Анзуловић је бивши, ко ће на клупу Хрватске?

Након неуспешних квалификација за Светски куп у Кини, Хрватска ће највероватније тражити новог селектора. Ко су кандидати?

Кошарка 26.02.2019 | 15:15
Анзуловић је бивши, ко ће на клупу Хрватске?
Кошаркаши Хрватске пратиће Светско првенство у Кини овог лета на малим екранима.

У дугим квалификацијама, које су почеле у новембру 2017, нису успели да обезбеде место које води на Мундобаскет.

Све наде "коцкастих" нестале су на мечу у Вараждину у претпоследњем мечу у групи Ј, када их је савладала Пољска (77:69) и заједно са Литванијом и Италијом обезбедила "карту" за Кину.

Квалификације су почеле са Ивицом Скелином на клупи, који је наследио Александра Петровића, али после лоших резултата (1-3) врло брзо су му се у Кошаркашком савезу Хрватске захвалили на сарадњи.

Само седам месеци касније, крајем априла прошле године, сменио га је Дражен Анзуловић.

Лишен услуга најбољих играча, он Хрватима није успео да обезбеди пласман на Светски куп.

"У тренутку када нам недостају најбољи играчи имамо проблем са свим репрезентацијама и то није ништа ново. Морамо имати план Б. Моје је мишљење да имамо потенцијал, али ништа не значи ако тај потенцијал не претворимо у квалитет", поручио је Анзуловић након пораза од Пољске и дефинитивног опроштаја од пласмана у Кину.

Анзуловић је, кажу добро упућени, већ бивши. Тачније биће то након последњег меча квалификација против Мађарске, који ће бити ревијалног карактера, јер су обе репрезентације изгубиле све шансе да се нађу на Светском купу.

У Хрватској се већ увелико прича о томе ко ће га наследити на клупи националног тима.

Помињу се опет нека имена која су била "у игри" и када је на клупу долазио Анзуловић.

Поново се прича о Велимиру Перасовићу, који је предводио Хрвате на Еуробаскету 2015. године, када су заузели скромно девето место, али пошто није сео на клупу када није имао клупске обавезе, тешко је поверовати да ће то учинити сада када предводи Басконију.

У односу на причу од пре нешто мање од годину дана из трке је испао Андреа Тринкијери, који је преузео екипу Партизана, и у тој трци сигурно, бар за сада, нема места за Јасмина Репешу, Ацу Петровића...

Мишљење је да шансу треба указати неким новим, млађим снагама.

"Јутарњи лист" верује да би то могао бити Славен Римац, актуелни шеф струке Цедевите, који већ има искуство "вођења" репрезентације, као асистент Јасмину Репеши.

Као кандидат помиње се и тренер Приморске, члана АБА 2 лиге, Јурица Големац.

Или то можда треба да раде у тандему, као својевремено радили на клупи Цибоне.

Такође на списку потенцијалних кандидата је и Дамир Мулаомеровић, упркос томе што има посла "преко главе", јер је селектор Косова и тренер Приштине.

Хрватски кошаркашки савез на челу са Стојком Вранковићем и председником Стручног савета Дином Рађом, мораће да пронађе најбоље решење, како би репрезентација после много потрошених година без резултата коначно пронашла прави пут.

Како рече Анзуловић потенцијала има, само на њему треба да поради неко ко зна, да би се Хрвати поново радовали.

Последњу медаљу на великим такмичењима освојили су још 1995. године на ЕП у Грчкој, а након тога најдаље су догурали опет на континенталном шампионату 2013. у Словенији, када су били четврти под Репешиним вођством.

На светским првенствима учествовали су само два пута од освајања трећег места 1994. године, и то 2010. када су били десети, и 2014. када су завршили на 14. позицији.

Последње велико такмичење био је Еуробаскет 2017, на којем су освојили 10. место.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар