Priča: Vjerni vojnik Marko Simonović...

Jedan od kapitena Srbije u društvu retkih. . .

Košarka 27.02.2019 | 19:35
Priča: Vjerni vojnik Marko Simonović...
Farsa zvana kvalifikacije za Mundobasket je završena, Srbija je u poslednjem naletu snage obezbedila plasman na Svetski kup u Kini (31. avgust - 15. septembar) i sada može da se podvuče crta kako bi se napravila analiza učinjenog i viđenog tokom proteklih godinu i po dana. 

Aleksandar Đorđević je tokom dvanaest utakmica razigravanja upotrebio čak 30 košarkaša, a samo jedan je bio veran Srbiji od prvog do poslednjeg dana. To je Marko Simonović. Jedan od kapitena Srbije u ovim kvalifikacijama i nesuđeni lider ekipe na Evrobasketu u Istanbulu imao je mogućnost da iz prve ruke vidi sav besmisao nelogičnog i haotičnog sistema takmičenja koje je, između ostalog, dovelo do toga da aktuelno evropski šampion Slovenija ne bude učesnik smotre najboljih svetskih timova. Bio je tu od ubedljivog trijumfa nad Austrijom u Beogradu, preko drame i pobedničke trojke Alekse Avramovića protiv istog rivala u Švehatu, do poslednjeg zvuka sirene koji je označio i definitivni odlazak Srbije na Mundobasket. 

"Sve ovo što se desilo u kvalifkacijama... Bilo je mnogo teško", priznao je Simonović posle utakmice i nastavio:

"Evo, bio sam u svim utakmicama i stalno je neko drugi tu. Stalno moramo da menjamo tim, a imamo samo po dan-dva da se kao nešto uigramo, da nešto postavimo. To je nemoguće. Izrael promeni dva igrača, a mi ceo tim. Bilo je tu svega - nervoze i emocija, pozitivnih i negativnih...", kritički se osvrće Simonović na tek završene kvalifikacije. 

Njegova poruka je jasna - ovakve kvalifikacije više ne bi smele da se igraju...

"Iskreno mislim da ne bi smelo više ovako da se igra... Ali, nije na meni da pričam, ima ko će o tome da sudi. Ovo nema nikakvog smisla. Nemate najbolje igrače na raspolaganju, povrede su stalno prisutne... Gde je smisao svega ako evropski šampion ne ode na Svetsko prvenstvo", pita se Simonović i dodaje:

"Samo takmičenje onda gubi kvalitet. Valjda je poenta da na Svetskom kupu budu najbolji igrači i timovi".

Svestan je Simonović jedinstvenog poduhvata, ali indirektno ukazuje da polako ulazi u sam finiš reprezentativne trke i da će palicu proslediti mlađim saigračima kada za to dođe vreme...

"Srećom, bio sam zdrav i mogao sam da se odazovem svim pozivima selektora", s osmehom će košarkaš Zenita, da bi otkrio:

"Uvek sam tu da se odazovem i pomognem Srbiji. Još malo, videćemo..."

Pre nego što se oprostio od novinara do ponovnog viđanja na leto, jedan od trojice kapitena Srbije u ovim kvalifikacijama (Miloš Teodosić, Milan Mačvan i Marko Simonović) ocenio je susret sa Izraelom kao primer kako Srbija treba da igra stalno. 

"Dobra utakmica, od prvog momenta smo nametnuli naš ritam. Bilo je malo nervoze, ali to je normalno pošto je ova utakmica odlučivala direktno o plasmanu na Svetski kup. Video sam čak da je Estonija na kraju dobila u Tbilisiju. Ali, dobro, mi smo pokazali pravo lice onda kada je bilo najteže. Sada se svi vraćamo klupskim obavezama još dva-tri meseca i onda nam kreću pripreme za Mundobasket. Zato od srca čestitam svim momcima jer nije bilo nimalo lako da se sve ovo izgura, ma koliko se možda činilo da jeste".

IGRAČI SA 12 UTAKMICA

Marko Simonović (Srbija)
Endrju Albisi (Francuska)
Dmitri Hvostov (Rusija)
Dmitri Kulagin (Rusija)
Jaromir Bohačik (Češka)
Martin Križ (Češka)
Pavel Pumprla (Češka)
Panajotis Vasilopulos (Grčka)
Ismet Akpinar (Nemačka)
Karsten Tada (Nemačka)
Bastijan Doret (Nemačka)
-----------------------------------
Šon Haf (Finska)
Aleksandar Janev (Bugarska)
Almir Hasandić (Bosna i Hercegovina)
Merab Bokolišvili (Gruzija)
Mihail Berišvil (Gruzija)

NAPOMENA: Reprezentacije igrača ispod crte nisu prošle na Mundobasket

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar