Kim Džong Un krenuo na put

Vijetnam se ubrzano priprema za samit američkog predsjednika Donalda Trampa i sjevernokorejskog lidera Kim Džong-una u srijedu i četvrtak, a Vašington i Pjongjang već su poslali pripadnike svojih bezbjednosnih snaga.

Svijet 24.02.2019 | 19:44
Kim Džong Un krenuo na put
Oko 100 sjevernokorejskih bezbjednjaka sa identičnim frizurama i u istim odijelima stiglo je na aerodrom u Hanoju, prenosi Rojters.

Kim je već krenuo vozom preko Kine, a Tramp je najavio da polazi sutra.

Vijetnam je potvrdio da će Kim stići u zvaničnu posjetu dobre volje, kao i na samit sa Trampom, ali nije saopštio detalje o mjestu sastanka.

Sastanak će, kako se očekuje, biti održan u rezidenciji vijetnamske vlade, elegantne zgrade iz kolonijalnog perioda, ili u obližnjem hotelu "Metropol", rekli su izvori za britansku agenciju.

Vijetnamski vojnici u kamuflažnim uniformama pretražuju metalnim detektorima zonu oko luksuznog hotela uključujući i saksije sa biljkama, navodi Rojters pozivajući se na izjave očevidaca.

Timovi vojnika takođe su viđeni na okolnim krovovima, kako užurbano instaliraju radio naprave i opremu. Ulice u okolini su već ukrašene cvijećem i zastavama Sjeverne Koreje, SAD i Vijetnama, prenosi AP.

Vijetnamski premijer Ngujen Ksuan Puk naložio je da mjere bezbjednosti budu na najvišem nivou tokom samita, saopštila je vlada.

Bezbjednost na željezničkoj stanici u gradu Dang Dong na kineskoj granici gdje se očekuje da stigne Kim vozom, takođe je povišena i već danas se mogu vidjeti vijetnamski vojnici kako patroliraju ulicama grada.

Vijetnam je takođe uveo zabranu saobraćaja duž moguće Kimove rute na putu od Dong Danga do Hanoja.

Osim toga, Vijetnam je pozvao bezbjednosne službe SAD i Sjeverne Koreje da tijesno sarađuju u pripremi samita.

AP prenosi da je u toku završno sređivanje Međunarodnog pres-centra, a vijetnamsko ministarstvo spoljnih poslova navelo je da je za samit akreditovano 2.600 pripadnika stranih medija.

Očekuje se da će danas u Vijetnam stići i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, pred odlazak u Kinu.

(Agencije)

Komentari / 0

Ostavite komentar