Предавање о Петру Ђурковићу

Поводом стогодишњице постојања бијељинске Гимназије, за ову годину планиране су бројне активности. Предавање о Петру Ђурковићу, астроному и првом матуранту Гимназије из генерације 1927, припремили су ученици и професори ове установе.

Република Српска 25.02.2019 | 16:02
Предавање о Петру Ђурковићу
Иако је првобитно имао жељу да упише Филозофски факултет, тадашње прилике условиле су Петра Ђурковића да упише астрономију. Област у којој је постигао велика достигнућа, открио чак 4 астероида, показаће се оном која је одредила његов живот.

Био је и директор Астрономске опсерваторије. Његови насљедници су више били усмјерени ка умјетности него науци, али кажу да је дјед Петар оставио дубок траг и дао им неизмјеран осјећај поноса, рекла је његова унука Ана Ђурковић.



Ученици бијељинске Гимназије успјели су да на основу одређеног материјала организују предавање и одају признање тако значајном научнику.

Породица Ђурковић била је значајна за Гимназију “Филип Вишњић”, јер је Петров отац Максим био један од оснивача ове образовне институције.

Србија и некадашња Југославија памтиће га по научним достигнућима, док га се породица сјећа као дједа са зеленом кутијом бомбона које им је давао после игре, као и неког ко их је будио касно послије поноћи и водио да гледају звијезде.

(БН ТВ)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Душан

25.02.2019 16:29

Овакви се само у Трнови рађају.

ОДГОВОРИТЕ