Зашто се политичари не боје народа?

Корупција, бројне афере, судски процеси, или пак јавно објављене преваре које су као функционери направили, већину политичара у БиХ нимало не забрињава нити их освијести до те мјере да промијену своје понашање из простог разлога јер немају чега, нити кога да се плаше.

Босна и Херцеговина 23.02.2019 | 21:46
Зашто се политичари не боје народа?
Другим ријечима, колико год лоше радили свој посао изабрани званичници у БиХ не плаше се да ће бити смијењени, или да ће им не дај Боже неко „ударити“ по новчанику.

Аналитичари сматрају да су за овакво понашање политичара првенствено криви грађани, јер су потпуно пасивни и допуштају им да манипулишу њима. Није онда ни чудно то што се политичари у БиХ не плаше реакције или санкција грађана, па самим тим нико и не прати њихов рад нити их позива на одговорност.

Политички аналитичар Марко Шука сматра да се овакво насљеђе добрим дијелом вуче из социјалистичког периода када се од грађана није тражило учешће и давање неког свог мишљења, нити се полагало превише пажње њиховом ставу, идеји или иницијативи.

– Требао им је пасивни човјек који ће радити и бити у социјалистичком самоуправљању. Након распада тог система, добили смо предмет у школама који се зове демократија, а који треба да научи будуће генерације о демократији. Проблем је што нема ко да их учи – каже Шука.

Он подсјећа на правило које каже да је за социјализацију човјека у демократском систему потребно и до 60 година.

– Формула за то је три шестице. Шест мјесеци да се успостави демократски систем, шест година да се науче спроводити демократске праксе, и 60 година да се грађани науче како то да раде – каже Шука и додаје да су грађани БиХ тек негдје на пола пута.

Шука истиче да је потребно да прође много времена да грађани науче шта су њихове обавезе и дужности, прије свега, да требају тражити одговорност од политичара, те да покрећу иницијативе, петиције, траже смјене и слично.

Да се политичари не плаше реакције грађана, мишљења је и Тијана Цвијетичанин из Удружења грађана „Зашто не“ и Инцијативе за мониторинг европских интеграција БиХ.

Она истиче да је то најбоље видљиво из неиспуњених обећања која су протеклих година давали без страха да би им се то могло обити о главу. 

Цвијетичанин појашањава да од 2010. године кроз пројекат „Истиномјер“ прате испуњена обећања носиоца јавних функција у БиХ. Резултати показују да је испуњеност тих обећања јако ниска и креће се од три до пет одсто.

– Међутим, нико се нешто превише не потреса због неиспуњених обећања. Разлога за то је више, а један од њих је тај што се у БиХ не рачуна толико политичка одговорност и резулати рада, већ се рачуна нека врста клијентелистичког гласања. Бирачи се привлаче другим начинима, а не успјешно оствареним обећања или резултатима рада, јер да је тако онда би изборни резултати били другачији – сматра она.

Истиче да то нема везе са менталитетом, већ са реалниим околностима и стањем у друштву и држави.

– Прво чињеница да се у БиХ интензивно ради на томе да грађани буду што више подјељени и да се што више идентификују са неким малим групама или етничким идентитетима. То је један од разлога што у БиХ још нема неких озбиљнијих и већих протеста или других начина изражавања незадовољства – истиче наша саговорница.

С друге стране Александар Жоља из Хелсиншког парламента сматра да се демократија у БиХ још своди на изборе, те да ту лежи један од разлога због чега се политичари не плаше да би их грађани могли казнити. Када се томе дода кратко памћење код просјечног бирача, добијете савршену масу за манипулисање.

– Чим на изборима добију 50+1 глас, вјерују да су недодирљиви и не маре више за мишљење ни опозиције, нити грађана – истиче Жоља. Он додаје да је протеклих година било разних протеста у БиХ, од којих су неки уздрмали политичаре, хтјели они то признати или не.

– Имали смо прилику видјети да је власт након појединих протеста у БиХ још јаче наоружала и опремила полицију што показује да страх, ипак, постоји. Када грађани почну дизати глас, политичари постану свјесни да би их тај бунт могао коштати фотеља, па смишљају разне манипулације да ријеше тај проблем. И то им на жалост полази за руком – истиче Жоља.

Он каже да грађани морају бити свјесни да су избори само први чин демократије, и да у међувремену морају бити доста активнији по питању жалби, тужби и просто праћења онога што раде они који се налазе на јавним функцијама.

Жоља каже да је тренутно једно од најјачих оружја политичара у смиривању масе прича о избијању новог рата или национална издаја.

– Сваки пут када се неко побуни за било шта, па чак и за радничка права, слиједи прича да је то рушење институција или ентитета/државе, национална издаја, обојена револуција и слично. Вјешто се тиме манипулише и то пролази код бројних грађана – каже Жоља.

(Српскаинфо)

Коментари / 60

Оставите коментар
Name

Гоого

23.02.2019 20:50

Ко се кога боји зна свако за себе, али оно сто је сигурно је цињеница да су политицари увелико изгубили респект и постовање, а без тога не вриједе много.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

23.02.2019 22:59

Како су изгубили респект? Па код нас је посланик вазнија лицност него конгресмен у Америци. Народ воли да има такву власт и ниста се ту не мозе промијенити.

Name

Којег народа?

24.02.2019 02:22

Ово, што ви зовете народом, је хрпа бескирисних и себичних .о.ана, која нема никакву визију за данас, а камоли за сутра, и тачно су заслужили овакву власт какву имају! Овај се народ веома промијенио (нажалост), у односу на прије 100-тињак, а камо ли више година, а утицале су на њега америчке вриједнисти, типа : у се, на се, и пода се! Важно им да су они данас уљуљкани, у некакву, тобоже, сигурност, а да ли ће потомцима имати и комадић земље да оставе, ти их, уопште, није брига!

Name

разумио

24.02.2019 06:25

Политицари су пали под сумњу властитог народа, а то се не мозе по њих добро заврсити. Погледајте ста све портали пису о њима!

Name

Реално

24.02.2019 08:03

Боље би било да сте изјавили да се народ боји политицара вецина ал докле то је питање

Name

Власт

23.02.2019 20:55

Нисмо ми народ, него поданици

ОДГОВОРИТЕ
Name

Батагон

24.02.2019 06:12

Цаст изузецима али у вецини слуцајева се ради о криминалцима а не политицарима!

Name

поп

24.02.2019 07:20

До једном док народ не прокљуца цим буде зивот угрозен а вец се близи томе.ови из Полиције поцели јавно да пријете јос корак два о оде и власт и РС у три ПМ.ко и моје дијетне цвокне или рањеног брата и ја сам био у рату пуцао и рањен два пута и ја цу застити породицу

Name

Хаа

24.02.2019 09:21

Смијесан наслов, народ ваљда бира себи политицаре...

Name

брецало

23.02.2019 21:09

Зато сто це остати без посла а онда и деца неце моци ици у сколу и од цега да издрзавас породицу политицари су моцници овог времена и зато млади одлазе прјетње Су све цесце ово је зло врјеме

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИСТИНА

24.02.2019 04:14

Брецало ти су у праву. Аналитичар Марко Шука нема појма. Он само зна да је постојао систем социјалистичког самоуправљања. У томе систему су се граћани питали и увјек су били корективни фактор за политичаре и руководиоце у предузећима. Данас на републичком и државном нивоу се не подносе извјештаји, а о плановима да и не говоримо. У самоуправном систему извјештаји и планови пословања у предузећима су морали ићи на усвајање на збор радника. Шука, можда теби трба 60 година да се трансформишеш, али није истина да нашим људима треба пуно времена да науче демократију. Аналитичар Жоља је вјероватно у праву кад каже да је најјаче оружје политичара за смиривање маса прича о избијању рата и национална издаја, Народу је доста било рата. Други проблем је што наш народ се задовољи са мрвицама и нема неку мотивацију за промјене. Највећи проблем је што је економија на ниским гранама и не може значајније да запошљава и плаћа грађане. У таквој ситуацији су грађани уцијењени јер једини простор за запошљавање су јавне институције које су под контролом политичара. У прошлости се временом јављала критична маса грађана која је била пријетња политичарима, а данас је проблем што се та критична маса неће појавити, јер млади људи одоше вани. У таквој ситуацији зна се шта ће бити резултат. Једног дана нећемо имати ни грађане ни политичаре, ни државе, ни демократије, наравно ни народа. Ко доживи увјериће се. Можда би још увјек политичари могли да спријече наведени исход, али они ниси мотивисани за то, јер њих интересује само њихова финансијска корист.

Name

Без

23.02.2019 21:10

Ког народа? Нема овдје народа. Само стока.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДА СМО НАРОД НОРМАЛАН

24.02.2019 06:17

У Добоју су сви шефови политичких партија,њих једанаест,јавно подржали Јеринића и према подацима посматрача СДС на изборе је изашло око 16000 бирача а за Јеринића је гласало око 8000 а за Шајиновића 7800.Према ивјештају Градске изборне комисије изало је 37000 Јеринићу глас дало 34000 а Шакиновићу 3500.И званично све протекло ферни поштено!

Name

брецало

24.02.2019 07:48

Види се да немас дусу ти би и своје продао само да теби буде добро лос си цовјек

Name

Бурле

23.02.2019 21:11

Зашто се чобан не боји оваца? Чувају га керови!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бисерка

23.02.2019 21:48

Свака цаст, све рецено!

Name

Ре(Бурле)алитиц

24.02.2019 06:11

Свака цаст. Није могло бити боље описано.

Name

реалност

24.02.2019 06:22

Има оних и који боје народа, нпр. Гацо из МУП-а! Па му не преостаје ниста него себе заститити, али му ни то неце помоци! Дзаба сакривање и униставање доказа.

Name

ован

24.02.2019 06:39

Понекад и чобана убије ован рогаљ, кад чобан неопрезно сједне.

Name

Ма Дај

23.02.2019 21:13

Дзаба тросите ријеци, гдје ви овде видите политицаре, ради се о коцијасима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

23.02.2019 21:13

Зато сто је народ овца и немају ону ствар да казу своје мисљење а камо ли ураде несто конкретно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

израелац

23.02.2019 21:24

Не боје се народа јер им је ЕУ то дозволила тј тренутна водећа политичка ЕУ елита... не заборавите ми смо протектрат и ништа се не може без одобрења европе... а ЕУ дозвољава да јој БИХ политичари шаљу јефтину радну снагу, тј робове... за узврат политичарима у БиХ је дозвољено да покрадене паре улажу у ЕУ и буду слободни...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Будала као и ти

23.02.2019 22:19

Јест,јес ЕУ је крива, Бакир и одлазећа америчка администрација.

Name

Еxит

24.02.2019 08:01

Ко излази на изборе Европљани или грајдани БиХ? Какав народ таква и власт!

Name

Дј

23.02.2019 21:24

БОЈАЦЕСЕ.ИМА.ВРЕМЕНА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аха

24.02.2019 09:21

Има има, једно 2.000 година па це да сване!

Name

Јово

25.02.2019 06:42

нема висе команданата ко сто бесе Солаја...они би сами себе весали.

Name

Једноставно

23.02.2019 21:26

Засто? Врло једноставно.Народ је у кризи и ником не пада на памет да се неком на власти успротиве.Сви се воде тиме да раде и цувају свој посао и да ћуте. Рјешење је да се у свим градовима људи дигну и изразе незадовољство,али проблем је наци водју који це то покренути. Ста су политичари? Обицни људи,кукавице,једино сто имају моц у својим рукама да управљају нашим зивотима. Кад је на једној ТВ био Бакир и новинарка га пита да ли је спреман на најгоре,а он це:,, Дакле,на рат? Ма јесам!" У оцима му се види да лазе и да се пласи.То је рекао да би се показао као водја и да му не падне моц.Сваки пут се насмијем на прице о рату,нароцито Бакирове. У оваквој ситуацији у земљи ником нормалном то није на памети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СВИ НА УЛИЦЕ

23.02.2019 21:53

Слазем се, да би се несто промјенило, народ мора да се дигне!!!

Name

децко

23.02.2019 21:59

Ти не видис око себе? Нормалних је остало једноцифрени процент!

Name

Будала као и ти

23.02.2019 22:17

Јес,јес,Бакир је крив.

Name

Ре

24.02.2019 00:12

Па Бакир је имао шансу да ратује 92, Цаца га крио у шефу док је тудју дјецу слао да гину, глупо је о томе и дискутовати

Name

Ре Једноставно

25.02.2019 16:45

У сваком граду има полиција. Они спремни, да млате. Народ гладан и голорук. Млади отишли на запад,а који су овдје, подобни и запослени. И они би помогли полицији.

Name

Рамо Кајтаз

23.02.2019 21:26

Не боје се, јер зиве у Босни, а не у Румунији. Румуни то радикално рјесавају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

И то је било некад

24.02.2019 03:19

Ово све сад, више - мање, што се мрда овим просторима, то су лузери исправних мозгова, и од тога неке буне и неке револуције, очекивати се не може! А да треба Румунски сценарио, треба брате!

Name

Ја

23.02.2019 21:40

Зато сто се овдје нико не буни сто си безобразнији народ те висе воли,али искрено рецено свак види да у овој земљи нема опозиције па ови на власти могу радит ста хоце....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Куки

24.02.2019 06:24

Неw слазем сее са констатацијом. И опозизија су ти исти политицари који се не боје народа. Проблем је у нама сто смо пасивни и оцекујемо од неког другог да се бори за нас, опозиција, ЕУ или вец кога. Цак и кад неко иступи И предузме неке кораке у тој борби, народ га оптузује и налази мане И сумња у разлоге таквог понасања. Нпр. слуцај Станивуковица. Потпуна истина о заоставстини комунизма И колективног размисљања .

Name

Мицо

24.02.2019 07:29

То изговарање на опозицију више не пије воде. И у опозицији су људи као и ви. Овдје је у питању демократске свијест уопште. Ње нема. И зато нам је овако. Градјани треба да користе своје право и у односу на власт и опозицију.

Name

ДОМАНОВИЋ РАДОЈЕ

23.02.2019 22:12

У РС постоји једна особа и она представља све институције и скупштину и владу и сва министарства и тужилатво и суд а сви остали су маргиналци који добију оно што им овај да.И сви зафовољни!Како сретан народ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Будала као и ти

23.02.2019 22:13

А када су вукови презали од оваца.У осталом, дејтонски споразум је тако накарадном направљен,да грађани немају механизам да мијењају било шта,чак ни на изборима.Етнонационално подијељено друштво је кметскво друштво.Додо је цар, Игор је принц, СНСД-а, Чавић, Цвијановић.... властела,остало су кметови,буранија,ситна раја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@Роки

24.02.2019 01:02

Увлакачима сва су врата отворена ,Болнице , упис деце у школу , подстицаји , крађа шуме се гледа кроз прсте , добијање разних дозвола папира , власништва и све све . А бунаџијама затворена па их све више прелази у увлакаче. Љубомора , што неби и ја све имао , Зато у граду од 200 хиљада становника је куповина намештаја технике , грађевинског материјала спала на 10% од нормалне куповине за тај број становника . Само прехрана се купује , па то се мора а спавати се може и на 50 година старом каучу. Србија помаже, они се хвале тим а јадан је онај у селу кога село помаже.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мад маx

24.02.2019 02:14

Немају разлог да се боје! Могу да раде ста хоце. Примјетили су да је народ глуп и да су овце за сисање. Народ само лупета и пријете у празно ако им се неста у политици не свидја, на крају опет гласају за њих. Да је народ као у румунији или француској онда би се поцели бојати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

333

24.02.2019 04:44

Е мој Сука.Оцигледно си залутао.Теби је крив социјализам за овакво понасање градјана.Па онда мој Сука бесплатно здравство,сколство итд.итд.Ови данас не могу окрецити све сто је онда изградјено.Сто не казес да је све то у менталном склопу народа.Ми јос зивимо у племенима и боримо се једни против других.Покусај мало да национализам ставис на прво мјесто оваквог стања.Док је год национализма на оваквом високом нивоу нема напретка.Толико Сука.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Линда

24.02.2019 05:07

Зато су подјелили народ по националности

ОДГОВОРИТЕ
Name

Парламентарац

25.02.2019 06:38

лепо сам спавао...тек је пола десет...ух,данас ми у парламенту немамо обавеза...окренуцу се на другу страну и јос мало пајкити...они робови сто ране у пет вец риљају за нас...сто волим овај резим,плата иде а ја лезим.Умри сиротињо без имунитета...мало лимуна неце скодити...сад це пролеце...и да будете здрави и да радите без боловања.А сад ззззззз...хррррркк...

Name

Гацко

24.02.2019 05:25

Зато сто смо ми народ који се боји цијели зивот, кад си мали бој се родитеља,у сколи наставника,запосли се бој се сефа,озени се бој се зене,цијели зивот бојис се некога хахахах.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БИЋЕ ГОРЕ

24.02.2019 06:03

Заро што нису вољом народа бирани него сви редом изборним преварама и изборном крадјом.Плаше се једино оног чијом вољом су ту гдје јесу.Народ је одавно у РС за тзв.политичаре небитан.Промјене се овдје неће десити јер их нема ко извести.Полиција је све бројнија и све јача само с једним циљем- заштита режима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мило

24.02.2019 06:44

Не боје се ни бога ни људи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

посавски гониц

24.02.2019 07:14

Зато сто је нарос безвољан све пропало једино насиљем се мозе ова агонија ријесити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни

24.02.2019 07:29

Ово није народ, ово су робови! Групе неорганизованих робова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цика Васа

24.02.2019 07:29

Замислите само овај однос, десетине хиљада радника, ради за плату од 400 км, политицари 4 000, 5 000 км, ти исти радници бирају те исте политицаре и за њих се љуто боре. Овакав систем и овакав манит народ, тога нема нигдје.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

спасоје

24.02.2019 08:14

Народ је биро насу србску власт тако да је ово питање безвезно јер сто би се неко бојао својих бираца који хоце да се србује и цува република

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еx Зворницанин

24.02.2019 08:15

Сро би се пласили???? Захвљујуци глупости градјана тј народа, ти политицари зиве као богови на земљи. Свака будала то зна.Сто би се пласили?????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Девијант

24.02.2019 08:23

За још тридесет година неће имати ко то да научи. Улице ће бити пусте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Психолог

24.02.2019 08:36

Пре неки дан цовјек уби надредјеног у Београду...казу синдром скупљања незадовољства годинама..јос високо образовани имали послове обојица..ал пукло несто у глави у дуси...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тане

24.02.2019 08:41

Стока а не народ они су им и дали легимитет да пљачкају сад нека трпе кад јеСНСД приватизово државу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дали

24.02.2019 11:02

А зашто да се боје кад овај народ само ћути и све им је потаман, ваљда нисмо научили на добро

ОДГОВОРИТЕ
Name

здравко

24.02.2019 14:14

Дали це до краја године бити потаман ,Аман ко це добити табан .Неће бити кредита ,нема за плаце ,нема за пензије ,инвестиције никаве знаци могу само продавтат лажне мјенице без покрића Балкан венецуела два биће гадно крајем године.

Name

Пзд

24.02.2019 14:56

Зашто би се бојала па овом народу треба оваква власт босна је то навикла народ поданички у генима нам.

Name

Расо

24.02.2019 16:20

,,Батина је из раја изасла" тако казу, Само сто нема ко том батином да казни политицаре,нема висе Аписа нема младе босне нема бесе нема људи који имају цаст,муда,понос ,идеју патриотизам нема скојеваца хајдука ускока људи спремних на зртву за добробит будуцих генерација......

ОДГОВОРИТЕ