Узимате таблете витамина? Ово треба да имате у виду

Дневна "доза" мултивитамина је нешто што може да буде корисно, дода вам мало енергије, мало оснажи имунитет, и многи људи узимају суплементе, нарочито током зиме. Али, неретко се дешава да се убрзо након узимања таблете јави мучнина, која може бити толико непријатна да људи понекад трајно одустану од витамина "у паковању".

Здравље 25.02.2019 | 13:19
Узимате таблете витамина? Ово треба да имате у виду
Одређене врсте витамина и минерала могу да изазову читав низ гастроинтестиналних проблема, каже др Дејвид Поперс из Лангон медицинског центра на Универзитету у Њујорку. Болови и непријатан осећај у стомаку, мучнина и дијареја као последица узимања суплемената уопште нису ретки.

Ако и ви осећате ове непријатне симптоме кад попијете нешто од витаминских препарата, можда вас занима зашто се то догађа. Ево шта може да буде у питању:

Витамине узимате на празан стомак

Витамини који су по природи ствари "киселијег" састава, као што су витамин Ц или фолати, могу да изазову мучнину ако их узимате на празан стомак, објашњава др Поперс за "Хафингтон пост". "Одређене витамине треба узимати тек након што сте нешто појели, а има нутријената које организам боље може и да искористи ако их узимате уз оброк", каже он. Али, постоје и неки суплементи које је боље узимати независно од оброка.

"Витамини раствориви у мастима, као што су витамини А, Д, Е и К, за разлику од неких других, боље се искористе ако их не узимате уз храну", објашњава др Поперс.

Мултивитамински препарат има висок садржај гвожђа

Мултивитамини који садрже много гвожђа (каква је већина пренаталних препарата, на пример) или суплементи гвожђа могу да изазову озбиљније мучнине, каже др Доналд Хенсруд, са Мејо клинике. Ако гвожђе не узимате уз оброк, прилично је извесно да ће вам бити мука.

"Гвожђе се најбоље апсорбује ако се узима на празан стомак, али велика је вероватноћа да ћете тешко поднети суплементе који садрже гвожђе ако их не узимате уз оброк. Због тога је много боље да их узимате уз храну, него да их пијете на празан стомак, осећате се ужасно после тога и на крају одустанете од узимања гвожђа. Храна ће умањити аспорпцију, али боље ишта него ништа", истиче он.

Проверите да ли узимате добру "комбинацију" витамина

"Витамини су као лекови, у неку руку. Може да дође до нежељених дејстава одређених витамина у комбинацији, или витамина у комбинацији са одређеним лековима. Зато је јако важно да проверите са својим лекаром које витамине смете да узимате заједно, као и да ли постоји могућност да витамини утичу на дејство терапије која вам је преписана, ако узимате неке лекове", каже др Хенсруд.

Рецимо, има истраживања која сугеришу да се нежељена дејства мултивитаминских препарата чешће јављају ако је ниво естрогена повишен, што може да се деси ако жена узима пилуле за контрацепцију на пример. Зато свом лекару увек реците ако узимате нешто од лекова које вам је преписао други специјалиста, али помените и које витамине узимате, ако их пијете.

Такође, имајте у виду да неки витамини и минерали боље "раде" у комбинацији, док неке друге комбинације могу умањити апсорпцију. Гвожђе се боље апсорбује ако се узима у комбинацији са витамином Ц на пример, али ако га узимате са калцијумом, ефекат ће бити супротан, каже др Поперс.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар