Ким Џонг Ун кренуо на пут

Вијетнам се убрзано припрема за самит америчког предсједника Доналда Трампа и сјевернокорејског лидера Ким Џонг-уна у сриједу и четвртак, а Вашингтон и Пјонгјанг већ су послали припаднике својих безбједносних снага.

Свијет 24.02.2019 | 19:44
Ким Џонг Ун кренуо на пут
Око 100 сјевернокорејских безбједњака са идентичним фризурама и у истим одијелима стигло је на аеродром у Ханоју, преноси Ројтерс.

Ким је већ кренуо возом преко Кине, а Трамп је најавио да полази сутра.

Вијетнам је потврдио да ће Ким стићи у званичну посјету добре воље, као и на самит са Трампом, али није саопштио детаље о мјесту састанка.

Састанак ће, како се очекује, бити одржан у резиденцији вијетнамске владе, елегантне зграде из колонијалног периода, или у оближњем хотелу "Метропол", рекли су извори за британску агенцију.

Вијетнамски војници у камуфлажним униформама претражују металним детекторима зону око луксузног хотела укључујући и саксије са биљкама, наводи Ројтерс позивајући се на изјаве очевидаца.

Тимови војника такође су виђени на околним крововима, како ужурбано инсталирају радио направе и опрему. Улице у околини су већ украшене цвијећем и заставама Сјеверне Кореје, САД и Вијетнама, преноси АП.

Вијетнамски премијер Нгујен Ксуан Пук наложио је да мјере безбједности буду на највишем нивоу током самита, саопштила је влада.

Безбједност на жељезничкој станици у граду Данг Донг на кинеској граници гдје се очекује да стигне Ким возом, такође је повишена и већ данас се могу видјети вијетнамски војници како патролирају улицама града.

Вијетнам је такође увео забрану саобраћаја дуж могуће Кимове руте на путу од Донг Данга до Ханоја.

Осим тога, Вијетнам је позвао безбједносне службе САД и Сјеверне Кореје да тијесно сарађују у припреми самита.

АП преноси да је у току завршно сређивање Међународног прес-центра, а вијетнамско министарство спољних послова навело је да је за самит акредитовано 2.600 припадника страних медија.

Очекује се да ће данас у Вијетнам стићи и руски министар спољних послова Сергеј Лавров, пред одлазак у Кину.

(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар