Predavanje o Petru Đurkoviću

Povodom stogodišnjice postojanja bijeljinske Gimnazije, za ovu godinu planirane su brojne aktivnosti. Predavanje o Petru Đurkoviću, astronomu i prvom maturantu Gimnazije iz generacije 1927, pripremili su učenici i profesori ove ustanove.

Republika Srpska 25.02.2019 | 16:02
Predavanje o Petru Đurkoviću
Iako je prvobitno imao želju da upiše Filozofski fakultet, tadašnje prilike uslovile su Petra Đurkovića da upiše astronomiju. Oblast u kojoj je postigao velika dostignuća, otkrio čak 4 asteroida, pokazaće se onom koja je odredila njegov život.

Bio je i direktor Astronomske opservatorije. Njegovi nasljednici su više bili usmjereni ka umjetnosti nego nauci, ali kažu da je djed Petar ostavio dubok trag i dao im neizmjeran osjećaj ponosa, rekla je njegova unuka Ana Đurković.Učenici bijeljinske Gimnazije uspjeli su da na osnovu određenog materijala organizuju predavanje i odaju priznanje tako značajnom naučniku.

Porodica Đurković bila je značajna za Gimnaziju “Filip Višnjić”, jer je Petrov otac Maksim bio jedan od osnivača ove obrazovne institucije.

Srbija i nekadašnja Jugoslavija pamtiće ga po naučnim dostignućima, dok ga se porodica sjeća kao djeda sa zelenom kutijom bombona koje im je davao posle igre, kao i nekog ko ih je budio kasno poslije ponoći i vodio da gledaju zvijezde.

(BN TV)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Dušan

25.02.2019 17:29

Ovakvi se samo u Trnovi rađaju.

ODGOVORITE