Pokrenite se da prođe bol u zglobovima

Reumatske bolesti su toliko učestale da se stiče utisak da se bez njih ne može zaći u pozne godine. Lekovi samo privremeno donose olakšanje, a mogu i da štete.

Zdravlje 25.02.2019 | 13:24
Pokrenite se da prođe bol u zglobovima
MEĐU starijima reuma je toliko česta da se stiče utisak da se bez nje ne može "zaći" u poznije godine. Propadanje hrskavice, zbog kojeg se javlja osteoartritis zglobova, najčešće reumatsko oboljenje, ne može se izbeći sa starenjem, ali za to nisu krive samo godine, već i način života. Ako je neko još od detinjstva sklon sedećem načinu života, a uz to ima i višak kilograma, sigurno je da će u starosti imati veći problem sa zglobovima nego njegovi vršnjaci koji su celog života bili aktivni i u treće doba ušli gipki.

Malo ko već u srednjem, a pogotovo u starijem životnom dobu, nema bar povremeno problem sa bolovima u zglobovima i kostima.

U kakvom će vam stanju biti zglobovi kosti, velikim delom zavisi od vas. Kičma i veliki zglobovi tokom godina trpe veliko opterećenje, kako od teškog fizičkog rada, tako i od viška kilograma i sedećeg načina života. Kosti s godinama propadaju i to ne može da se promeni, ali od načina života zavisi da li će ti deformiteti biti blagi ili teži.

"Žiganje", "sevanje" i ukočenost zglobova svakako smanjuju kvalitet života i otežavaju kretanje. Lekari, međutim, tvrde da se najveći broj pacijenata pogrešno "nosi" sa ovim zdravstvenim tegobama. Najveća greška koju pacijent u tom stanju može da napravi je da smanjuje, pa i potpuno izbegava svaku vrstu aktivnosti, čak i uobičajene svakodnevne poslove. Lek protiv bolova može da pomogne privremeno, dok traje njegovo dejstvo, ali ta grupa lekova ima brojne sporedne efekte, pa se nikako ne preporučuje duža upotreba. Razni melemi i kreme protiv reume, kojih je uglavnom puna svaka kuća gde ima sredovečnih i starijih članova porodice, neće štetiti, tvrde lekari, ali neće vam ni trajno pomoći.

Te masti i gelovi uglavnom deluju po principu lokalnog ubrzavanja cirkulacije, i tako smanjuju tegobe. Jedino, što može da vam pomogne da se zaista "razmrdate" i umanjite tegobe sa zglobovima jeste kretanje i umerena fizička aktivnost. Ako vam u početku neće prijati, na "duže staze" će, tvrde stručnjaci doneti rezultat. Važno je, da se ne preopteretite, nego da počnete sa laganim vežbama istezanja i razmrdavanja zglobova, a kasnije možete da pojačavate intenzitet, ali nikad preko granice bola.

Reumatske bolesti, u zavisnosti koja je u pitanju, imaju različite simptome i uzroke koje nije uvek jednostavno otkriti. Zajedničko im je to što nastaju oštećenja, odnosno deformiteti zbog kojih se ograničava funkcija zglobova, ali ne samo njih, nego okolnih struktura - mišića, tetiva, vezivnog tkiva.

Osteoartritis zglobova (poliartroza) je degenerativna reumatska bolest do koje dolazi zbog postepenog propadanja hrskavice. Može da zahvati bilo koji zglob, iako je najčešće u pitanju šaka, kukovi, kolena i kičma. Stručnjaci kažu da se artroze pojavljuju već od 40. godine života, a naglo posle 55. S vremenom se bolest pogoršava, i vremenom, ako se dobro ne tretira, može postati toliko teška da onemogućava svakodnevne aktivnosti.

Da bi hrskavica bila zdrava, a zglob funkcionalan, zglobne ploče moraju stalno da se dodiruju, a to se postiže kretanjem. Tako se hrskavica hrani. Istina je da se kretanjem hrskavica i troši, ali se i neprestano obnavlja. Tokom mirovanja zglobne ploče su odvojene pa hrskavica neminovno propada.

Kod osteoartritisa se hrskavica troši brže nego što se obnavlja, i njena glatka površina postaje hrapava. Ako se hrskavica istroši do kraja, krajevi kostiju stružu jedan po drugom, što pri pokretu izaziva bol. Zato je važno, upozoravaju lekari, da se krećete kako bi se hrskavica obnavljala, a što je ona u boljem stanju, manje ćete imati problema sa bolom u zglobovima.

VAŽNO JE OTKRITI U RANOJ FAZI

KOD svih reumatskih bolesti, i degenerativnih, izuzetno je važno da se dijagnoza postavi u što ranijoj fazi kako bi se usporilo njihovo napredovanje i sačuvala pokretljivost zglobova. U suprotnom će deformiteti zgloba biti sve izraženije, zglob nestabilniji, a u odmakloj fazi propadaju i mišići.

Na osnovu laboratorijskih analiza, rendgenskog snimka i ultrazvučnog pregleda dosta precizno može da se utvrdi ne samo vrsta bolesti, nego i stadijum oboljenja. Simptomi na koje bi trebalo da obratite pažnju su bol pri pokretanju ili posle neke fizičke aktivnosti, ukočenost zgloba koja je izraženija ujutru ili posle perioda neaktivnosti, zatim smanjena pokretljivost zgloba, škripanje pri pokretanju zgloba".

Novosti
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar