СП: “Змајеви” завршавају неуспјешне квалификације!

Кошаркашка репрезентација БИХ данас завршава квалификације за наступ на свјетском првенству које ће ове године бити одржано у Кини.  Русија или Финска - три поена одлучују! Ко ће на Мундобаскет?

Кошарка 24.02.2019 | 16:05
СП: “Змајеви” завршавају неуспјешне квалификације!
Најбољи кошаркаши БиХ раније су остали без шанси да се пласирају на смотру најбољих кошаркашких репрезентација свијета, а данас ће против Бугарске у Зеници од 18 сати покушати квалификациони циклус завршити побједом.

Бугари су такође без шанси да се пласирају на завршни турнир, а селектор БиХ, Ведран Боснић, прижељкује добру партију својих кошаркаша и побједу за крај квалификација.

“Имали смо квалитетних утакмица и добрих периода игре, а сада желимо то унаприједити. Не смијемо имати учестале падове у игри, када нам противник постиже лагане поене”, изјавио је Боснић.

БиХ је из прве фазе такмичења пренијела двије побједе, али у другој фази није славила. На табели групе К, коло прије краја, заузима посљедње, шесто мјесто.

Пласман на свјетско првенство из групе раније су обезбиједиле селекције Француске и Чешке, а трећег путника у Кину, у међусобном дуелу данас ће у Перму, одлучити селекције Русије и Финске.

Русија или Финска - три поена одлучују! Ко ће на Мундобаскет?

Перм ће данас бити место на коме ће се ломити копља и одлучивати име једног од последњих европских путника за Кину и Мундобаскет (31. август – 15. септембар).

Русија дочекује Финску у мечу где ће само три поена решити целу причу. Баћушке играју на свом омиљеном терену, на месту где готово никада не губе, док пулени Хенрика Детмана имају нимало пријатан задатак – да сруше ту традицију и победе Русију са бар три поена разлике, како би обезбедили пласман на другу узастопну смотру најбољих светских репрезентација.

“Русија је дефинитивно фаворит. Концентрисаћемо се на нашу игру и покушаћемо да направимо план како да дођемо до брејка. Ми смо вукови, трудићемо се да будемо прави ловци“, рекао је Детман уочи овог сусрета.

Добра вест за Русију пред најважнији меч овог састава јесте дозвола тренера московског ЦСКА Димитриса Итудиса да сви домаћи играчи могу да помогну националном тиму у намери да се докопају места на Мундобаскету. То значи да ће данас на располагању бити Андреј Воронцевич – био и на гостовању Бугарској –, онда и Никита Курбанов, Семен Антонов и млади Иван Ухов. Сви они регистровани су за данашњи меч.

Русија је добила први сусрет ових тимова са 77:75 после драме и продужетка, па би пораз до два поена гарантовао пласман у Кину. Финска је у међувремену одрадила велики посао и тријумфом над Француском код куће остала у животу за историјски успех. Страшан посао направио је некадашњи играч Партизана Џамар Вилсон херојским издањем. Због тога су у руском тиму посебно припремљени за овај сусрет, а поготово одличног Вилсона.

“Сви знамо колико је добра публика у Перму. Ти људи нам дају додатну снагу и мотивацију да играмо најбоље што знамо. Финска има заиста солидан тим, играју снажно, поготово у одбрани. Зато морамо да останемо прибрани и одиграмо добро“, рекао је Никита Курбанов.

Селектор Русије Сергеј Базаревич посебно је задовољан што у свом тиму види испомоћ из ЦСКА. Међутим, ни Финска није дошла у Перм без појачања. У тим се враћа понајбољи играч Петери Копонен.

“Финска ће бити јача за Копонена, он је фантастичан играч. Неће му, ипак, бити лако да се прилагоди условима за само једну утакмицу, иако познаје систем јако добро“, рекао је Базаревич.

Уз меч који цела Србија очекује с нестрпљењем, сусрет у Перму биће апсолутно најважнији у данашњем програму. Грузија би могла да буде од велике помоћи за Орлове, ако победи Естонију на свом терену, без обзира што нема могућност да се пласира на Светски куп...

ГРУПА К

1. Француска 11 9 2 20

2. Чешка 11 8 3 19

3. Русија 11 7 4 18

4. Финска 11 6 5 17

5. Бугарска 11 4 7 15

6. БиХ 11 2 9 13

Извор: Фена/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар