Покрените се да прође бол у зглобовима

Реуматске болести су толико учестале да се стиче утисак да се без њих не може заћи у позне године. Лекови само привремено доносе олакшање, а могу и да штете.

Здравље 25.02.2019 | 13:24
Покрените се да прође бол у зглобовима
МЕЂУ старијима реума је толико честа да се стиче утисак да се без ње не може "заћи" у позније године. Пропадање хрскавице, због којег се јавља остеоартритис зглобова, најчешће реуматско обољење, не може се избећи са старењем, али за то нису криве само године, већ и начин живота. Ако је неко још од детињства склон седећем начину живота, а уз то има и вишак килограма, сигурно је да ће у старости имати већи проблем са зглобовима него његови вршњаци који су целог живота били активни и у треће доба ушли гипки.

Мало ко већ у средњем, а поготово у старијем животном добу, нема бар повремено проблем са боловима у зглобовима и костима.

У каквом ће вам стању бити зглобови кости, великим делом зависи од вас. Кичма и велики зглобови током година трпе велико оптерећење, како од тешког физичког рада, тако и од вишка килограма и седећег начина живота. Кости с годинама пропадају и то не може да се промени, али од начина живота зависи да ли ће ти деформитети бити благи или тежи.

"Жигање", "севање" и укоченост зглобова свакако смањују квалитет живота и отежавају кретање. Лекари, међутим, тврде да се највећи број пацијената погрешно "носи" са овим здравственим тегобама. Највећа грешка коју пацијент у том стању може да направи је да смањује, па и потпуно избегава сваку врсту активности, чак и уобичајене свакодневне послове. Лек против болова може да помогне привремено, док траје његово дејство, али та група лекова има бројне споредне ефекте, па се никако не препоручује дужа употреба. Разни мелеми и креме против реуме, којих је углавном пуна свака кућа где има средовечних и старијих чланова породице, неће штетити, тврде лекари, али неће вам ни трајно помоћи.

Те масти и гелови углавном делују по принципу локалног убрзавања циркулације, и тако смањују тегобе. Једино, што може да вам помогне да се заиста "размрдате" и умањите тегобе са зглобовима јесте кретање и умерена физичка активност. Ако вам у почетку неће пријати, на "дуже стазе" ће, тврде стручњаци донети резултат. Важно је, да се не преоптеретите, него да почнете са лаганим вежбама истезања и размрдавања зглобова, а касније можете да појачавате интензитет, али никад преко границе бола.

Реуматске болести, у зависности која је у питању, имају различите симптоме и узроке које није увек једноставно открити. Заједничко им је то што настају оштећења, односно деформитети због којих се ограничава функција зглобова, али не само њих, него околних структура - мишића, тетива, везивног ткива.

Остеоартритис зглобова (полиартроза) је дегенеративна реуматска болест до које долази због постепеног пропадања хрскавице. Може да захвати било који зглоб, иако је најчешће у питању шака, кукови, колена и кичма. Стручњаци кажу да се артрозе појављују већ од 40. године живота, а нагло после 55. С временом се болест погоршава, и временом, ако се добро не третира, може постати толико тешка да онемогућава свакодневне активности.

Да би хрскавица била здрава, а зглоб функционалан, зглобне плоче морају стално да се додирују, а то се постиже кретањем. Тако се хрскавица храни. Истина је да се кретањем хрскавица и троши, али се и непрестано обнавља. Током мировања зглобне плоче су одвојене па хрскавица неминовно пропада.

Код остеоартритиса се хрскавица троши брже него што се обнавља, и њена глатка површина постаје храпава. Ако се хрскавица истроши до краја, крајеви костију стружу један по другом, што при покрету изазива бол. Зато је важно, упозоравају лекари, да се крећете како би се хрскавица обнављала, а што је она у бољем стању, мање ћете имати проблема са болом у зглобовима.

ВАЖНО ЈЕ ОТКРИТИ У РАНОЈ ФАЗИ

КОД свих реуматских болести, и дегенеративних, изузетно је важно да се дијагноза постави у што ранијој фази како би се успорило њихово напредовање и сачувала покретљивост зглобова. У супротном ће деформитети зглоба бити све израженије, зглоб нестабилнији, а у одмаклој фази пропадају и мишићи.

На основу лабораторијских анализа, рендгенског снимка и ултразвучног прегледа доста прецизно може да се утврди не само врста болести, него и стадијум обољења. Симптоми на које би требало да обратите пажњу су бол при покретању или после неке физичке активности, укоченост зглоба која је израженија ујутру или после периода неактивности, затим смањена покретљивост зглоба, шкрипање при покретању зглоба".

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар