Kakva je sudbina EU integracija

- Nakon izjave francuske ministarke, jasno je da je evropska perspektiva Srbije generalno pod velikim znakom pitanja, piše Sputnjik.

Srbija 26.02.2019 | 07:51
Kakva je sudbina EU integracija
Podsetimo, francuska ministarka zadužena za EU Natali Loazo rekla je pred dolazak u Srbiju: "Pošto smo vaši prijatelji, dužni smo da vam kažemo istinu: sadašnje stanje EU ne omogućava nova pridruživanja u zadovoljavajućim uslovima, kako za samu EU, tako i za nove države koje bi joj se pridružile."

Vreme je, piše dalje Sputnjik, da svedemo dosadašnji bilans i da sagledamo kakva nam je perspektiva daljih EU integracija. Pošto nam je ranije već bilo predočeno da najraniji datum ulaska Srbije u EU može da bude 2025. godina, ali da ne mora da znači, prvo pitanje je kako tumačiti izjavu francuske ministarke. 

Naučni saradnik Instituta za evropske studije u Beogradu dr Aleksandar Gajić kaže za Sputnjik da ova javno predočena istina praktično znači da je evropska perspektiva Srbije generalno pod velikim znakom pitanja, a sasvim sigurno je da ne postoji do kraja 2030. godine. 

EU, kako napominje, ulazi u novi turbulentni period i pitanje je da li će se i na koji način transformisati i da li će nakon tog transformisanja uopšte imati kapacitete da nekoga prima. 

Gajić zato smatra da nema mesta daljem insistiranju na što skorijem postizanju sveobuhvatnog sporazuma sa Prištinom, koji je bio uslov svih uslova za naš ulazak u EU. 

"Ta šargarepa koju nudi EU je na dugačkom štapu i nema uopšte potrebe da se žuri sa nečim takvim da bi se, suprotno našim interesima, zadovoljile želje odlazeće administracije Evropske komisije i Federike Mogerini, koja bi htela da na kraju zabeleži neki plus", kaže Gajić za Sputnjik. On uz to napominje da bi Srbija isti odnos trebalo da zauzme i kada su po sredi i druga važna pitanja, kakvo je usaglašavanje spoljne politike sa politikom EU.

(Sputnjik)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

moašin

26.02.2019 08:07

zadovoljile želje odlazeće administracije Evropske komisije. Jos jedna odlazeca administracija..

ODGOVORITE
Name

Jelisaveta_BL

26.02.2019 08:57

Sve administracije dodju i odu samo papci u BiH ostaju zauvijek!