СП: Фешта у Црној Гори, Хрвати ''прегажени''!

Драма, па славље: Црна Гора први пут на Мундобаскету! Црна Гора је најмања држава у историји која се квалификовала на Светско првенство у кошарци! Велика драма, па фешта у Морачи - Црна Гора иде на Мундобаскет! Летонија славила, али с недовољних шест разлике, Бертанс у последњој секунди промашио шут за кључних плус девет. . .  Мађарска "прегазила" Хрватску на опроштају од квалификација.  Кошаркашка репрезентација Мађарске победила је Хрватску резултатом 84:65 у последњем мечу квалификација за Светско првенство.

Кошарка 25.02.2019 | 21:20
СП: Фешта у Црној Гори, Хрвати ''прегажени''!
Црна Гора после драме и пораза изборила историјско Светско првенство! Кошаркаши Црне Горе изгубили су од Летоније на домаћем терену резултатом 80:74, али се пласирали на Светско првенство у Кини.

Црна Гора је у првом међусобном окршају славила у Летонији и победила са девет разлике, па је Летонцима била потребна победа са истом разликом како би се пласирали на Светско првенство.

Ипак, Црногорци су успели да одоле Летонцима и после драматичне завршнице изборе први пласман на Мундобаскет у својој историји упркос поразу.

Летонци су почели одлично и играли феноменалну одбрану, те у првој четвртини Црногорцима дозволили само осам поена.

Домаћини су успели се држе на прихватљивом заостатку, али је Летонија током треће деонице успела да дође до неколико поена више него што им је било потребно. Летонци су повели са +12 средином треће четвртине, али се Црна Гора вратила.

Изабраници Звездана Митровића су спустили предност противника на само кош разлике, да би на четири минута до краја Летонија успела да подигне предност на +7, чиме се ушло у драматичну завршницу.

Пред улазак у последњи минут Стрелниекс је промашио слободно бацање, Тодоровић је на другој страни поентирао после промашаја, а затим је Тима направио фаул у нападу, па је остало седам поена предности за Летонце.

Алекса Поповић је преузео одговорност и погодио тројку на 30 секунди до краја, док је Даирис Бертанс изнудио три слободна бацања. Погодио је сва три, па се са +7 за госте ушло у пенал завршницу.

Даирис Бертанс је имао неколико шанси да пошаље свој национални састав на Мундобаскет, али је промашио пар тројки и уследило је велико славље домаћина.

Најбољи код домаћина био је натурализовани Дерик Нидам са 22 поена. Марко Тодоровић постигао је 13, а Алекса Поповић и Бојан Дубељвић по 11 поена.

Код Летонаца истакао се Јанис Стрелниекс са 25 поена и 10 асистенција. Поред њега једини двоцифрени у тој екипи били су Мартинс Мејерс са 12 и Јанис Тима са 11 поена.

Из групе И, поред Црне Горе, на Светско првенство у Кини отишли су Шпанија и Турска, док су поред Летоније испали европски првак Словенија и Украјина.

Светско првенство у Кини на програму је од 31. августа до 15. септембра.

Црна Гора слави историјски успех - пласман на Мундобаскет! Први у историји. Пораз од Летоније у Морачи, али уз прихватљивих шест разлике - 74:80, Летонцима било потребно плус девет - и велико славље у Морачи могло је да почне.

Црна Гора тренутно је најмања држава која је обезбедила пласман на Светски куп у Кину.  

Иако су били отписани после три пораза у прва четири кола (два од Шпаније и један од Словеније), Ђетићи су устали из пепела, изненадили све и са шест победа у последњих седам утакмица стигли на корак до сна. Али далеко од тога да је то био мали корак. Црногорци јесу тукли истог ривала у Риги, и то доста лако (74:65), међутим за окршај одлуке Летонци су "ангажовали" Јаниса Стрелнијекса и Јаниса Тиму из Олимпијакоса,Даириса Бертанса из миланске Олимпије, те Жаниса Пејнерса из Дарушафаке и Роландса Шмитса из Барселоне. 

Сви они оправдали су епитет великих појачања и Летонија је водила читав меч. Готово 40 минута била на тој клацкалици од седам, осам или девет разлике. У самом финишу, ипак, Црногорци сталоженији, мирније руке, па и срећнији.

У последњем минуту утакмице виђена је права драма. Али пре тога један од кључних кошева, сасвим сигурно, дао је Бојан Дубљевић на шест минута пре краја, када је убацио тројку о таблу. Тада су Црногорци пришли најближе Летонцима - 60:63. Морача је била прокључала и самопоуздање порасло... Отишли су гости поново на ону границу пд осам, играло се кош за кош једно време, да би 50 секунди пре краја после једног промашаја - Тодоровић из одбитка погодио и смањио на 68:75. Можда и кључни детаљ следи. Тимакреће у акцију и прави фаул у нападу. А онда Алекса Поповић погађа најважнију тројку на утакмици - 71:75. 

Ушло се у пенал завршницу, Летонци су се још једном вратили, чак је Даирис Бертанс имао шут за три који би његову селекцију одвео на Мундобаскет, али није погодио. Остало је 74:80.  

Од петорице стартера у црногорском тиму четворица су били двоцифрени. Дерек Нидам убацио је 22 поена,Марко Тодоровић 13, Дубљевић и Алекса Поповић по 11. На другој страни Мартинс Мејерс 12 и Јанис Тима11 кошева од стартера. Јанис Стрелнијекс почео је са клупе, али био далеко најбољи - 25 поена. 

У последњем мечу квалификација за Мундобаскет у Кини, Црна Гора је поражена од Летоније али резултатом који је води на завршну смотру најбољих селекција планете - 74:80 (8:16, 23:20, 24:24, 19:20).

Изабраници Звездана Митровића успели су да сачувају бољи међусобни однос у дуелима против вечерашњег ривала и да остваре историјски успех, јер се Црна Гора први пут пласирала на Светско првенство!

Уједно, она је постала друга и последња репрезентација са простора бивше Југославије која ће се на лето наћи у Кини, јер осим Србије и Црне Горе нико није изборио пласман - чак ни актуелни шампион Европе, Словенија.

Препуна "Морача" видела је нервозну игру Црногораца, који су губили и 13 поена разлике, али су снажном одбраном ипак успели да тријумфу прихватљивим "минусом". Стрепели су домаћи играчи и навијачи буквално до последњих тренурака, када је Даирис Бертанс шутнуо тројку која би одузела Митровићевом тиму пласман, али је промашио...

Испоставило се да је црногорска селекција кључну победу у квалификацијама изборила пре три дана у Кијеву, када је славила против Украјине након што је у једном моменту губила и 19 поена разлике.

У последњи минут ушло се са резултатом који је на Мундобаскет водио Летонце (66:75), али је Марко Тодоровић на 55 секунди пре краја погодио за 68:75, а на пола минута пре краја Алекса Поповић је тројком спустио разлику на само 4 поена (71:75)!

Тачно 18 секунди пре последњег звука сирене, међутим, свиран је фаул Дереку Нидаму при Бертансовом шуту за три поена. Бек Летоније погодио је сва три пенала (71:78), Нидам је потом искористио само једно бацање а Артис Ате је осам секунди пре краја убацио за 72:80.

Искусни Јанис Тима је потом брзим фаулом извео Нидама поново на линију бацања али је црногорски плејмекер тада био прецизан оба пута и поставио коначан резултат, 74:80.

Три секунде пре краја, Бертанс је покушао да шокира "Морачу", али није погодио и тада је почело велико, историјско славље Подгорице.

Мађарска "прегазила" Хрватску на опроштају од квалификација. Кошаркашка репрезентација Мађарске победила је Хрватску резултатом 84:65 у последњем мечу квалификација за Светско првенство.

И Хрватска и Мађарска су још раније изгубили све шансе за пласман на Мундобаскет у Кини, па овај дуел није имао никакав резултатски значај.

Мађари су питање победника решили већ у првом полувремену, када су пред паузу имали предност од 15 поена. Разлика Мађара је недуго затим отишла на преко 20 поена, а Хрватска ни у једном тренутку меча није имала прави одговор.

Мађарску је до победе водио Давид Војвода са 21 поеном, а пратили су га Чаба Ференш са 17 и Акош Келер са 14 поена. Золтан Перл је имао шест поена и лош шут од 1/9, али и 11 асистенција.

Најефикасији код Хрвата био је Тони Катић 14 поена, Миро Билан је имао 12, а Дарко Планинић 11 поена.

Претходно је Литванија победила Италију и потврдила прво место у групи Ј, резултатом 86:73.

Екипе које су, поред Пољске, прошле на Светско првенство одиграле су меч са неким играчима који у битнијој утакмици не би имали прилике да играју за национални састав.

Код Литванаца најефикаснији је био Гитис Масиулис са 15 поена, а код Италијана Микеле Витали са 22 поена.

Извор: Б92/моззартспорт/мондо.ме

Фото: МН Пресс

Коментари / 0

Оставите коментар