Прича: Вјерни војник Марко Симоновић...

Један од капитена Србије у друштву ретких. . .

Кошарка 27.02.2019 | 19:35
Прича: Вјерни војник Марко Симоновић...
Фарса звана квалификације за Мундобаскет је завршена, Србија је у последњем налету снаге обезбедила пласман на Светски куп у Кини (31. август - 15. септембар) и сада може да се подвуче црта како би се направила анализа учињеног и виђеног током протеклих годину и по дана. 

Александар Ђорђевић је током дванаест утакмица разигравања употребио чак 30 кошаркаша, а само један је био веран Србији од првог до последњег дана. То је Марко Симоновић. Један од капитена Србије у овим квалификацијама и несуђени лидер екипе на Евробаскету у Истанбулу имао је могућност да из прве руке види сав бесмисао нелогичног и хаотичног система такмичења које је, између осталог, довело до тога да актуелно европски шампион Словенија не буде учесник смотре најбољих светских тимова. Био је ту од убедљивог тријумфа над Аустријом у Београду, преко драме и победничке тројке Алексе Аврамовића против истог ривала у Швехату, до последњег звука сирене који је означио и дефинитивни одлазак Србије на Мундобаскет. 

"Све ово што се десило у квалифкацијама... Било је много тешко", признао је Симоновић после утакмице и наставио:

"Ево, био сам у свим утакмицама и стално је неко други ту. Стално морамо да мењамо тим, а имамо само по дан-два да се као нешто уиграмо, да нешто поставимо. То је немогуће. Израел промени два играча, а ми цео тим. Било је ту свега - нервозе и емоција, позитивних и негативних...", критички се осврће Симоновић на тек завршене квалификације. 

Његова порука је јасна - овакве квалификације више не би смеле да се играју...

"Искрено мислим да не би смело више овако да се игра... Али, није на мени да причам, има ко ће о томе да суди. Ово нема никаквог смисла. Немате најбоље играче на располагању, повреде су стално присутне... Где је смисао свега ако европски шампион не оде на Светско првенство", пита се Симоновић и додаје:

"Само такмичење онда губи квалитет. Ваљда је поента да на Светском купу буду најбољи играчи и тимови".

Свестан је Симоновић јединственог подухвата, али индиректно указује да полако улази у сам финиш репрезентативне трке и да ће палицу проследити млађим саиграчима када за то дође време...

"Срећом, био сам здрав и могао сам да се одазовем свим позивима селектора", с осмехом ће кошаркаш Зенита, да би открио:

"Увек сам ту да се одазовем и помогнем Србији. Још мало, видећемо..."

Пре него што се опростио од новинара до поновног виђања на лето, један од тројице капитена Србије у овим квалификацијама (Милош Теодосић, Милан Мачван и Марко Симоновић) оценио је сусрет са Израелом као пример како Србија треба да игра стално. 

"Добра утакмица, од првог момента смо наметнули наш ритам. Било је мало нервозе, али то је нормално пошто је ова утакмица одлучивала директно о пласману на Светски куп. Видео сам чак да је Естонија на крају добила у Тбилисију. Али, добро, ми смо показали право лице онда када је било најтеже. Сада се сви враћамо клупским обавезама још два-три месеца и онда нам крећу припреме за Мундобаскет. Зато од срца честитам свим момцима јер није било нимало лако да се све ово изгура, ма колико се можда чинило да јесте".

ИГРАЧИ СА 12 УТАКМИЦА

Марко Симоновић (Србија)
Ендрју Албиси (Француска)
Дмитри Хвостов (Русија)
Дмитри Кулагин (Русија)
Јаромир Бохачик (Чешка)
Мартин Криж (Чешка)
Павел Пумпрла (Чешка)
Панајотис Василопулос (Грчка)
Исмет Акпинар (Немачка)
Карстен Тада (Немачка)
Бастијан Дорет (Немачка)
-----------------------------------
Шон Хаф (Финска)
Александар Јанев (Бугарска)
Алмир Хасандић (Босна и Херцеговина)
Мераб Боколишвили (Грузија)
Михаил Беришвил (Грузија)

НАПОМЕНА: Репрезентације играча испод црте нису прошле на Мундобаскет

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар