Прва цигарета прије 13. године

Више од милион одраслих и 2. 000 дјеце узраста од 10 до 14 година у Босни и Херцеговини свакодневно користи дуван, подаци су најновије студије Свјетске банке “Вријеме је за престанак пушења: Повећање пореза на дуван и добробит домаћинстава у БиХ”.

Босна и Херцеговина 24.02.2019 | 11:10
Прва цигарета прије 13. године
Уз то, упозоравају, пасивно пушење утиче на бројна респираторна обољења и код дјеце и код одраслих, а процјењује се и да је међу приближно 9.000 смртних случајева годишње због пушења, око десет одсто непушача који су изложени дуванском диму, попут дјеце.

"То је неприхватљиво", изјавио је недавно шеф Канцеларије Свјетске банке за БиХ Емануел Салинас.

По његовим ријечима, због тога се у БиХ проводи и кампања која се односи на смањење употребе дувана, а овај извјештај је дио тога.

"Радимо са органима власти у БиХ на доношењу законодавства о забрани употребе дувана, посебно на јавним, затвореним мјестима, али радимо и са бројним другим организацијама о питању подизања свијести о штетности употребе дувана", рекао је Салинас.

Истраживања

Да су овакве мјере потребне, посебно када је у питању заштита здравља дјеце и младих, потврђују и резултати више различитих истраживања о употреби дувана, која су претходних година рађена у БиХ и РС.

Резултати европског истраживања о употреби дувана, алкохола и дрога међу ученицима првих разреда средњих школа, које је у РС рађено у 2011. години, показали су и да скоро 54 одсто дјеце попушило своју прву цигарету прије 13. рођендана, док три четвртине ученика првог разреда средњих школа свакодневно пуши.

Ово истраживање обухватило је укупно 3.132 ученика гимназија, стручних четворогодишњих, као и стручних усмјерених трогодишњих школа.

"Више од половине ученика наводи да им је прилично лако доћи до цигарета ако би то пожељели, док 12,4 одсто наводи да им је то немогуће. Тек око пет одсто њих је рекло да им је врло тешко да дођу до цигарета, ако то пожеле", наводи се у извјештају о резултатима овог истраживања.

Сваки трећи средњошколац је већ у првом разреду бар једном у животу пробао цигарете.

У специјалном извјештају о превенцији употребе дувана и алкохола међу дјецом и младима, који је у недавно објавила институција Омбудсмана за дјецу РС, позивају се и на истраживање које је, у оквиру једног пројекта, проведено током априла и маја прошле године на подручју Добоја и Зворника.

На кога да се угледају?
 
Истраживање је, наиме, показало да сваки пети ђак у Добоју повремено пуши, а трећина од тог броја пуши редовно, и то више од 11 цигарета дневно. Исто истраживање показало је и да дјеца и млади немају баш ни нарочите узоре, јер у овом граду пуши 26 одсто медицинара и 16 одсто просвјетних радника.

У овом, као и у другим градовима РС у школама и болницама постоје и просторије за пушење за запослене. Чак двије трећине анкетираних ученика, истовремено, сматра да треба забранити пушење на затвореним мјестима.

Посебан проблем је свакако и то што нешто мање од половине ученика који пуше сматрају да пушење не штети њиховом здрављу.

Љекари кажу да ако дијете издржи да не почне са пушењем до 15. године, онда су мање и шансе да то почне и касније.

"Врло је важно да се не пуши у том периоду физичког и друштвеног развоја, јер га пушење може зауставити. Висока цијена цигарета у томе помаже, јер млади немају новца да купују скупе цигарете", објаснио је раније национални координатор за борбу против пушења у РС Дарко Марковић.

Поскупљења

Управо на тај ефекат рачунају и у Свјетској банци истичучи да “повећање пореза и цијена дувана прогресивно има позитивног утицаја на одвраћање младих од почетка пушења и одвраћања од настављања пушења”.

"Највећу корист од повећања цијена дувана у БиХ имаће 60 одсто становништва, а који су у групи најсиромашнијих у земљи. Студија Свјетске банке је показала да сиромашна домаћинства, суочена са поскупљењем цигарета, много чешће смањују пушење него што то раде имућнија домаћинства. Када цијене цигарета порасту за 10 одсто, сиромашни за толико отприлике смање и њихову конзумацију, док богатији смање пушење за свега три одсто", наводе економисти Свјетске банке.

И родитељи несвјесни да штете дјеци

Здравствених ризика по њихову дјецу често нису свјесни ни родитељи пушачи. Љекари у РС упозоравају, тако, да су доказане чињенице да дјеца чији родитељи су пушачи чак и до пет пута чешће оболијевају од заморних упала средњег уха, а подложнија су и алергијама и екцемима.

Осим тога, родитељи који су пушачи имају и мању оплодну моћ, а труднице које пуше имају већу шансу да добију спонтани побачај, пријевремени порођај и рађа се дијете које на рођењу има за десет одсто мању тјелесну тежину.

Извор: Српскаинфо

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Ментхол

24.02.2019 10:19

Кога се ово тице, вазно је да се Цава ухљебио, ха, ха.. Напред са реформском агендом!

ОДГОВОРИТЕ