Federer: Novaku je lakše, nego nekad Borgu!

Teniser sa najviše osvojenih grend slem titula veruje da uslovi takmičenja u modernoj eri idu na ruku onima koji hoće da obaraju rekorde.

Tenis 27.02.2019 | 21:35
Federer: Novaku je lakše, nego nekad Borgu!
Rodžer Federer je "broj jedan" u istoriji tenisa sa 20 grend slem titula i 310 nedelja provedenih na čelu ATP liste.

Dugo je Švajcarac stajao na 17 trijumfa na najvažnijim turnirima i mnogi su mislili da je pitanje vremena kada će ga dostići Rafael Nadal, ali Federer je pronašao u sebi snagu i inspiraciju da u još dva navrata osvoji Australijan open (2017, 2018), a jednom - ukupno osmi put - i Vimbldon (2017).

Nadal je u međuvremenu došao tamo gde je Federer bio do januara 2017, dakle na 17 grend slem titula, ali ozbiljnu pretnju sada predstavlja i Novak Đoković, koji je senzacionalnim nizom na Vimbldonu, US openu i Australijan openu stigao do ukupno 15 trofeja, pretekavši tako Pita Samprasa.

Rodžer Federer je uoči turnira u Dubaiju rekao novinarima da će njegovi rekordi biti oboreni jer u današnje vreme igrači imaju dodatni motiv i optimalnije uslove nego majstori "belog sporta" iz 80-ih i 90-ih.

"Novinari i drugi ljudi stalno podsećaju tenisere na ove rekorde i tako utiču na njihovo obaranje. Ne verujem da je 70-ih bilo ko igrao za rekorde. Moji rekordi zavisiće od želje konkurenata da ih sruše. Ako im to bude cilj, igraće duže kako bi to ostvarili. Danas su i podloge sličnije, pa je lakše gomilati trofeje. To je razlog što sam ja prestigao Samprasa, razlike između podloga bile su veće u njegovo vreme", izjavio je trenutno sedmi reket sveta, a preneo specijalni izveštač "Sportskog žurnala" iz Dubaija.

Teniser koga mnogi smatraju "najvećim svih vremena" (GOAT), ističe da bi Đokovićevo eventualno "vezivanje" sva četiri grend slem trofeja - što je već uradio 2015. i 2016. godine - bilo "super impresivno", mada ne toliko koliko bi bilo ranije.

"Nekada ste imali ekstremno brzu travu i ekstremno sporu šljaku. Razlika je bila tolika da je bilo veoma teško osvojiti Rolan Garos i Vimbldon, kao što je to radio Bjern Borg. Nekada ste na Vimbldonu morali da igrate servis-volej, sada ne možete da ga osvojite na taj način".

Federer se prisetio da su on i Nadal takođe bili blizu onoga što će Novak probati da uradi drugi put u karijeri.

"Osvajali smo tri turnira u nizu i igrali finale četvrtog. Novak je jednom uspeo, sada ima šansu da to uradi još jednom. To najbolje govori da je danas lakše postići tako nešto nego pre, ali to je i dalje neverovatan poduhvat. Zato svaka čast Novaku", naglasio je 37-godišnji Federer.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar