Хрвати поново траже куваре

Хрвати су поново повећали квоте за стране раднике који долазе лети на приморје, а највише воле раднике из Србије, јер су, кажу, квалитетни и добро познају стране језике.

Регион 24.02.2019 | 11:17
Хрвати поново траже куваре
Кувари, помоћни кувари, конобари, собарице, рецепционери и возачи из Србије поново су тражени на Јадрану, у Хрватској се говори да су спасли прошлу туристичку сезону, па се то очекује и овај пут.

Раднике из Србије тамо привлачи близина, исти менталитет и језик те све боља плата. С друге стране, послодавци из Хрватске који су остали без својих радника, најчешће Славонаца који су сада у Њемачкој или Ирској, на Србе гледају као на најбољу другу могућу опцију.

Ана Васић из Инђије већ трећу сезону ради на Хвару, прије тога једну је радила у Поречу у Истри, помоћна је куварица, када треба и конобарица. На живот на мору брзо се навикла, тамо је обично од половине априла, када креће сезона, до краја октобра, када се она завршава.

Марија је годинама радила за цркавицу, онда је преломила, спаковала кофере и отишла у Њемачку. Ево како сада живи

"Никад нисам имала непријатности, људи су у реду, мада Далмација важи за конзервативнију средину, за разлику од рецимо Истре, гдје немате осјећај да сте у Хрватској.

На почетку сам неискусно улазила у нека тумачења и можда расправе, али сам одустала, битно ми је да ме поштују на послу, а о историји не морамо. Највеће плате су у кафићима и ресторанима, ту зарадите са бакшишом минимално 1.000 евра, ако сте на одличном мјесту, онда и 1.500 евра.

Почетна плата вам је око 700 или 800 евра. Једино што се ради најчешће двократно. Дођете ујутро и онда око 14 сати до 18 сте слободни, враћате се на посао и радите до поноћи, дакле некад и по 12 или 14 сати", каже она.

Све зависи наравно од послодавца, колико је коректан према запосленима и за почетак да ли плаћа прековремене сате, што је код ње био случај. Иако се током сезоне ради пуно, плате су у просјеку у старту дупло веће него у Србији, а одлазак на море младе додатно привлачи. 

Кувари, којих највише фали, најбоље су и плаћени, око 1.500 до 2.000 евра. Мање плате су у хотелима и трговинама, собарице и рецепционери зараде од 500 до 800 евра, као и трговци, возачи, чувари и радници у складиштима.

Оно што су наши људи брзо схватили је да Истра, која је уз Загреб најразвијенија регија, нуди и најбоље услове рада, плате су тамо веће у односу на остатак приморја у просјеку за 100 до 200 евра. Љиљана Стефановић из агенције за запошљавање “Партнерс & Орка” каже да раднике из Србије обично шаљу у хотеле са четири или пет звездица, а плата је око 1.100 евра.

"На раднику је само трошак превода документације, све остало – од превоза, опреме за рад, љекарског прегледа, израде дозвола, смјештаја и хране – плаћа послодавац.

Исти радници и послодавци сарађују већ неколико сезона, што говори да су сви задовољни. У нашој акети зашто се обраћају баш Србији, послодавци са приморја су подвукли да имамо најбољи однос према послу и одлично знамо стране језике. Углавном се пријављују млађи људи, ријетко ко је ту старији од четрдесет година, те барем половима већ има хрватске папире", рекла је Стефановићева, пише Блиц.

Каже да непријатности до сада нису имали, радници знају гдје иду и опрезни су, додаје да највише воле да раде у Истри која је и ове године хит, а најмање на острвима, због изолованости на коју нису навикли. Кући, у зависности од тога колико су штедљиви, донесу од 3.000 до 5.000 евра.

У сезони недостаје 70.000 радника

Влада Хрватске повећала је годишње квоте дозвола за запошљавање странаца у овој години чиме се предвиђа нешто више од 15.000 дозвола за туризам и угоститељство, док Хрватској у сезони фали око 70.000 радника разних профила. Прошле године Србија је добила квоту од 5.000 привремених радника.

У истој години грађани Србије били су други по броју оних којима је дозвољен привремени боравак са око 6.400 усељеника, махом сезонаца, што је десет пута више него прије само три године.

Ако се томе додају они што раде са хрватским папирима а живе у Србији и они који раде на црно, број се барем удвостручује. Године 2016. године привремени боравак добило је тек 600 наших грађана, од чега их је око 400 боравило због рада.

Извор: Блиц

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Боље

24.02.2019 10:21

да куварице тразе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милица

24.02.2019 12:34

Хрвати воле куваре из србије? Ово да није тужно било би смијешно. Њихова мржња према србима јача је од љубави према сопственом послу и бизнису.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мирјанка

24.02.2019 12:51

Мржња ће хрватима донијети још бура и пожара, на жалост наравно. Не треба се радовати али опчињеност мржњом је велики гријех. Боље је овце чувати него код њих радити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ни

24.02.2019 16:40

а, ни код нас ниста мање бура , ниста маје нисмо опцињени види се из прилозеног коментара ,она стар кад си усмјерио казипрст на некога истовремено си палац усмјерио на себе ,каква разлика ? Звона звоне да се цују .