовољиле жеље одлазец́е администрације Европске комисије. Јос једна одлазеца администрација..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јелисавета_БЛ

26.02.2019 08:57

Све администрације додју и оду само папци у БиХ остају заувијек!