Какве су измјене Кривичног закона?

Програмом рада Народне скупштине Републике Српске за 2019. годину предвиђено је да народни посланици у другом кварталу расправљају о измјенама и допунама Кривичног законика РС, али се не зна да ли ће њима бити обухваћена иницијатива Клуба новинара Бањалука да се КЗ РС пооштри и да се напад на новинаре третира као напад на службено лице.

Република Српска 24.02.2019 | 13:30
Какве су измјене Кривичног закона?
Из Народне скупштине РС потврђено је за “Глас Српске” да је предлагач Закона о измјенама и допунама КЗРС Влада, односно Министарство правде РС, али да НСРС у овом тренутку нема увид у текст измјена закона због чега нису у могућности да одговоре да ли ће њима бити дефинисана измјена којом се напад на новинаре третира као напад на службено лице.

"Тек када законски акт буде достављен у Народну скупштину моћи ћемо да одговоримо на питање везано за његов садржај", наводи се у одговору из НСРС.

Министар правде РС Антон Касиповић послије сједнице Колегијума НСРС одржаног у петак није прецизно одговорио на наше питање да ли ће у Закон о измјенама и допунама Кривичног законика РС који најављују из његовог министарства бити уврштена и иницијатива Клуба новинара Бањалука.

"Министарство анализира све аспекте примјене Кривичног законика РС који је на снази тек око годину и по и то ће одредити и наше понашање и потезе у вези са предвиђеним измјенама и допунама", рекао је кратко Касиповић за “Глас Српске”.

Подсјећамо, Клуб новинара Бањалука је послије покушаја убиства новинара БН ТВ Владимира Ковачевића 26. августа прошле године јавно тражио измјене Кривичног законика РС које би предвиђале да се напад на новинаре третира као напад на службено лице. Представници свих политичких партија тада су јавно подржали иницијативу Клуба новинара, а из најјаче владајуће странке саопштено је да ће “СНСД као водећа политичка снага која се увијек залагала за новинарске слободе увијек стати у њихову одбрану”.

"С тим у вези, СНСД ће урадити све да нови сазив Народне скупштине РС усвоји законско рјешење које ће напад на новинара третирати као напад на лице у вршењу службене дужности", саопштено је тада из СНСД-а.

Шеф Клуба посланика СНСД-а у НСРС Игор Жунић признаје да не зна још шта ће бити у измјенама КЗРС које су најављене из министарства правде, али каже да подржава све што ће допринијети заштити новинара и бољем и квалитетнијем информисању грађана.

"Новинари који су то и по струци и звању и који у складу са професионалним и етичким кодексима раде свој посао морају да буду максимално заштићени. Напад на новинаре је напад на цјелокупну јавност, јер је интерес јавности да од новинара добија тачне и правовремене информације и зато нико не смије да врши притисак на новинаре", каже Жунић.

Посланик СДС-а Миладин Станић рекао је за “Глас Српске” да не зна шта ће бити у најављеним измјенама Кривичног законика РС, али каже да и даље подржава иницијативу Клуба новинара Бањалука и осуђује нападе на новинаре. Упркос вербалној осуди напада на новинаре, он је у петак на конференцији за новинаре одбио да одговори на питање новинарке АТВ-а зато што се, како је рекао, неколико пута поновило да он да изјаву за ту медијску кућу, а да изјава не буде емитована.

Клуб новинара

Предсједник Клуба новинара Бањалука Синиша Вукелић подржава то што је програмом рада НСРС предвиђена и расправа о измјенама и допунама Кривичног законика РС и нада се да ће најављеним измјенама и допунама бити обухваћена и иницијатива Клуба новинара.

"Медијска заједница очекује од Министарства правде РС које припрема измјене да нас позове како би заједно направили што квалитетније законско рјешење и како би се коначно са декларативне подршке и вербалне осуде учесталих напада прешло на конкретну подршку новинарима", каже Вукелић.

Извор: Глас Српске

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

...

24.02.2019 12:44

изгледа це сви постати повластени осим обицног цовјека

ОДГОВОРИТЕ
Name

Може

24.02.2019 13:00

Може да се напад на новинара сматра нападом на службено лице али да онда новинар мора открити извор информације. Сада се новинар позове на не идентификовани извор и пљуј до миле воље, шта онда мени преостаје него да му разбијем нос јер ако га тужим он нема обавезу да открије извор информације. На овакав начин би се увео ред у писање, читај пљување.

Name

ЗА ...

24.02.2019 14:32

ВЕЦ ЈЕ ТАКО. АЛИ ДА СЕ ТО ЈОС УТВРДИ. ДА НОРМАЛАН ,ПОСТЕН ЦОВЈЕК НЕМА НИКАКВА ПРАВА. АКО И КОД ПОСЛОДАВЦА ИМА ЈЕДАН СЛОБОДАН ДАН У СЕДМИЦИ ТО ЈЕ ВРХ ВРХОВА.

Name

децко

24.02.2019 14:42

Е, па не мозе! Новинарско демократско право је да писе ста зели -па и пљује, а твоје је демократско право да останес суздрзан или да тузис новинара за клевету!

Name

Ре Мозе

24.02.2019 16:25

најбоље је да новинари пису о свима лијепо. Рецимо да пису како је Спириц продао пуно књига а не о неким пљацкама и становима по Бецу.

Name

Нострадамус

24.02.2019 12:56

Нека се усвоји и тај закон и да напад на новинара буде окарактерисано као напад на слузбено лице.Али да се усвоји закон по којим би се напад на цовјека окарактерисао као напад на цовјецанство,а убиство као геноцид.Правда за Давида и остале зртве овог резима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

посавски гониц

24.02.2019 13:02

да борци буду као бијели медвједи застицени а слузбена лица да одговарају за своја недјела. Додик је борац за криминал прве категорије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дрекавац

24.02.2019 13:46

По обичају, нацрт закона ће бити достављен 15-ак минута пред почетак сједнице, тако да га нико не стигне прочитати. А биће усвојен након пар сати таламбусања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац врс

24.02.2019 14:38

Саопстице онда кад га уреде да могу оплацкати и ово мао сто је остало и да буде све по закону

Name

Има рјешење

25.02.2019 06:16

Ако у великој скупштинској сали крене нешто споро они се пребаце у малу на спрату. И ту на спрату могу за један сат усвојити и по 30 закона.

Name

Милан

25.02.2019 09:19

Знају ли они који ово заговарају ста знаци статус слузбеног лица. Прво се мора добити статус слузбеног лица па тек онда Кривицним законом тразити застита тог слузбеног лица. Али има ту несто друго, оцито да они који то заговарају би да им се прузи застита као да су они изнад осталих градјана који овдје зиве, да могу спроводити медијски прогон када им се то прохтије и да за тако несто никоме не одговарају. А досјетили се да им уз то треба и статус слузбеног лица, па када некога облате и избубе спор на суду да онда дрзава плаца њихов цех из будзета. Бас интересантна идеја да напад на новинаре буде напад на слузбено лице. Знам да се некима неце свидјети али то је тако.

ОДГОВОРИТЕ