Федерер: Новаку је лакше, него некад Боргу!

Тенисер са највише освојених гренд слем титула верује да услови такмичења у модерној ери иду на руку онима који хоће да обарају рекорде.

Тенис 27.02.2019 | 21:35
Федерер: Новаку је лакше, него некад Боргу!
Роџер Федерер је "број један" у историји тениса са 20 гренд слем титула и 310 недеља проведених на челу АТП листе.

Дуго је Швајцарац стајао на 17 тријумфа на најважнијим турнирима и многи су мислили да је питање времена када ће га достићи Рафаел Надал, али Федерер је пронашао у себи снагу и инспирацију да у још два наврата освоји Аустралијан опен (2017, 2018), а једном - укупно осми пут - и Вимблдон (2017).

Надал је у међувремену дошао тамо где је Федерер био до јануара 2017, дакле на 17 гренд слем титула, али озбиљну претњу сада представља и Новак Ђоковић, који је сензационалним низом на Вимблдону, УС опену и Аустралијан опену стигао до укупно 15 трофеја, претекавши тако Пита Сампраса.

Роџер Федерер је уочи турнира у Дубаију рекао новинарима да ће његови рекорди бити оборени јер у данашње време играчи имају додатни мотив и оптималније услове него мајстори "белог спорта" из 80-их и 90-их.

"Новинари и други људи стално подсећају тенисере на ове рекорде и тако утичу на њихово обарање. Не верујем да је 70-их било ко играо за рекорде. Моји рекорди зависиће од жеље конкурената да их сруше. Ако им то буде циљ, играће дуже како би то остварили. Данас су и подлоге сличније, па је лакше гомилати трофеје. То је разлог што сам ја престигао Сампраса, разлике између подлога биле су веће у његово време", изјавио је тренутно седми рекет света, а пренео специјални извештач "Спортског журнала" из Дубаија.

Тенисер кога многи сматрају "највећим свих времена" (ГОАТ), истиче да би Ђоковићево евентуално "везивање" сва четири гренд слем трофеја - што је већ урадио 2015. и 2016. године - било "супер импресивно", мада не толико колико би било раније.

"Некада сте имали екстремно брзу траву и екстремно спору шљаку. Разлика је била толика да је било веома тешко освојити Ролан Гарос и Вимблдон, као што је то радио Бјерн Борг. Некада сте на Вимблдону морали да играте сервис-волеј, сада не можете да га освојите на тај начин".

Федерер се присетио да су он и Надал такође били близу онога што ће Новак пробати да уради други пут у каријери.

"Освајали смо три турнира у низу и играли финале четвртог. Новак је једном успео, сада има шансу да то уради још једном. То најбоље говори да је данас лакше постићи тако нешто него пре, али то је и даље невероватан подухват. Зато свака част Новаку", нагласио је 37-годишњи Федерер.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар