SP: Fešta u Crnoj Gori, Hrvati ''pregaženi''!

Drama, pa slavlje: Crna Gora prvi put na Mundobasketu! Crna Gora je najmanja država u istoriji koja se kvalifikovala na Svetsko prvenstvo u košarci! Velika drama, pa fešta u Morači - Crna Gora ide na Mundobasket! Letonija slavila, ali s nedovoljnih šest razlike, Bertans u poslednjoj sekundi promašio šut za ključnih plus devet. . .  Mađarska "pregazila" Hrvatsku na oproštaju od kvalifikacija.  Košarkaška reprezentacija Mađarske pobedila je Hrvatsku rezultatom 84:65 u poslednjem meču kvalifikacija za Svetsko prvenstvo.

Košarka 25.02.2019 | 21:20
SP: Fešta u Crnoj Gori, Hrvati ''pregaženi''!
Crna Gora posle drame i poraza izborila istorijsko Svetsko prvenstvo! Košarkaši Crne Gore izgubili su od Letonije na domaćem terenu rezultatom 80:74, ali se plasirali na Svetsko prvenstvo u Kini.

Crna Gora je u prvom međusobnom okršaju slavila u Letoniji i pobedila sa devet razlike, pa je Letoncima bila potrebna pobeda sa istom razlikom kako bi se plasirali na Svetsko prvenstvo.

Ipak, Crnogorci su uspeli da odole Letoncima i posle dramatične završnice izbore prvi plasman na Mundobasket u svojoj istoriji uprkos porazu.

Letonci su počeli odlično i igrali fenomenalnu odbranu, te u prvoj četvrtini Crnogorcima dozvolili samo osam poena.

Domaćini su uspeli se drže na prihvatljivom zaostatku, ali je Letonija tokom treće deonice uspela da dođe do nekoliko poena više nego što im je bilo potrebno. Letonci su poveli sa +12 sredinom treće četvrtine, ali se Crna Gora vratila.

Izabranici Zvezdana Mitrovića su spustili prednost protivnika na samo koš razlike, da bi na četiri minuta do kraja Letonija uspela da podigne prednost na +7, čime se ušlo u dramatičnu završnicu.

Pred ulazak u poslednji minut Strelnieks je promašio slobodno bacanje, Todorović je na drugoj strani poentirao posle promašaja, a zatim je Tima napravio faul u napadu, pa je ostalo sedam poena prednosti za Letonce.

Aleksa Popović je preuzeo odgovornost i pogodio trojku na 30 sekundi do kraja, dok je Dairis Bertans iznudio tri slobodna bacanja. Pogodio je sva tri, pa se sa +7 za goste ušlo u penal završnicu.

Dairis Bertans je imao nekoliko šansi da pošalje svoj nacionalni sastav na Mundobasket, ali je promašio par trojki i usledilo je veliko slavlje domaćina.

Najbolji kod domaćina bio je naturalizovani Derik Nidam sa 22 poena. Marko Todorović postigao je 13, a Aleksa Popović i Bojan Dubeljvić po 11 poena.

Kod Letonaca istakao se Janis Strelnieks sa 25 poena i 10 asistencija. Pored njega jedini dvocifreni u toj ekipi bili su Martins Mejers sa 12 i Janis Tima sa 11 poena.

Iz grupe I, pored Crne Gore, na Svetsko prvenstvo u Kini otišli su Španija i Turska, dok su pored Letonije ispali evropski prvak Slovenija i Ukrajina.

Svetsko prvenstvo u Kini na programu je od 31. avgusta do 15. septembra.

Crna Gora slavi istorijski uspeh - plasman na Mundobasket! Prvi u istoriji. Poraz od Letonije u Morači, ali uz prihvatljivih šest razlike - 74:80, Letoncima bilo potrebno plus devet - i veliko slavlje u Morači moglo je da počne.

Crna Gora trenutno je najmanja država koja je obezbedila plasman na Svetski kup u Kinu.  

Iako su bili otpisani posle tri poraza u prva četiri kola (dva od Španije i jedan od Slovenije), Đetići su ustali iz pepela, iznenadili sve i sa šest pobeda u poslednjih sedam utakmica stigli na korak do sna. Ali daleko od toga da je to bio mali korak. Crnogorci jesu tukli istog rivala u Rigi, i to dosta lako (74:65), međutim za okršaj odluke Letonci su "angažovali" Janisa Strelnijeksa i Janisa Timu iz Olimpijakosa,Dairisa Bertansa iz milanske Olimpije, te Žanisa Pejnersa iz Darušafake i Rolandsa Šmitsa iz Barselone. 

Svi oni opravdali su epitet velikih pojačanja i Letonija je vodila čitav meč. Gotovo 40 minuta bila na toj klackalici od sedam, osam ili devet razlike. U samom finišu, ipak, Crnogorci staloženiji, mirnije ruke, pa i srećniji.

U poslednjem minutu utakmice viđena je prava drama. Ali pre toga jedan od ključnih koševa, sasvim sigurno, dao je Bojan Dubljević na šest minuta pre kraja, kada je ubacio trojku o tablu. Tada su Crnogorci prišli najbliže Letoncima - 60:63. Morača je bila proključala i samopouzdanje poraslo... Otišli su gosti ponovo na onu granicu pd osam, igralo se koš za koš jedno vreme, da bi 50 sekundi pre kraja posle jednog promašaja - Todorović iz odbitka pogodio i smanjio na 68:75. Možda i ključni detalj sledi. Timakreće u akciju i pravi faul u napadu. A onda Aleksa Popović pogađa najvažniju trojku na utakmici - 71:75. 

Ušlo se u penal završnicu, Letonci su se još jednom vratili, čak je Dairis Bertans imao šut za tri koji bi njegovu selekciju odveo na Mundobasket, ali nije pogodio. Ostalo je 74:80.  

Od petorice startera u crnogorskom timu četvorica su bili dvocifreni. Derek Nidam ubacio je 22 poena,Marko Todorović 13, Dubljević i Aleksa Popović po 11. Na drugoj strani Martins Mejers 12 i Janis Tima11 koševa od startera. Janis Strelnijeks počeo je sa klupe, ali bio daleko najbolji - 25 poena. 

U poslednjem meču kvalifikacija za Mundobasket u Kini, Crna Gora je poražena od Letonije ali rezultatom koji je vodi na završnu smotru najboljih selekcija planete - 74:80 (8:16, 23:20, 24:24, 19:20).

Izabranici Zvezdana Mitrovića uspeli su da sačuvaju bolji međusobni odnos u duelima protiv večerašnjeg rivala i da ostvare istorijski uspeh, jer se Crna Gora prvi put plasirala na Svetsko prvenstvo!

Ujedno, ona je postala druga i poslednja reprezentacija sa prostora bivše Jugoslavije koja će se na leto naći u Kini, jer osim Srbije i Crne Gore niko nije izborio plasman - čak ni aktuelni šampion Evrope, Slovenija.

Prepuna "Morača" videla je nervoznu igru Crnogoraca, koji su gubili i 13 poena razlike, ali su snažnom odbranom ipak uspeli da trijumfu prihvatljivim "minusom". Strepeli su domaći igrači i navijači bukvalno do poslednjih trenuraka, kada je Dairis Bertans šutnuo trojku koja bi oduzela Mitrovićevom timu plasman, ali je promašio...

Ispostavilo se da je crnogorska selekcija ključnu pobedu u kvalifikacijama izborila pre tri dana u Kijevu, kada je slavila protiv Ukrajine nakon što je u jednom momentu gubila i 19 poena razlike.

U poslednji minut ušlo se sa rezultatom koji je na Mundobasket vodio Letonce (66:75), ali je Marko Todorović na 55 sekundi pre kraja pogodio za 68:75, a na pola minuta pre kraja Aleksa Popović je trojkom spustio razliku na samo 4 poena (71:75)!

Tačno 18 sekundi pre poslednjeg zvuka sirene, međutim, sviran je faul Dereku Nidamu pri Bertansovom šutu za tri poena. Bek Letonije pogodio je sva tri penala (71:78), Nidam je potom iskoristio samo jedno bacanje a Artis Ate je osam sekundi pre kraja ubacio za 72:80.

Iskusni Janis Tima je potom brzim faulom izveo Nidama ponovo na liniju bacanja ali je crnogorski plejmeker tada bio precizan oba puta i postavio konačan rezultat, 74:80.

Tri sekunde pre kraja, Bertans je pokušao da šokira "Moraču", ali nije pogodio i tada je počelo veliko, istorijsko slavlje Podgorice.

Mađarska "pregazila" Hrvatsku na oproštaju od kvalifikacija. Košarkaška reprezentacija Mađarske pobedila je Hrvatsku rezultatom 84:65 u poslednjem meču kvalifikacija za Svetsko prvenstvo.

I Hrvatska i Mađarska su još ranije izgubili sve šanse za plasman na Mundobasket u Kini, pa ovaj duel nije imao nikakav rezultatski značaj.

Mađari su pitanje pobednika rešili već u prvom poluvremenu, kada su pred pauzu imali prednost od 15 poena. Razlika Mađara je nedugo zatim otišla na preko 20 poena, a Hrvatska ni u jednom trenutku meča nije imala pravi odgovor.

Mađarsku je do pobede vodio David Vojvoda sa 21 poenom, a pratili su ga Čaba Ferenš sa 17 i Akoš Keler sa 14 poena. Zoltan Perl je imao šest poena i loš šut od 1/9, ali i 11 asistencija.

Najefikasiji kod Hrvata bio je Toni Katić 14 poena, Miro Bilan je imao 12, a Darko Planinić 11 poena.

Prethodno je Litvanija pobedila Italiju i potvrdila prvo mesto u grupi J, rezultatom 86:73.

Ekipe koje su, pored Poljske, prošle na Svetsko prvenstvo odigrale su meč sa nekim igračima koji u bitnijoj utakmici ne bi imali prilike da igraju za nacionalni sastav.

Kod Litvanaca najefikasniji je bio Gitis Masiulis sa 15 poena, a kod Italijana Mikele Vitali sa 22 poena.

Izvor: B92/mozzartsport/mondo.me

Foto: MN Press

Komentari / 0

Ostavite komentar