Прича: Гријех нелогичног система...

Како се сада захвалити онима који су били ту кроз квалификације и ко може да се нада позиву?

Кошарка 27.02.2019 | 23:10
Прича: Гријех нелогичног система...
Један од највећих светских умова Алберт Ајнштајн рекао је: 

„Хиљаде експеримената не могу доказати да сам у праву, али довољан је само један да покаже да нисам у праву“.

Овај цитат може се применити на експеримент радног назива Квалификације за Мундобаскет. Пилот верзија храброг покушаја да се направи пандан фудбалским разигравањима за велика такмичења показала је своје право лице нелогичног система уведеног понајвише на штету најбољих и највећих. Парола „Ми смо кошарка“ истакнута испред водеће кошаркашке организације никада није звучала бесмисленије... 

Мада су се копља сломила на актуелном европском прваку Словенији, цео трновити пут није био нимало лак ни из угла кошаркашке репрезентације Србије, иначе држаоца континенталног, светског и олимпијског сребра. Комплетан стручни штаб на челу са Александром Ђорђевићем пронашао се изгубљен у џунгли великих очекивања неразрађеног пројекта, притиснут баластом успеха и освојених медаља. 

„Пре свега мислим да је ово нерегуларно такмичење. Лош експеримент, искуство у којем се нисмо уопште добро осећали, а вероватно ће се наставити у будућности. Ова година прошла је без великог такмичења, али је донела нова искуства. Не могу да кажем да су добра, јер с њима нико није био срећан. Пре свега играчи. Најбољи нису могли да буду ту, иако су желели. Они што су добили шансу, захвални су на томе, али су и сами свесни да нису баш у доброј ситуацији, да не могу на прави начин да дају свој допринос“, рекао је Јовица Антонић, као први сарадник селектора почетком 2019. године:

„Тренери су могли да раде тек неколико дана, навијачи нису имали прилику да виде оно најбоље на делу, федерације су имале своје проблеме. Много нервозе, трошкова, неке екипе су изгубиле много у статусу, попут Словеније. Из Улеба нису били задовољни јер су им играчи били повремено одвођени, док ФИБА није успела да обезбеди најбоље услове кроз присуство најважнијих играча, самим тим ни услове за регуларно такмичење“.

Негде између директних порука највећих кошаркашких умова, између осталих Божидара Маљковића, Жељка Обрадовића и Грега Поповича да овакав поредак нема смисла, селектор Ђорђевић био је суочен са константним трагањем за идеалним саставом, скројеним углавном без присуства НБА и играча из Евролиге. Због тога се после безмало годину и по дана „исправљања кривих Дрина“ црта подвлачи уз сазнања да је дрес Србије обукло 30 кошаркаша, да су дебитантске, такмичарске наступе убележили Никола Јовановић, Алекса Раданов, Вања Маринковић, Огњен Јарамаз, Сава Лешић, Огњен Добрић, Алекса Аврамовић, Дејан Тодоровић, Илија Ђоковић, Стефан Пено и Стеван Јеловац – дакле, више од трећине –, да су неки сезоне завршили раније због физичког преоптерећења и тешких повреда (Пено, Тодоровић, Мачван), али и да кроз исте није заиграо, на пример, Никола Јокић као најбољи играч ове земље.

Ма колико се неком маргинално чинило, учинак сваког појединца био је од искрене важности за Србију у овим квалификацијама. Сваки од укупно 2.399 минута проведених на паркету, 993 поена, 438 ухваћених лопти и 240 асистенција... Зов реалности каже да многи својим играчким квалитетима једноставно нису заслужили да заиграју у дресу Србије. Када дођете у незахвалну позицију да позиве за национални тим - а исти би, јелте, требало да представља скуп најбољих - делите по систему „Ко је слободан и вољан да игра“, схватите колико сте заправо спремни далеко да одете само како бисте задржали ореол кошаркашке силе. А то Србија јесте. 

Много је живаца изгубљено у овом процесу, изговорених речи, непријатних сцена, неповољних резултата, лоших процена, грешака... И можда би то у неким другим околностима једноставно био део одрастања и сазревања, играчког и тренерског, у овом случају ради се о исфорираном трчању главом кроз зид... Србија је спустила завесу, решила најтежи задатак у последњем тренутку и сада цео тим може да се посвети оном, увек актуелном питању - кога на списак?

Док свако од седам милиона селектора у нашој земљи буде бистрио о најбољим тактичким комбинацијама и коначном изгледу тима који ће бранити част, грб и дрес Србије, у главама одговорних у Савезу мотаће се и мисао - како се сада захвалити онима који реално неће бити у конкуренцији за пут у Кину, иако су били ту када није било других решења? 

Можда је сам позив у репрезентацију током претходних дванаест утакмица био довољан чин. Вероватно су сви - или бар већина њих - свесни својих лимита и тежине момента. Зато и заслужују да им се каже јасно и гласно: Хвала! Хвала јер сте били ту, помогли и учинили да Србија оде на десето велико такмичење од осамостаљења. 

И поред тога што здрав разум каже да су сви заслужили да буду на списку, логика тврди супротно. Испробана су нека нова лица и видело се да многи још нису довољно зрели да понесу терет црвеног дреса. То је, опет, прича за неке друге редове... База постоји и то је један од ретких позитивних закључака.

Биће љутих, незадовољних или разочараних када селектор Ђорђевић буде одрадио онај незахвални део посла и објавио списак од 24 имена за летње окупљање - о томе ћемо наредних дана - , поготово јер поред ових 30 играча има и оних са медаљом у џепу, а без одиграног минута у квалификацијама (читај: Марко Гудурић, Огњен Кузмић), али то је сурова реалност. Грех нелогичног система потписаног од стране Фибе. 

Када се све сабере и одузме, Србија у овом тренутку на папиру има фантастичну екипу. Под условом да сви буду здрави, ростер Орлова у Кини могао би да изгледа застрашујуће.

СВИ РЕПРЕЗЕНТАТИВЦИ СРБИЈЕ

ПЛЕЈМЕЈКЕРИ: Милош Теодосић, Стефан Јовић, Василије Мицић, Стефан Пено, Илија Ђоковић, Огњен Јарамаз. 
БЕКОВИ: Богдан Богдановић, Немања Недовић, Марко Гудурић*, Драган Милосављевић, Алекса Аврамовић, Вања Маринковић, Огњен Добрић, Иван Паунић, Алекса Раданов,  Миленко Тепић.
КРИЛА: Никола Калинић, Владимир Лучић, Марко Симоновић, Дејан Тодоровић, Бранко Лазић.
КРИЛНИ ЦЕНТРИ: Немања Бјелица, Милан Мачван, Стефан Бирчевић, Стеван Јеловац, Сава Лешић. 
ЦЕНТРИ: Никола Јокић*, Бобан Марјановић, Никола Милутинов, Мирослав Радуљица, Огњен Кузмић*, Ђорђе Гагић, Никола Јовановић.

* - Нису играли у квалификацијама

Извор: моззартспорт

Фото: Стар Спорт

Коментари / 0

Оставите коментар