Мање протеина – дужи живот?

Дијете са високим садржајем протеина све су популарније, посебно код оних који желе да смршају. Ипак, бројна истраживања показују да такве дијете негативно утичу на здравље.

Здравље 25.02.2019 | 13:13
Мање протеина – дужи живот?
Храна са високим садржајем протеина у комбинацији са ограниченим уносом угљених хидрата, доведена је у везу са повећаним ризиком од срчаних обољења, проблемима губитка коштане масе и карциномом дигестивног система, указују резултати истраживања. Ипак, нису све високопротеинске дијете исте, и не носе све исти здравствени ризик.

Нова студија Института за здравље и медицинска истраживања у Јужној Аустралији, потврдила је да протеини заиста могу бити проблем када је здравље у питању.

Током студије, научници су открили да што се више протеина уноси храном, бржа је синтеза протеина у ћелијама, што за последицу може имати краћи животни век. Зато би, наводе аутори студије, мања потрошња протеина могла обезбедити дуговечност код људи.

„Накупљање неисправних протеина унутар ћелија угрожава здравље и скраћује животни век“, рекао је професор Кристофер Прауд, један од аутора студије.

Истраживање је открило и то да су дијете са високим садржајем угљених хидрата а са ниским садржајем протеина неправедно запостављене. Такве дијете су доведене у везу са дужим животним веком и побољшаним здрављем мозга, под условом да су примарни извори угљених хидрата воће, поврће и непрерађена зрна.

Треба напоменути да је студија спроведена на воћним мушицама и црвима, тако да ће истраживачма бити потребна дуготрајна испитивања на људима, пре него што се резултати могу дефинитивно прихватити.

„Већ смо знали да, уопште, нижи унос хране продужава животни век, док смо у новом истраживању открили то да прекомерна исхрана, у погледу протеина, може скратити животни век“, рекао је професор Прауд. 

РТС
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар