Prva cigareta prije 13. godine

Više od milion odraslih i 2. 000 djece uzrasta od 10 do 14 godina u Bosni i Hercegovini svakodnevno koristi duvan, podaci su najnovije studije Svjetske banke “Vrijeme je za prestanak pušenja: Povećanje poreza na duvan i dobrobit domaćinstava u BiH”.

Bosna i Hercegovina 24.02.2019 | 11:10
Prva cigareta prije 13. godine
Uz to, upozoravaju, pasivno pušenje utiče na brojna respiratorna oboljenja i kod djece i kod odraslih, a procjenjuje se i da je među približno 9.000 smrtnih slučajeva godišnje zbog pušenja, oko deset odsto nepušača koji su izloženi duvanskom dimu, poput djece.

"To je neprihvatljivo", izjavio je nedavno šef Kancelarije Svjetske banke za BiH Emanuel Salinas.

Po njegovim riječima, zbog toga se u BiH provodi i kampanja koja se odnosi na smanjenje upotrebe duvana, a ovaj izvještaj je dio toga.

"Radimo sa organima vlasti u BiH na donošenju zakonodavstva o zabrani upotrebe duvana, posebno na javnim, zatvorenim mjestima, ali radimo i sa brojnim drugim organizacijama o pitanju podizanja svijesti o štetnosti upotrebe duvana", rekao je Salinas.

Istraživanja

Da su ovakve mjere potrebne, posebno kada je u pitanju zaštita zdravlja djece i mladih, potvrđuju i rezultati više različitih istraživanja o upotrebi duvana, koja su prethodnih godina rađena u BiH i RS.

Rezultati evropskog istraživanja o upotrebi duvana, alkohola i droga među učenicima prvih razreda srednjih škola, koje je u RS rađeno u 2011. godini, pokazali su i da skoro 54 odsto djece popušilo svoju prvu cigaretu prije 13. rođendana, dok tri četvrtine učenika prvog razreda srednjih škola svakodnevno puši.

Ovo istraživanje obuhvatilo je ukupno 3.132 učenika gimnazija, stručnih četvorogodišnjih, kao i stručnih usmjerenih trogodišnjih škola.

"Više od polovine učenika navodi da im je prilično lako doći do cigareta ako bi to poželjeli, dok 12,4 odsto navodi da im je to nemoguće. Tek oko pet odsto njih je reklo da im je vrlo teško da dođu do cigareta, ako to požele", navodi se u izvještaju o rezultatima ovog istraživanja.

Svaki treći srednjoškolac je već u prvom razredu bar jednom u životu probao cigarete.

U specijalnom izvještaju o prevenciji upotrebe duvana i alkohola među djecom i mladima, koji je u nedavno objavila institucija Ombudsmana za djecu RS, pozivaju se i na istraživanje koje je, u okviru jednog projekta, provedeno tokom aprila i maja prošle godine na području Doboja i Zvornika.

Na koga da se ugledaju?
 
Istraživanje je, naime, pokazalo da svaki peti đak u Doboju povremeno puši, a trećina od tog broja puši redovno, i to više od 11 cigareta dnevno. Isto istraživanje pokazalo je i da djeca i mladi nemaju baš ni naročite uzore, jer u ovom gradu puši 26 odsto medicinara i 16 odsto prosvjetnih radnika.

U ovom, kao i u drugim gradovima RS u školama i bolnicama postoje i prostorije za pušenje za zaposlene. Čak dvije trećine anketiranih učenika, istovremeno, smatra da treba zabraniti pušenje na zatvorenim mjestima.

Poseban problem je svakako i to što nešto manje od polovine učenika koji puše smatraju da pušenje ne šteti njihovom zdravlju.

Ljekari kažu da ako dijete izdrži da ne počne sa pušenjem do 15. godine, onda su manje i šanse da to počne i kasnije.

"Vrlo je važno da se ne puši u tom periodu fizičkog i društvenog razvoja, jer ga pušenje može zaustaviti. Visoka cijena cigareta u tome pomaže, jer mladi nemaju novca da kupuju skupe cigarete", objasnio je ranije nacionalni koordinator za borbu protiv pušenja u RS Darko Marković.

Poskupljenja

Upravo na taj efekat računaju i u Svjetskoj banci ističuči da “povećanje poreza i cijena duvana progresivno ima pozitivnog uticaja na odvraćanje mladih od početka pušenja i odvraćanja od nastavljanja pušenja”.

"Najveću korist od povećanja cijena duvana u BiH imaće 60 odsto stanovništva, a koji su u grupi najsiromašnijih u zemlji. Studija Svjetske banke je pokazala da siromašna domaćinstva, suočena sa poskupljenjem cigareta, mnogo češće smanjuju pušenje nego što to rade imućnija domaćinstva. Kada cijene cigareta porastu za 10 odsto, siromašni za toliko otprilike smanje i njihovu konzumaciju, dok bogatiji smanje pušenje za svega tri odsto", navode ekonomisti Svjetske banke.

I roditelji nesvjesni da štete djeci

Zdravstvenih rizika po njihovu djecu često nisu svjesni ni roditelji pušači. Ljekari u RS upozoravaju, tako, da su dokazane činjenice da djeca čiji roditelji su pušači čak i do pet puta češće obolijevaju od zamornih upala srednjeg uha, a podložnija su i alergijama i ekcemima.

Osim toga, roditelji koji su pušači imaju i manju oplodnu moć, a trudnice koje puše imaju veću šansu da dobiju spontani pobačaj, prijevremeni porođaj i rađa se dijete koje na rođenju ima za deset odsto manju tjelesnu težinu.

Izvor: Srpskainfo

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Menthol

24.02.2019 11:19

Koga se ovo tice, vazno je da se Cava uhljebio, ha, ha.. Napred sa reformskom agendom!

ODGOVORITE