Anzulović je bivši, ko će na klupu Hrvatske?

Nakon neuspešnih kvalifikacija za Svetski kup u Kini, Hrvatska će najverovatnije tražiti novog selektora. Ko su kandidati?

Košarka 26.02.2019 | 15:15
Anzulović je bivši, ko će na klupu Hrvatske?
Košarkaši Hrvatske pratiće Svetsko prvenstvo u Kini ovog leta na malim ekranima.

U dugim kvalifikacijama, koje su počele u novembru 2017, nisu uspeli da obezbede mesto koje vodi na Mundobasket.

Sve nade "kockastih" nestale su na meču u Varaždinu u pretposlednjem meču u grupi J, kada ih je savladala Poljska (77:69) i zajedno sa Litvanijom i Italijom obezbedila "kartu" za Kinu.

Kvalifikacije su počele sa Ivicom Skelinom na klupi, koji je nasledio Aleksandra Petrovića, ali posle loših rezultata (1-3) vrlo brzo su mu se u Košarkaškom savezu Hrvatske zahvalili na saradnji.

Samo sedam meseci kasnije, krajem aprila prošle godine, smenio ga je Dražen Anzulović.

Lišen usluga najboljih igrača, on Hrvatima nije uspeo da obezbedi plasman na Svetski kup.

"U trenutku kada nam nedostaju najbolji igrači imamo problem sa svim reprezentacijama i to nije ništa novo. Moramo imati plan B. Moje je mišljenje da imamo potencijal, ali ništa ne znači ako taj potencijal ne pretvorimo u kvalitet", poručio je Anzulović nakon poraza od Poljske i definitivnog oproštaja od plasmana u Kinu.

Anzulović je, kažu dobro upućeni, već bivši. Tačnije biće to nakon poslednjeg meča kvalifikacija protiv Mađarske, koji će biti revijalnog karaktera, jer su obe reprezentacije izgubile sve šanse da se nađu na Svetskom kupu.

U Hrvatskoj se već uveliko priča o tome ko će ga naslediti na klupi nacionalnog tima.

Pominju se opet neka imena koja su bila "u igri" i kada je na klupu dolazio Anzulović.

Ponovo se priča o Velimiru Perasoviću, koji je predvodio Hrvate na Eurobasketu 2015. godine, kada su zauzeli skromno deveto mesto, ali pošto nije seo na klupu kada nije imao klupske obaveze, teško je poverovati da će to učiniti sada kada predvodi Baskoniju.

U odnosu na priču od pre nešto manje od godinu dana iz trke je ispao Andrea Trinkijeri, koji je preuzeo ekipu Partizana, i u toj trci sigurno, bar za sada, nema mesta za Jasmina Repešu, Acu Petrovića...

Mišljenje je da šansu treba ukazati nekim novim, mlađim snagama.

"Jutarnji list" veruje da bi to mogao biti Slaven Rimac, aktuelni šef struke Cedevite, koji već ima iskustvo "vođenja" reprezentacije, kao asistent Jasminu Repeši.

Kao kandidat pominje se i trener Primorske, člana ABA 2 lige, Jurica Golemac.

Ili to možda treba da rade u tandemu, kao svojevremeno radili na klupi Cibone.

Takođe na spisku potencijalnih kandidata je i Damir Mulaomerović, uprkos tome što ima posla "preko glave", jer je selektor Kosova i trener Prištine.

Hrvatski košarkaški savez na čelu sa Stojkom Vrankovićem i predsednikom Stručnog saveta Dinom Rađom, moraće da pronađe najbolje rešenje, kako bi reprezentacija posle mnogo potrošenih godina bez rezultata konačno pronašla pravi put.

Kako reče Anzulović potencijala ima, samo na njemu treba da poradi neko ko zna, da bi se Hrvati ponovo radovali.

Poslednju medalju na velikim takmičenjima osvojili su još 1995. godine na EP u Grčkoj, a nakon toga najdalje su dogurali opet na kontinentalnom šampionatu 2013. u Sloveniji, kada su bili četvrti pod Repešinim vođstvom.

Na svetskim prvenstvima učestvovali su samo dva puta od osvajanja trećeg mesta 1994. godine, i to 2010. kada su bili deseti, i 2014. kada su završili na 14. poziciji.

Poslednje veliko takmičenje bio je Eurobasket 2017, na kojem su osvojili 10. mesto.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar