SP: “Zmajevi” završavaju neuspješne kvalifikacije!

Košarkaška reprezentacija BIH danas završava kvalifikacije za nastup na svjetskom prvenstvu koje će ove godine biti održano u Kini.  Rusija ili Finska - tri poena odlučuju! Ko će na Mundobasket?

Košarka 24.02.2019 | 16:05
SP: “Zmajevi” završavaju neuspješne kvalifikacije!
Najbolji košarkaši BiH ranije su ostali bez šansi da se plasiraju na smotru najboljih košarkaških reprezentacija svijeta, a danas će protiv Bugarske u Zenici od 18 sati pokušati kvalifikacioni ciklus završiti pobjedom.

Bugari su takođe bez šansi da se plasiraju na završni turnir, a selektor BiH, Vedran Bosnić, priželjkuje dobru partiju svojih košarkaša i pobjedu za kraj kvalifikacija.

“Imali smo kvalitetnih utakmica i dobrih perioda igre, a sada želimo to unaprijediti. Ne smijemo imati učestale padove u igri, kada nam protivnik postiže lagane poene”, izjavio je Bosnić.

BiH je iz prve faze takmičenja prenijela dvije pobjede, ali u drugoj fazi nije slavila. Na tabeli grupe K, kolo prije kraja, zauzima posljednje, šesto mjesto.

Plasman na svjetsko prvenstvo iz grupe ranije su obezbijedile selekcije Francuske i Češke, a trećeg putnika u Kinu, u međusobnom duelu danas će u Permu, odlučiti selekcije Rusije i Finske.

Rusija ili Finska - tri poena odlučuju! Ko će na Mundobasket?

Perm će danas biti mesto na kome će se lomiti koplja i odlučivati ime jednog od poslednjih evropskih putnika za Kinu i Mundobasket (31. avgust – 15. septembar).

Rusija dočekuje Finsku u meču gde će samo tri poena rešiti celu priču. Baćuške igraju na svom omiljenom terenu, na mestu gde gotovo nikada ne gube, dok puleni Henrika Detmana imaju nimalo prijatan zadatak – da sruše tu tradiciju i pobede Rusiju sa bar tri poena razlike, kako bi obezbedili plasman na drugu uzastopnu smotru najboljih svetskih reprezentacija.

“Rusija je definitivno favorit. Koncentrisaćemo se na našu igru i pokušaćemo da napravimo plan kako da dođemo do brejka. Mi smo vukovi, trudićemo se da budemo pravi lovci“, rekao je Detman uoči ovog susreta.

Dobra vest za Rusiju pred najvažniji meč ovog sastava jeste dozvola trenera moskovskog CSKA Dimitrisa Itudisa da svi domaći igrači mogu da pomognu nacionalnom timu u nameri da se dokopaju mesta na Mundobasketu. To znači da će danas na raspolaganju biti Andrej Voroncevič – bio i na gostovanju Bugarskoj –, onda i Nikita Kurbanov, Semen Antonov i mladi Ivan Uhov. Svi oni registrovani su za današnji meč.

Rusija je dobila prvi susret ovih timova sa 77:75 posle drame i produžetka, pa bi poraz do dva poena garantovao plasman u Kinu. Finska je u međuvremenu odradila veliki posao i trijumfom nad Francuskom kod kuće ostala u životu za istorijski uspeh. Strašan posao napravio je nekadašnji igrač Partizana Džamar Vilson herojskim izdanjem. Zbog toga su u ruskom timu posebno pripremljeni za ovaj susret, a pogotovo odličnog Vilsona.

“Svi znamo koliko je dobra publika u Permu. Ti ljudi nam daju dodatnu snagu i motivaciju da igramo najbolje što znamo. Finska ima zaista solidan tim, igraju snažno, pogotovo u odbrani. Zato moramo da ostanemo pribrani i odigramo dobro“, rekao je Nikita Kurbanov.

Selektor Rusije Sergej Bazarevič posebno je zadovoljan što u svom timu vidi ispomoć iz CSKA. Međutim, ni Finska nije došla u Perm bez pojačanja. U tim se vraća ponajbolji igrač Peteri Koponen.

“Finska će biti jača za Koponena, on je fantastičan igrač. Neće mu, ipak, biti lako da se prilagodi uslovima za samo jednu utakmicu, iako poznaje sistem jako dobro“, rekao je Bazarevič.

Uz meč koji cela Srbija očekuje s nestrpljenjem, susret u Permu biće apsolutno najvažniji u današnjem programu. Gruzija bi mogla da bude od velike pomoći za Orlove, ako pobedi Estoniju na svom terenu, bez obzira što nema mogućnost da se plasira na Svetski kup...

GRUPA K

1. Francuska 11 9 2 20

2. Češka 11 8 3 19

3. Rusija 11 7 4 18

4. Finska 11 6 5 17

5. Bugarska 11 4 7 15

6. BiH 11 2 9 13

Izvor: Fena/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar