Rio: Đere jači i od povrede! PRVA titula!

Đere krunisao nestvarnu nedelju prvom titulom u karijeri! Laslo Đere, srpski teniser, osvojio je turnir serije 500 u Rio de Žaneiru pošto je u finalu pobedio Kanađanina, Feliksa Ože-Alijasima.  Srpski teniser osvojio je prvi ATP turnir u karijeri i ušao u svetski Top 40. "Posrećio" mu se Rio de Žaneiro.  Put kojim Đere ide - Laslu prva titula u karijeri i plasman u top 40 na svetu! Srbin preslišao mladog Kanađanina u finalu u Riju - 6:3, 7:5.

Tenis 24.02.2019 | 23:28
Rio: Đere jači i od povrede! PRVA titula!
Srpski teniser je slavio posle dva odigrana seta, ali velike i naporne borbe, rezultatom 6:3, 7:5 posle dva časa tenisa.

Đere je došao do prve titule u karijeri u svom prvom finalu na ATP nivou, pobedivši najmlađeg tenisera koji se ikada plasirao u finalni meč nekog turnira.

Đereov najveći adut na ovom turniru bio je ritern, koji je sjajno funkcionisao i u prvom setu ovog duela. Brejkom je počeo meč, odmah nakon toga izgubio servis, ali sa još dva brejka došao do velikih 4:1. 

Ože-Alijasim je uspeo da se vrati u duel i smanji na 4:3 mnogo sigurnijim i dubljim udarcima, ali je tu bio kraj serije Kanađanina. Laslo je uspeo da odservira za 5:3, a onda brejkom dođe do prvog seta i vođstva. 

Tokom drugog seta, barem na početku, se videlo ono što se nagoveštavalo u prvom, a to je bila povreda Đerea. Srbin je imao neki problem, nejasno tačno koji, i to mu je smetalo tokom početka drugog dela meča. 

Feliks je to iskoristio i napravio brejk, pa poveo i sa 3:1. Laslo je uzeo svoj gem i u narednom se desio verovatno odlučujući trenutak što se tiče ovog dela igre. Alijasim je imao 40:0, a koji minut kasnije ostao je bez svog gema. 

Srbin taj nalet nije odmah iskoristio. Poveo je, ali ga je 18-godišnji kanadski teniser dobro pratio, sve do 6:5. 

Đere je tada osetio da može da završi meč, da ne mora da igra taj-brejk i dodatno se troši. Nije iskoristio prve četiri meč lopte, Ože-Alijasim je došao do gem lopte, a tada je usledio munjevit ritern bekhendom koji je Đerea ostavio u gemu. 

Alijasim je osetio pritisak, verovatno više nego u bilo kom drugom trenutku meča, napravio nekoliko grešaka i prepustio gem Laslu, a samim tim i titulu, prvu u karijeri. 

Dvadesettrogodišnjem Laslu je ovo prva ATP titula u prvom finalu u karijeri, dok je na Čelendžer i ITF turu osvojio 11 titula do sada.

Srpski teniser Laslo Đere osvojio je ATP turnir u Riju nakon trijumfa u finalnom meču protiv mladog kanadskog tenisera Feliksa Ože-Alijasima, kojeg je savladao sa 2:0, po setovima 6:3, 7:5.

Dobar i zanimljiv meč odigrali su ovi rivali, a trajao je gotovo dva časa. Đere je relativno lako stigao do prvog seta, zahvaljujući dvostrukom brejku na početku. Na kraju je rutinski stigao i do 6:3 čime je otvorio sebi put ka premijernoj tituli u karijeri.

Mnogo veću dramu gledali smo u drugom setu gde Kanađanin nije davao Đereu dugo priliku da se odlepi. Tek od sedmog gema Laslo je pruzeo prednost (poen za poen), a do pobede je stigao brejkom u 12. gemu i posle pet meč lopti. 

Generalno, bio je ovo sjajan turnir za 23-godišnjeg Đerea koji je na putu do titule preslišao Dominika Tim,Tara Danijela i Kaspera Ruda, dok mu je u polufinalu meč predao Slovenac Aljaž Bedene. 

Laslu Đereu za trijumf u Riju pripada 500 ATP bodova i nagrada 369.000 dolara, a od sutra će biti i u top 40 tenisera sveta na ATP listi. Velika stvar za momka rođenog u Senti koji će postati i drugi reket Srbije iza Novaka Đokovića.

Laslo Đere u nedelju je postao vlasnik prve ATP titule u karijeri i zvanično drugi srpski teniser, iza Novaka Đokovića!

On je u finalu "ATP 500" turnira u Rio de Žaneiru savladao 18-godišnjeg Kanađanina Feliksa Ože Alijasima rezultatom 6:3, 7:5!

Meč je odigran po velikoj vrućini i vlazi, a srpski teniser je trijumfovao iako je na početku doživeo povredu prepone i zbog toga imao očiglednih problema sa kretanjem i koncentracijom.

Bez obzira na sve, pokazao je psihološku stabilnost i iskoristio veće iskustvo da "iskopa" pobedu. Veliku borbu vodio je naročito u drugom setu, kada je gubio 0:2 i 1:3, pa u 12. gemu propustio četiri meč lopte.

Kod pete je protivnik napravio grešku, čak 47. neiznuđenu, naspram Đereovih 27, pa su pobeda i trofej zasluženo pripali skromnom momku iz Sente.

U prvom setu smo do rezultata 4:2 gledali "festival" brejkova, jer je samo jedan gem pripao igraču koji servira. Đere je napravio tri brejka, Kanađanin dva.

Srpski teniser potom je zadržao svoj servis (5:3), pa četvrtim brejkom došao do vođstva u setovima.

Osvajaču titule pripalo je 500 bodova i ček na 369.000 dolara. On će se u ponedeljak probuditi kao 37. reket sveta, a u Rio je pre nedelju dana stigao kao 90!

Sve je počelo senzacionalnom pobedom nad Dominikom Timom, nakon čega objektivno niko protiv Đerea nije bio favorit. Imao je sreću da mu Aljaž Bedene zbog povrede preda polufinale bez izlaska na teren, a onda uprkos sopstvenom pehu nije dozvolio da mu velika prilika prođe kroz prste i izgubi se u crvenoj šljaci Rija...

Izvor: B92/mozzartsport/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar