Рио: Ђере јачи и од повреде! ПРВА титула!

Ђере крунисао нестварну недељу првом титулом у каријери! Ласло Ђере, српски тенисер, освојио је турнир серије 500 у Рио де Жанеиру пошто је у финалу победио Канађанина, Феликса Оже-Алијасима.  Српски тенисер освојио је први АТП турнир у каријери и ушао у светски Топ 40. "Посрећио" му се Рио де Жанеиро.  Пут којим Ђере иде - Ласлу прва титула у каријери и пласман у топ 40 на свету! Србин преслишао младог Канађанина у финалу у Рију - 6:3, 7:5.

Тенис 24.02.2019 | 23:28
Рио: Ђере јачи и од повреде! ПРВА титула!
Српски тенисер је славио после два одиграна сета, али велике и напорне борбе, резултатом 6:3, 7:5 после два часа тениса.

Ђере је дошао до прве титуле у каријери у свом првом финалу на АТП нивоу, победивши најмлађег тенисера који се икада пласирао у финални меч неког турнира.

Ђереов највећи адут на овом турниру био је ритерн, који је сјајно функционисао и у првом сету овог дуела. Брејком је почео меч, одмах након тога изгубио сервис, али са још два брејка дошао до великих 4:1. 

Оже-Алијасим је успео да се врати у дуел и смањи на 4:3 много сигурнијим и дубљим ударцима, али је ту био крај серије Канађанина. Ласло је успео да одсервира за 5:3, а онда брејком дође до првог сета и вођства. 

Током другог сета, барем на почетку, се видело оно што се наговештавало у првом, а то је била повреда Ђереа. Србин је имао неки проблем, нејасно тачно који, и то му је сметало током почетка другог дела меча. 

Феликс је то искористио и направио брејк, па повео и са 3:1. Ласло је узео свој гем и у наредном се десио вероватно одлучујући тренутак што се тиче овог дела игре. Алијасим је имао 40:0, а који минут касније остао је без свог гема. 

Србин тај налет није одмах искористио. Повео је, али га је 18-годишњи канадски тенисер добро пратио, све до 6:5. 

Ђере је тада осетио да може да заврши меч, да не мора да игра тај-брејк и додатно се троши. Није искористио прве четири меч лопте, Оже-Алијасим је дошао до гем лопте, а тада је уследио муњевит ритерн бекхендом који је Ђереа оставио у гему. 

Алијасим је осетио притисак, вероватно више него у било ком другом тренутку меча, направио неколико грешака и препустио гем Ласлу, а самим тим и титулу, прву у каријери. 

Двадесеттрогодишњем Ласлу је ово прва АТП титула у првом финалу у каријери, док је на Челенџер и ИТФ туру освојио 11 титула до сада.

Српски тенисер Ласло Ђере освојио је АТП турнир у Рију након тријумфа у финалном мечу против младог канадског тенисера Феликса Оже-Алијасима, којег је савладао са 2:0, по сетовима 6:3, 7:5.

Добар и занимљив меч одиграли су ови ривали, а трајао је готово два часа. Ђере је релативно лако стигао до првог сета, захваљујући двоструком брејку на почетку. На крају је рутински стигао и до 6:3 чиме је отворио себи пут ка премијерној титули у каријери.

Много већу драму гледали смо у другом сету где Канађанин није давао Ђереу дуго прилику да се одлепи. Тек од седмог гема Ласло је прузео предност (поен за поен), а до победе је стигао брејком у 12. гему и после пет меч лопти. 

Генерално, био је ово сјајан турнир за 23-годишњег Ђереа који је на путу до титуле преслишао Доминика Тим,Тара Данијела и Каспера Руда, док му је у полуфиналу меч предао Словенац Аљаж Бедене. 

Ласлу Ђереу за тријумф у Рију припада 500 АТП бодова и награда 369.000 долара, а од сутра ће бити и у топ 40 тенисера света на АТП листи. Велика ствар за момка рођеног у Сенти који ће постати и други рекет Србије иза Новака Ђоковића.

Ласло Ђере у недељу је постао власник прве АТП титуле у каријери и званично други српски тенисер, иза Новака Ђоковића!

Он је у финалу "АТП 500" турнира у Рио де Жанеиру савладао 18-годишњег Канађанина Феликса Оже Алијасима резултатом 6:3, 7:5!

Меч је одигран по великој врућини и влази, а српски тенисер је тријумфовао иако је на почетку доживео повреду препоне и због тога имао очигледних проблема са кретањем и концентрацијом.

Без обзира на све, показао је психолошку стабилност и искористио веће искуство да "ископа" победу. Велику борбу водио је нарочито у другом сету, када је губио 0:2 и 1:3, па у 12. гему пропустио четири меч лопте.

Код пете је противник направио грешку, чак 47. неизнуђену, наспрам Ђереових 27, па су победа и трофеј заслужено припали скромном момку из Сенте.

У првом сету смо до резултата 4:2 гледали "фестивал" брејкова, јер је само један гем припао играчу који сервира. Ђере је направио три брејка, Канађанин два.

Српски тенисер потом је задржао свој сервис (5:3), па четвртим брејком дошао до вођства у сетовима.

Освајачу титуле припало је 500 бодова и чек на 369.000 долара. Он ће се у понедељак пробудити као 37. рекет света, а у Рио је пре недељу дана стигао као 90!

Све је почело сензационалном победом над Домиником Тимом, након чега објективно нико против Ђереа није био фаворит. Имао је срећу да му Аљаж Бедене због повреде преда полуфинале без изласка на терен, а онда упркос сопственом пеху није дозволио да му велика прилика прође кроз прсте и изгуби се у црвеној шљаци Рија...

Извор: Б92/моззартспорт/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар